2 pitanja u vezi namaza

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Milka
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 7:20 pm

2 pitanja u vezi namaza

Post od Milka » Čet Avg 29, 2013 5:05 pm

Sellam aljekum imam 2 pitanja i zelim da mi ih iz Allahovu pomoc odgovorite

1. Da li je dozvoljeno cesati se,drpati tokom namaza, ovako u predjelu lica.. Kada klanjam u dzemati vidim dosta ljudi se cese ali ne mare za tim, pa me interesuje da li je to dozvoljeno i da li kvari namaz, jer nisam nasao to u il-mihalu da kvari...

2.Klanjanje odmah poslije gusula - Vise puta se desi da klanjam odmah poslije gusula ,nekad zaboravim uzeti abdest ,a nekad pomislim nema potrebe cist sam sam od sebe, vecina ljudi govori da je to dozvoljeno i moze se klanjati ,ali valjda umanjuje vrijednost namaza ,nezz ,sta vi mislite o tome ?
Hvala u nastavku....

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Re: 2 pitanja u vezi namaza

Post od Haris » Pet Avg 30, 2013 1:36 pm

Alejkumu selam,

1) Ne kvari namaz jer su to sitni pokreti. Ulema se po ovom pitanju oslanja na slučaj kada je Poslanik a.s. klanjao držeći unuku u rukama, pa bi je spustio kad bi krenuo na sedždu.

2) Nema smetnje da klanjaš odmah, pogotovo ako je namaz pri isteku, svakako ti je obaveza da ne propustiš. E sad, abdestit možeš poslije gusula, ili tokom uzimanja gusula, ali moraš nanijetit na abdest. Nije ono, saperem se pa kako bude. Također, bitno je da ne dotičeš spolni organ nakon gusula dok se obučeš, jer dodir kvari abdest.

Uglavnom, abdest propisan moraš imat kad hoćeš obavit namaz, da li to bilo tokom uzimanja gusula uz nijjet, ili poslije naknadno uzet. To što govore manja je vrijednost nek objese mačku o rep. Namaz bez abdesta ne važi. Ionako šejtan pobere svoje od namaza.

Milka
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 7:20 pm

Post od Milka » Pet Avg 30, 2013 2:01 pm

E hvala brate harise, i jos jedno pitanje

da li se smije propustiti dok ucimo ikamet, i da li je obaveza prouciti
kad kameti sallatu - kad kameti ssalah

Bure
Mlađi član
Pridružio se: Sub Jun 18, 2011 10:01 am

Post od Bure » Pet Avg 30, 2013 2:51 pm

Allahov Poslanik je kazao: ''Allah neće primiti namaz nekog od vas ko nije pravno čist, pod abdestom,sve dok se ne abdesti,očisti.“
(Buharija i Muslim)

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Post od Haris » Pet Avg 30, 2013 5:29 pm

Nemoj se plaho opterećivat treba li ili ne treba. To je onda malo brži ezan, nije ikamet.

Odgovori