Essellamu Allejkum
Pitanje mi je u vezi ishrane,tj halal hrane,posto zivim u svedskoj(nemuslimanskoj zemlji) vrlo tesko mi je znati sta je haram a sto halal kada kupujem gotove proizvode jer pre neki dan sam saznala da se mnogi proizvodi baziraju na (svinjskoj) animalskoj masnoci,ovde u vecini slucaja pise vegetabilisk ulje(je ok) i vegetabilisk masnoca(koja je sigurno od svinje)ali nedeklarisu je tako da je tesko znati porijeklo.Proizvodi koji nisu svinjskoga porijekla hocu reci kao margarin,neki sirevi,vocni jogurti,cokolade,sladoledi i puno toga ali opet sastoje se od svinjske masnoce ili gelatina.. Svinjetinu nekonzumiramo nikada ali mi se sada sve oprostite na izrazu zgadilo posto i neke vegetabiliske masti su pomjesane sa svinjskom..Zanima me ako je neko upoznati sa ovim stvarima,dali postoji neka pouzdana trgovina u kojoj ima halal hrane i mesnih proizvoda??Dali je maslac cist kraviji proizvod?i sta je sa mljekom dali je je bolje kupovati sa farmi neko iz trgovine??Pronasla sam neku stranicu gdje pise sta je halal ali nema dovoljno proizvoda a neke je veoma tesko pronaci ovdje..Hvala unaprjed..
Halala hrana
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
Re: Halala hrana
Mozes li proizvodjacu poslati mail i traziti informaciju o odredjenom proizvodu? Tako su neki slali Krasu, pa su potvrdili da se u Ki-ki bombonama nalazi svinjska zelatina. Inace sam cula od sestara da postoje prodavnice po zemljama zapadne Evrope koje uvoze namirnice iz Turske i iz naseg regiona, pa cu se raspitati i javiti ti ako sta saznam.
Sto se tice emulgatora ja ne uzimam proizvode koji sadrze E471 i E 472 (a, b i c) jer mogu, ali ne moraju biti svinjskog porijekla, al ja ipak izbjegavam jer se oni najcesce stavljaju u te pudinge, slagove i jogurte. Evo ovdje na http://halal.ba/?dio=aditivi imas spisak svih emulgatora i njihov status.
Sto se tice emulgatora ja ne uzimam proizvode koji sadrze E471 i E 472 (a, b i c) jer mogu, ali ne moraju biti svinjskog porijekla, al ja ipak izbjegavam jer se oni najcesce stavljaju u te pudinge, slagove i jogurte. Evo ovdje na http://halal.ba/?dio=aditivi imas spisak svih emulgatora i njihov status.
Re: Halala hrana
Jest da Svedska nije u zapadnoj Evropi
, al nesto sam uspjela saznati, pa ako navratis u medjuvremenu napisi u kojem si gradu ili mi posalji privatnom porukom.