pitanje za ajete iz Kurana

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
ajdin.t
Posmatrač
Postovi: 8
Pridružio se: Uto Feb 03, 2015 7:07 pm

pitanje za ajete iz Kurana

Post od ajdin.t » Sub Mar 14, 2015 6:01 pm

selam alejkum, imam pitanje opet

moj otac je isprinto neke ajete iz kurana i uokvirio i pokacio po kuci, eh sad,
dali je to uredu posto ne znam ipak se tu sjedi i da izvinete i gasovi su tu, nekad nekom od njih izleti poneka psovka ili brat dodje kuci u pripitom stanju. eh dali je uredu imati okacene ajete iz Kurana u tim uslovima ili dali je uopste to potrebno.

zahvala Allahu. i da vas Allah nagradi

maslina
Mlađi član
Postovi: 85
Pridružio se: Sub Avg 24, 2013 7:09 pm

Re: pitanje za ajete iz Kurana

Post od maslina » Ned Mar 15, 2015 9:32 am

Na to pitanje jedan učenjak je odgovorio:

Što se tiče pitanja vješanja levhi, možemo kazati da su učenjaci podijelili levhe u dvije kategorije: one na kojima su ispisani kur’anski ajeti i druge na kojima su ispisane dove, zikrovi, Allahova imena.
Što se tiče druge skupine, one na kojima su zikrovi i dove, nisam našao da je neko to smatrao zabranjenim. Osnova je da je to dozvoljeno, a ne postoje argumenti koji to zabranjuju. Mnogo je učenjaka današnjice kojima je postavljeno pitanje o vješanju levhi sa zikrovima i Allahovim imenima na zidove pa su to dozvolili.

Što se tiče pitanja, vješanje levhi sa kur’anskim ajetima po zidovima, ono je predmet razilaženja današnjih učenjaka.
Jedan broj učenjaka je to zabranio, argumentujući to činjenicom da Kur’an nije objavljen zbog toga i da je to u jednu ruku omalovažavanje kur’anskih ajeta, jedan od poznatih učenjaka koji je bio ovog stava je šejh Muhammed Salih Usejmin, kao i poznati alim današnjice šejh Muhammed Salih Munedždžid.
Drugi učenjaci su to opet smatrali dozvoljenim, jer je osnova da je to dozvoljeno sve dok ne dođe jasan dokaz koji to zabranjuje, što je svakako jako mišljenje i po meni prioritetnije. Jedan od najpoznatijih učenjaka današnjice koji dozvoljava vješanje levhi sa kur’anskim ajetima po zidovima je šejh Džibrin, Allah ga poživio u dobu.
Također, ako bi čovjek ostavio spomenutu stvar iz predostrožnosti, svakako bi dobro postupio.
Napomena: Nije dozvoljeno da čovjek smatra kako vješanje tih levhi pribavlja blagoslov vlasniku kuće ili samoj kući ili da čuva kuću.
A Allah najbolje zna.

Odgovori