Asura

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Qalil
pisem pomalo
Postovi: 29
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:02 pm

Asura

Post od Qalil » Sre Jan 16, 2008 1:12 pm

Esselamu-alejkum braco i sestre, cula sam da je sutra Asura i da je taj dan lijepo postiti , ali me interesuje slijedece, ako neko zna neka mi napise zasto je taj 9 i 10 muharem poseban dan, i kakavu nagradu Allah dz. s daje ko posti taj dan, nisam uspjela naci na drugim stranicama bila sto na ovu temu.
Da vas Allah dz. s nagradi amin

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Jan 16, 2008 6:56 pm

We Alejkumu Es Selam We Rahmetu Allahi We Berekatuhu

Ibn Abbas r.a. kaze: "Poslanik s.a.v.s. je dosao u Medinu i vidio je zidove kako poste na dan asure. Upitao je: "Sta je ovo" A o­ni su rekli: "Ovo je poseban dan u njemu je Allah spasio djecu israilovu od njihovog neprijatelja, te ga je Musa zbog toga postio." Poslanik s.a.v.s. je rekao: "Ja sam preci Musau od vas!" Pa je postio taj dan i naredio je drugima da ga poste." (Prenosi Buhari,1865)

Muslim prenosi da su zidovi rekli: "Ovo je veliki dan, dan u kojem je Allah spasio Musaa i njegov narod, a potopio faraona i njegovu vojsku."

U hadisu koji prenosi imam Ahmed stoji: "Ovo je dan u kojem se Nuhova lada zaustavila, pa je Nuh postio taj dan iz zahvalnosti."

Buharija u drugom rivajetu prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao svojim ashabima: "Vi imate vise prava na Musaa nego o­ni, zato postite ovaj dan."

Vrijednost posta Asure?

Poslanik s.a.v.s. je rekao: Sto se tice posta na dan Asure, nadam se da ce ga Allah dz.s. prihvatiti kao iskup za proslu godinu.? (Prenosi Muslim 1976)

Zasto post deseti i deveti dan muharema?

Razlog zasto je mustehab postiti i deveti dan

Poslanik a.s., je naredio , da bismo se razlikovali od Zidova da postimo ne samo dan Asure, deseti Muharrema vec i deveti dan, sto je i sam htio da uradi ako dozivi sledecu godine, ali nije docekao sledecu Asuru.

Al Newewi kaze: Ucenjaci su naveli nekoliko razloga zasto je post devetog dana Mustehab:

1. Da bi se razlikovali od zidova koji poste samo deseti dan.

2. Ako bi se desilo da je Asura u petak.

3. Ako dode do greske u videnju mjeseca i deseti dan je u stvari deveti.

Najjaci od ovih razloga je da se razlikujemo od zidova .

Evo to je toliko od mene ako neko moze nam vise reci bujrum.

Mido
Mlađi član
Postovi: 58
Pridružio se: Sre Mar 15, 2006 6:44 pm
Lokacija: Germany
Kontakt:

Post od Mido » Sre Jan 16, 2008 6:59 pm


EMIRgr
Moderator
Postovi: 307
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Lokacija: U.S.A. Michigan Grand Rapids
Kontakt:

Hutba

Post od EMIRgr » Sub Jan 19, 2008 3:30 am

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ
JEVMU-AŠURA (DAN AŠURE)

Braćo i sestre u islamu! Danas 09. muharrema 1429. godine po hidžri, što odgovara 18. januaru 2008. godine, hutbu sam naslovio sa «Jevmu-Ašura (Dan Ašure)». Za ovu temu sam se opredijelio obzirom da je Dan Ašure inša-Allah, po Takvimu IZ-e u BiH, sutra, 10. muharrema, a muharrem je jedan od četiri Sveta mjeseca (Ehuri-Hurum), u kojima je zabranjeno ratovanje, osim kada muslimani budu napadnuti i tada su se dužni braniti i boriti.
O Ašuri muslimani u Bosni i Hercegovini vrlo malo ili površno znaju i samim time joj ne posvećuju potrebnu pažnju.
Kaže Allah, dž.š., u 10. ajetu Ez-Zumer:
قُلْ يَا عِبَادِ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ وَأَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةٌ إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ" (سورة الزمر: 10)
"Reci: "O robovi moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovom svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova zemlja je prostrana; samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni!" (Suretu Az-Zumer: 10)
Kako stoji u predajama, Poslanik, s.a.v.s., je za vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti dan muharrema. Nakon dolaska u Medinu našao je da Jevreji poste Ašuru, pa je u tom smislu i slijedeća predaja:
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِي اللَّه عَنْه قَالَ: "قَدِمَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمَدِينَةَ فَرَأَى الْيَهُودَ تَصُومُ يَوْمَ عَاشُورَاءَ فَقَالَ: "مَا هَذَا؟" قَالُوا: "هَذَا يَوْمٌ صَالِحٌ، هَذَا يَوْمٌ نَجَّى اللَّهُ بَنِي إِسْرَائِيلَ مِنْ عَدُوِّهِمْ فَصَامَهُ مُوسَى." قَالَ: "فَأَنَا أَحَقُّ بِمُوسَى مِنْكُمْ فَصَامَهُ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ." (البخاري)
Prenosi Ibn Abbas, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., kada je došao u Medinu, našao Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: "Šta je ovo?" Rekli su: "Ovo je lijep dan, dan u kojem je Allah (s.w.t.) spasio Benu Israelćane, od njihova neprijatelja, pa ga je postio Musa (a.s.)." Rekao je: "Meni je Musa bliži od vas!" – pa je postio i naredio drugima da poste.» (Buharija)
Imam Ahmed u El-Musnedu navodi predaju:
"... وَهَذَا يَوْمُ اسْتَوَتْ فِيهِ السَّفِينَةُ عَلَى الْجُودِيِّ فَصَامَهُ نُوحٌ... " (أحمد)
"...To je dan u kojem se zaustavila lađa na brdu Džudijj, pa ga je Nuh postio..." (Ahmed)
Ibn Abbas, r.a., pripovijeda:
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِي اللَّه عَنْه، قَالَ: "مَا رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَتَحَرَّى صِيَامَ يَوْمٍ فَضَّلَهُ عَلَى غَيْرِهِ إِلَّا هَذَا الْيَوْمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَهَذَا الشَّهْرَ يَعْنِي شَهْرَ رَمَضَانَ." (البخاري)
Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a.,: "Nisam vidio Poslanika, s.a.v.s., da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija)
U Muslimovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:
عَنْ أَبِي قَتَادَةََ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَجُلاً سَأَلَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِِ عَاشُورَاءِ فَقَالَ: "أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ!" (مسلم)
Prenosi Ebu Katada, r.a., da je jedan čovjek pitao Poslanika, s.a.v.s., o postu Ašure, pa je rekao: "Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)
Preporuka je Poslanika, s.a.v.s., da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije), pa u slijedećoj predaji stoji:
عن عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عَبَّاسٍ رَضِي اللَّه عَنْهُمَا: "حِينَ صَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ قَالُوا: "يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّهُ يَوْمٌ تُعَظِّمُهُ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى!" فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "فَإِذَا كَانَ الْعَامُ الْمُقْبِلُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ صُمْنَا الْيَوْمَ التَّاسِعَ!" قَالَ: "فَلَمْ يَأْتِ الْعَامُ الْمُقْبِلُ، حَتَّى تُوُفِّيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم!"َ (مسلم)
Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., da je Poslaniku, s.a.v.s., nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: "O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju Židovi i Kršćani!" Rekao je Poslanik, s.a.v.s.,: "U narednoj godini ćemo inša-Allah postiti i deveti dan!" Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik s.a.v.s. preselio te godine!" (Muslim)
Posteći deveti dan muharrema, Muslimani se i u ovom ibadetu razlikuju od Jevreja. S' time u vezi je i slijedeća predaja: "Postite jedan dan prije i jedan dan poslije" (Muslim).
Dan Ašure je kod muslimana poznat i kao "عِيدُ الأَنْبِيَاءِ" , tj. "Bajram vjerovjesnika", jer je Allah, s.w.t., na ovaj dan mnogim poslanicima ukazivao posebne počasti.
U tom smislu se navodi da je na ovaj dan: 1) Junusa, a.s., izbacio kit iz svoje utrobe na obalu mora, 2) Allah, dž.š., je oprostio Ademu, a.s., nakon što je prekršio Njegovu zabranu, 3) trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je iz bunara Jusufa, a.s., 4) Jakubu, a.s., je vraćen vid, 5) Ejjubu, a.s., je vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo...
Braćo i sestre! Posteći ova dva dana, uz Allahovu, dž.š., pomoć postižemo nekoliko ciljeva: 1) Bićemo nagrađeni posebnom nagradom, za post, kao poseban vid ibadeta; 2) Posteći i izvršavajući druge ibadete u mjesecu muharrenu, postižemo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i milost; 3) Ovim načinom posta se razlikujemo od sljedbenika prošlih knjiga; 4) Slijedimo praksu Muhammeda, s.a.v.s.,; 5) Brišu nam se grijesi koje smo učinili u protekloj godini...
Post sam po sebi ima obilatu i neograničenu nagradu. Kaže Resulullah, s.a.v.s., u Kudsi hadisu:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِي اللَّه عَنْه أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "قَالَ اللَّهُ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالىَ: "كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلَّا الصِّيَامَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِه.ِ" (بخاري)
Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta; on je Moj i Ja za njega nagrađujem.» (Buharija)
Braćo i sestre, post u ovim kratkim zimskim danima je velika Allahova, dž.š., milost i lahak plijen, bez bilo kakvog napora, isto kao što je post u danima ljetne žege, poseban ibadet i za njega slijedi nagrada koju ne možemo ni zamisliti.
Braćo i sestre! Pred nama je još jedna prilika da zaradimo dobro djelo i očistimo se od grijeha, pa nemojmo je propustiti! Ne propustimo da postom, kao jednim od najiskrenijih ibadeta, u ovim danima oživimo pritvrđeni sunnet našeg Vjerovjesnika, s.a.v.s., da zaradimo hajr, da steknemo ljubav Allaha, dž.š., da Mu se i na ovaj način približimo i da Mu iskažemo pokornost!
Kako bi ovo naše dobro djelo bilo upotpunjeno, oni koji iz bilo kojih razloga ne poste danas, neka to učine inša-Allah sutra i prekosutra!
Molim Allaha, dž.š., da pomogne našoj ugroženoj i obespravljenoj braći ma gdje bili, da nas učini svojim iskrenim robovima, koji čine dobra djela radi Njegovog, s.w.t., zadovoljstva, da naša srca učvrsti u slijeđenju Njegove Knjige i sunneta Njegovog časnog Poslanika, s.a.v.s., da od nas primi post i ostale ibadete u ovim mubarek danima mjeseca muharrema, da uputi našu djecu i potomke, da ih se ne zastidimo i da se oni nas ne zastide, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennete u društvu sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!
Sarajevo: 09. muharrem 1429.h. Hutba: Džamija "Kralj Fahd"
18. januar 2008.god. Nezim Halilović Muderris
وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

Odgovori