Selam alejkum
Igrom slucaja sam spomenula knjigu na jednom engleskom forumu,i sada me jedan engleski forumas pita kako da on dodje do te knjige ,dobro bi bilo i radi dawe da to cita,da ga Allah uputi ,pa me sad zanima kako se knjiga zove na engleskom,ili mozel se naci na netu,,ja kad upisem Muhamed Isa davud samo mi dolazi na bosanskom??
Razgovor s dzinom muslimanom na engleskom
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
Re: Razgovor s dzinom muslimanom na engleskom
viewtopic.php?f=4&t=1685Esselamu alejkum
Knjiga egiptaskog autora Muhameda Isa Dawuda, „Razgovor sa džinom muslimanom“, prevedena je na mnoge jezike, pa i na bosanski jezik, i mislim da su je mnogi imali priliku čitati. Listajući drugi dio fetwi od stalne komisije za istraživanja i fetwe u Saudijskoj Arabiji, u dijelu koji govori o aqidi (vjerovanju), naišao sam na pitanje u kome izvjesni musliman pita komisiju za izdavanje fetwi, a kojom je tada presjedavao Abdulaziz bin Abdullah bin Baz, rahimehullah, slijedeće:
PITANJE: Pročitao sam knjigu „Razgovor sa džinom muslimanom“, od autora Muhameda Isa Dawuda iz Egipta, međutim dosta mi stvari nije jasno u vezi te knjige, kao npr. da li je taj razgovor zaista bio u stvarnosti, šta je vaše mišljenje u vezi ove knjige i šta savjetujete one koji je čitaju i izučavaju?
ODGOVOR: Čovjek treba da čita knjige od kojih če imati koristi, a treba da izbjegava knjige od koji se čovjek neće okorisiti (naučno), a pogotovo knjige koje su suprotnost sa ispravnim vjerovanjem (aqidom). Knjiga koju si spomenuo je je prepuna laži i izmišljotina, što se može zaključiti na prvi pogled, jer je knjiga urađena od strane ljudi koji su u zabludi i sa tom knjigom im je bio cilj stjecanje velikih novčanih sredstava i unošenja sumnje u srca ljudi po pitanju njihove vjere. Zato nakon analize spomenute knjige, kažemo da je puna laži i izmišljotina, i zbog toga nije dozvoljena njena prodaja zbog štete i sumnji koje se mogu nanijeti ispravnom vjerovanju muslimana, te savjetujemo muslimane da je se klone.
Predsjednik komisije: Abdulaziz bin Abdullah bin Baz, rahimehullah
Zamjenik predsjednika komisije: Abdurezak A'fifi
Član komisije: Bekr Ebu Zejd, rahimehullah
Član komisije: Salih el-Fewzan
Član komisije: Abdulaziz Ali eš-Šejh
Član komisije: Abdullah bin Gudejan
esselamu alejkum
nema potrebe da preporucujes knjigu dalje ikome, ako je ustanovljeno da je lažna i izmišljena, iako si je spomenula na tom forumu.. i nebi nipošto bilo dobro da se cita radi dawe, ima toliko ljepih knjiga koje opisuju islam, a ako se osjecas obaveznom da potrazis tu knjigu radi obecanja, radije se izvini i objasni situaciju zasto je ne mozes preporuciti dalje, kako bi izbjegla nesto sto ne bi bio hajr za tebe..
samo iskren savjet, nadam se da te nisam uvrijedila..
a evo na ovoj stranici mozes naruciti knjige besplatno, knjige su na engleskom i jednostavne za procitati.. ja sam sebi narucivala ali ne sa te stranice nego sa jedne koja nije vise u funkciji, cekala sam duze nego obicno, ali su stigle.. pa mozes podjeliti taj link i nek sebi naruce knjige.. nadam se da sam pomogla..
http://www.islamunveiled.org/eng/module ... free_books
Re: Razgovor s dzinom muslimanom na engleskom
samo kazu da je puna lazi bez ikakvog primjera?
sta kaze ulema poput Qardawija i sl?
sta kaze ulema poput Qardawija i sl?