Savjeti, mišljenja????

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
eott
pisem pomalo
Postovi: 41
Pridružio se: Pet Dec 05, 2008 5:39 pm

Savjeti, mišljenja????

Post od eott » Pet Dec 05, 2008 10:41 pm

Kao prvo Selam alejkum

Nov sam na ovoj stranici, tek sam je našao prije dan-dva, ima dosta zanimljivog može se čovjek fino obrazovati 8)

Sad malo o mom belaju: neki bi to nazvali mucanje,,,mada bih ja prije nazvao nemogućnost izgovora, znači teže mi izgovarati nekad, a nije to sad ono pppppprrrrrr tj. klasnično mucanje. Ovaj problem je učestaliji kad sam bio u školi pogotovo prilikom odgovaranja itd. (inače ovo traje 10-ak godina, sad imam 19). A skoro je neprimijetno kad sam sa haverima :) , možda nekad zapne tu i tamo al ništa strašno.
Što se tiče metoda liječenja izlijevao sam dosta strava podavno, nisam tad baš bio upućen u Islam tako da nisam znao da ne valja. Međutim nije ništa pomoglo. Drugi način je bio odlazak kod nekog "lika", kod kojeg je kobajagi rješenje bilo da se prilikom svake riječi kucne kažiprstom i palcem, iskreno to mi je izgledalo bezveze tako da nisam primjenjivao tu metodu, a trebao sam nekih 7 dana poslije toga bi trebalo ko ići sve glatko. Zatim idem doktoru Bori Stoilkoviću dok je bio u Sarajevu na 2-3 terapije. Nisu izgledale ništa zanimljivije, naime sjednem na stolicu ispružene ruke na koljena,dlanovi okrenuti prema gore i ponavljam u sebi rečenica tipa: ja sam smiren i opušten, ja sam hrabar, ja govorim tečno, sve lagano se to ponavlja...kod njega dobijam i knjigu 40 savjeta za sticanje samopouzdanja, iskreno roditelji su primjetili nakon terapija da lakše izgovaram. Međutim zbog moje tadašnje neodgovornosti ja ni tu terapiju nisam redovno praktikovao

Poslije toga idem nekoj "običnoj" ženi koja je završila neki studij u londonu i bavi se svakojakim problemima tipa sticanje samopouzdanja, neke teže gripe i tako (uglavnom nema veze oko religijskih pitanja, sve sa naučnog stanovišta", i kod sam išao jedno vrijeme i uvijek je davala neke tabletice koju se veličine makova zrna..čim sam došao prvi put rekao sam odma koji je problem, znači otežan govor, međutim nju je interesovala moja cijela biografija tako npr. prvo je htjela da izliječi neke stresove pa ovo pa ono,,i ja uvidih da to može potrajati dosta dugo tako da sam i to batalio (kakvi bi rezultati bili neznam). Veliki dio u svemu ovome je moja neodgovornost, znači nisam se pridržavao skoro ničega što su mi ti "ljekari" govorili.

Inače u ratu sam bio u Njemačkoj, kada sam se vratio u Sarajevo imao sam možda 8 godina, nisam siguran da li sam u Njemačkoj imao ovaj problem tj. da li je steknut rođenjem, a jedan detalj mi ima neke logike, kod ove žene što sam išao (zadnji "ljekar" u nizu), i kada je mama bila sa mnom, ta žena je pitala da li je mama doživjela neko stresno stanje u životu, na šta je odgovorila da je bila situacija kad je npr. jedan rođak prepao dok je bila trudna samnom pa da nije možda moguće da je to posljedica što danas imam ovaj problem i tako.


Evo sad kad sam sa rajom može se reći da je sve ok, znači fino mi je nekad zastanem ali ništa strašno, ali sad na faxu da izađem pred cijelog salom sa nekim referatom i sl. mislim da bi se napatio pravo.., što je moguće da je čisto do samopouzdanja, dakle nedovoljno vjerovanja u sebe.

Što se tiče uticaja :twisted: :twisted: ,,ne odbacujem ništa mada iskreno mislim da je problem ipak psihičke prirode, jer nemam ono nekad belaja kao što sam pročitao na forumu npr. snovi, te bolovi u tijelu te ovo te ono..

Stalno se sjetim ajeta u kojem se kaže (neću citirati bukvalno): da bismo nešta željelji što je loše po nas, a da nebismo nešta željelji što je dobro po nas". A također sjetim se i riječi jednog hodže koji je rekao da onaj ko ne priča puno ko šuti da mu je Allah dž.š. darovao mudrost
Evo ja sad imam osjećaj da nemam ovaj problem da bi bio...tulumario vazdan, radio ko zna šta, nebi obraćao pažnju na vjeru sekunde i tako..

Inače namaz sam počeo redovno praktikovati od prije nekih godinu dana..prije toga samo ovako ponekad, imao sam ono čvrsto ubjeđenje da to treba raditi a sad šta je presudilo neznam, valjda sad i svijest da se nakon punoljetnosti sam odgovara za svoja dijela.

huh napisah se i ja :D , eto ako neko može dati svoje mišljenje i tako...ja bih volio da ovo rješim pa da sve ide..tečno 8) , ali eto neka bude kako je suđeno.

Hvala na strpljenju i selaaam :wink:

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Haris » Pet Dec 05, 2008 11:48 pm

eott napisao: Evo ja sad imam osjećaj da nemam ovaj problem da bi bio...tulumario vazdan, radio ko zna šta, nebi obraćao pažnju na vjeru sekunde i tako..
Da mogu pomoc toliko oko problema, ne mogu. Ali samo mogu reci da i to ima svoj razlog. Znaci iz razloga imas problem, ako nije vezan za sihire i td. upravo zbog toga da ne bi tulumario vazdan i tako to. :)

6 Imanski sart - Sve sto se desava, desava se Bozijom voljom i odredjenjem :)

H@n@
Mlađi član
Postovi: 68
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 9:21 pm

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od H@n@ » Sub Dec 06, 2008 10:24 am

Selam Eott,

Citajuci tvoj post, meni je bio cak simpatican:) nista strasno...Al cim si napisao svoj problem na ovom forumu znaci da mozda sumnjas da tvoj problem ima utemeljenje na ovoj strani...ali stvarno ne mora da znaci. Moguce je da si se od neceg prepao ili tvoja mama u trudnoci pa si poceo trokirati...i nnegdje sam citala da se Kuranom treba lijeciti i takav slucaj. Nije to sihr ili tome slicno, nego lijecenje od straha. Nista te ne kosta skinuti sebi sa foruma audio rukju na mobitel i slusati...probaj kako ce ici.
Nemam ni ja problema sa sihrom al sam skinula sebi rukju na mobitel i slusamm je pred spavanje i sad sam se tako navikla na rukju da ne mogu zaspati dok ne slusam..:)
I ja ponekad zatrokram neke rijeci, ili je izgovaram skroz naopako...al mislim da je to od traume rata..
Eto, neboj se prezentacije na faksu i ja sam tako, pa kad zablokiram svi se nasmijemo i ispadne coooll..:))

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Senad » Sub Dec 06, 2008 1:32 pm

Esselamu alejkum!
Inače namaz sam počeo redovno praktikovati od prije nekih godinu dana..prije toga samo ovako ponekad, imao sam ono čvrsto ubjeđenje da to treba raditi a sad šta je presudilo neznam, valjda sad i svijest da se nakon punoljetnosti sam odgovara za svoja dijela.
Nastavi redovno sa namazom, ako nekada i neki izostane obavezno se potrudi da naklanjaš, .
Ukonponuje u svoj život zikrove i dove , jutarnji i večernji.

Pred spavanje daj sebi zadatak svaku veče , dva rekata nafile i na zadnjoj sedždi moli Allaha s.w.t. šta ti duša želi, . Isto tako daj sebi zadatak da ćeš svaku veče pred spavanje tečno pročitati jednu stranicu prevoda, ali samo jednu, i isto tako tu ,jednu stranicu na arapski, ako neznaš Kur'ansko pismo potrudi se da nauči pa makar zamuckivao a do tada idi na prevod Kur'ana.

U postelju, na spavanje ići onako kakoje objašnjenj, abdest i sve proučiti ono što treba.

Nemoj mnogo da razmišljaš o svom problemu. Sve to što se dešava je odraz stanja u mozgu.
Pokušaj dok su ovi zimski dani da postiš ponedjeljak i četvrtak, bilo bi dobro ako možeš sutra da postiš jer je dan arefata pa je lijepo postiti.
Ako se uhodaš sa postom ponedjeljak -četvrtak jednog dana ćeš se samo zapitati a gdje mi nestade ona moja "bolest" , hajr INšaAllah.
Kod takvog stanja , moraš voditi računa de se nečemu previše nediviš ili da mislim koje nisu dozvoljene blokiraš sistem za ravnotežu. Obaraj pogled ako ne prvi onda drugi u vašim sudentskim klupama i susretima.

Kada ideš na ispit uči ovu dovu
Bismillah.
RABBIŠRAH LI SADRI. VE JESSIR LI EMRI . VAHLUL UKDETEMMILLISANI. JEFKAHU KAVLI. (Ta-Ha 24-28.)
Prevod.
Gospodaru moj, reče Musa, učini prostranim prsa moja, i olakšaj zadatak moj, odriješi uzao sa jezika mog , da bi razumjeli govor moj...Esselamu alejkum

H@n@
Mlađi član
Postovi: 68
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 9:21 pm

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od H@n@ » Sub Dec 06, 2008 2:46 pm

***Obaraj pogled ako ne prvi onda drugi u vašim sudentskim klupama i susretima***-Sta ovo Senade znaci, prvi, drugi???

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Senad » Sub Dec 06, 2008 3:20 pm

H@n@ napisao:***Obaraj pogled ako ne prvi onda drugi u vašim sudentskim klupama i susretima***-Sta ovo Senade znaci, prvi, drugi???
Esselamu alejkum!
:D
Seko naređeno je da se pogledi obaraju, svakako da mi teško možemo kontrolisati prvi pogled na ovakvom vaktu pogotovo na zapadu, ali zato bi trebali povest računa o tom drugom pogledu koji može biti sa strašću , tu već dolazi do usmjeravanja i fokusiranja moždani vijuga na tu stras, a poznato je da sa strašću se gubi razum. Uovom slučaju našeg brata, drugi pogled sa strašću može biti uzrok između ostalog njegovom problemu, a fakt je i to da i profesori više nemogu da gledaju u široki šaroliki nadasve erotični( minići, dekoltei , izražavanje ženski ukrasa itd.) auditorijum ispred sebe. :wink:

Znači govorim o tome da ako bi se naš brat čuvao tih strasti koje proizilaze iz pogleda bile manje ili nikakve blokade u mozgu.

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Senad » Sub Dec 06, 2008 6:29 pm

Esselamu alejkum!
A je li to brat Senad profesor, pa sasvim dobro zna šta profesori misle?
profesor jesam ali bez diplome :mrgreen: , vjerovatno tebi više znače diplome od praktičnog savjeta!
a da li znam šta profesori misle,,, pa svakako da znam, da li treba dokazivati da sam čuo to iz njihovi usta ili ...... :roll: šta?
Drugo, moje jeste društvo diplomiranih profesori, studenti i čak šta više prisustvovao sam na odbrani diplomskih radova,
Treće da li ti trebaju izjave od onih erotičnih kategorija koje sam naveo.
- prvo pitanje
Je li brat Senad i sam ima neku pometnju u glavi, pa je prepoznaje i kod momka koji se žali na probleme sa govorom?
Zar treba imati pometnju da bi samo tako shvatio da je Kur'an i sunet lijek.
Zar ti misliš da tvoj nožni prst rukovidi svim operacijama u tjelu. Toplo bih ti preporučio da malo bolje pratiš naučna istraživanja i još ti je prednost ako poznaješ engleski paćeš vidjet čuda i šta se sve radi, na sreću imam dosta poznanika razni profila , medicinara,hemičara, biologa, profesora učača rukje, onih koji imaju probleme te i takve prirode pa eto uzeo sam sebi za shodno da iznesmsvoj stav što nemora značiti da samu pravu, pa pobogu i doktoru kad odete kaže evo ove table pa dođi ako nije dobro idemo dalje druga terapija. Ali ima jedna razlika da ovo štosam bratu preporučio uz njegov mali napor i požrtvovanje garantujem uspjeh a Allah s.w.t. najbolje zna.
Evo jedan primjer. Nedavno sam gledao jedan dokumentarac, naučno istrživanje gdje se tražila tačka u mozgu koja je odgovorana za nepravilnosti ??? glasnica i gdje nastaju blokade! Kamere su snimale , pacijent priseban, mozak sniman isto tako kamerom, prolazi do mozga napravljeni, Pacijent je imao zadatak samo da priča, a oni su ršili eksperiment tako kada god bi iglom dotakliodređenu tačku na mozgu pacijent bi promjenio glas bez njegovog uticaja i pravili surazne blokade. Ako ti ovo nije dokaz da je problem u glavi onda ja zaista neznam šta da ti kažem.
- drugo pitanje
Treba malo pripaziti i šta se savjetuje, a ne samo hajde da se nešto napiše, da je više komentara.
Zaista meni netreba da se ja eksponiram sa komentarim, a pogotovo mislim da na ovom forumu nema viška komentara, ako se i pojavi to moderatori usisaju bez pardona.

E deder seko moja sada ti meni kaži šta sam ja to hlupio a da nisam pazio.....Molim da odgovoriš. pa će mo dalje inšaAllah
Ovo su dobronamjerne kritike...
MOraš pojasniti svoje kritike bez obzira kavesu :wink:

H@n@
Mlađi član
Postovi: 68
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 9:21 pm

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od H@n@ » Sub Dec 06, 2008 6:36 pm

Allahova robinjo, ne ljuti se i ja sam se naljutila kad sa procitala...al sam malo ohladila...moguce je da gledanje u djevojke ima veze sa poremecajem glave, jer muskarci kad ne bi odma nesto pomislili sa strascu, cim pogledaju djevojku, ne bi ni imali taj poremecaj :D :D :D ...to mene vrijeda kao zenu..zar svaki pogled mora biti sa strascu..zar nemju pametnijeg posla u glavi osim strasti...to nije fer...
Kad podem u dzamiju sretnem nekog straijeg brata, koji je mnogo straiji od mog oca i kad mene sretne, na glas uci, i gleda ljutito ispod obrva, znaci on tako star mene posmatra kao zenu i jos kao ljut sto me sretne i daje mi do znanja da nesto pomisli..to je bolesno.znaci takvi kad sretnu zensko od 12 do 100 godina pomisle nesto...da imam drugi put zaobisla bi ga kilometrima al posto nemam kad tako pocne naljuti me da ga razbjem...et..i naravno sad cete svi osuditi mene...
:( :x

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Senad » Sub Dec 06, 2008 7:33 pm

Allahova robinja napisao:E ovako, ne radi se uopće o tome da su savjeti vezani za ibadet, zikir i obaranje pogleda sporni, sporne su neke druge stvari, nedostatak poštovanja, umjerenosti...
Ne mislim da je nožni prst zaslužan za ono što mi se događa nego Allahova dž.š. odredba.
Posljednji, da kažem 'prebrz' komentar bio je da ja više cijenim diplomu od praktičnog znanja. Ja neću reči da to nije tačno, iako nije, ja samo kažem da to ti, oprosti mi, ne možeš znati.
I evo da zaključim, pošto si ti moj brat u islamu, ja neću da se sporim ni oko ćega iako me tvoj komentar o pometnji u glavi čovjeka koji muca povrijedio. Znači, ja tebe cijenim kao brata u islamu i to ne može promijeniti ništa osim moj ili tvoj ne dao Allah izlazak iz dina.
Esselamu alejkum
Esselamu alejkum

Vidi seko ja nisam imao takvo razmišljanje kao što ti imaš tj, ja nisam niti jednog momenta mislio niti rekao da je neko glup, depresivan izobličen, da je za ludnice i sl.

Pod pojmom poremećaja ne odrazumjevase samo to da je neko lud,naprotiv, ja i one koji se ne u klapaju u društvene tokove koji suod strane medicine proglašeniludim ne smatram, da su ludi.
I evo da zaključim, pošto si ti moj brat u islamu,
Znači, ja tebe cijenim kao brata u islamu i to ne može promijeniti ništa osim moj ili tvoj ne dao Allah izlazak iz dina.
Seko moja sa ovim konstatacijam pripadnici islam propadaju, umjesto jednog konstruktivnog dialoga da zajedno dođemo do cilja mi se odmah pozivamo na nešto što zaista nema smisla u naučnim dostignućima i napretku.
Jedno je cijeniti nekoga zato štoje brat po vjeri i ostaviti ga u zabludi i rreć ja neću više o tome, a drugo je reći da je neko nekome brat u vjeri i nastojat da se dođe do cilja. Svak od nas može da pogriješi pa i ovi sa diplomom.

A to da si povrijeđena zbog toga što mucaš , nemaš uopšte potrebe da se ljutiš i ako te neko povrijedi. Vjernici doživljavaju mnogo teže uvrede pa izlaze na kraj sa svim
moj ili tvoj ne dao Allah izlazak iz dina.
Na koji način smatraš da bi izašli iz dina. Na jednoj dialoškoj raspravi gdje može da iznese svako svoj argument bez obzira da li bili suprostavljeni ne bi trebalo da bude uzrokko izlaska izdina, naprotiv da se spozna uovom slučaju lijek o dotičnom problemu.

Da čujem argumente o izlasku iz din islama shodno ovoj temi da nebi bilo off topic

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Senad » Sub Dec 06, 2008 9:15 pm

Allahova robinja napisao: Halali mi ako sam te uznemirila.
Selam alejkum
Esselamu alejkum

Nema se tu šta halalit , ti mene nisi apsolutno uznemirila osim što si pogrešno shvatila i interpretirala. I još nešto nemoj tražiti nikakve halale na forumima .
Nisam se, Allaha mi radi sebe pobunila. Vidjela sam mnogo je mladih ljudi sa istim problemom, a sjećam se kako je bilo imati 17 ili 19 i mucati.
Znam da postoje ljudi koji se tome izruguju , ali ja nisam od tih, čak šta više mišljenja sam , a Allah s.w.t. najbolje zna da se to može riješiti , da nekažem 100% sigurno 95% pa tako da se skoro nebi ni primjetilo među širokim masama koje su , da tako kažem izvan vjerski normi ponašanja.
Ja veoma dobro mogu primjetiti ljude koji su ogrezli u grijehu kako mucaju a nemaju tu diagnozu.


Esselamu alejkum

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Savjeti, mišljenja????

Post od Senad » Sub Dec 06, 2008 9:39 pm

Esselamu alejkum
Hajde valjda se nećemo zapetljat i da opet neću biti pogrešno shvaćen :D :wink:
Ja veoma dobro mogu primjetiti ljude koji su ogrezli u grijehu kako mucaju a nemaju tu diagnozu. >>>>>>možda sam ovdje trebao napisat još i to da se ovi ONI koji se izruguju onima koje ti spominješ
Ako misliš na ovaj citat mislio sam na to
-da su po nekakvim opštedruštvenim normama normalni
- drugi ne primjećuju njihovo mucanje
- ljudi ih smatraju čaki svojim vođama koji mogu da govore u njihovo ime
-nisu bili kod doktora da se ustanovi uzrok njihovog mucanja
-netraže lijeka da bi poprvili svoje mucanje
- sami nisu svjesni da mucaju


Esselamu alejkum

Odgovori