Sta je akika? Kultura ponašanja prilikom rodzenja djeteta!

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
EMIRgr
Moderator
Postovi: 307
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Lokacija: U.S.A. Michigan Grand Rapids
Kontakt:

Sta je akika? Kultura ponašanja prilikom rodzenja djeteta!

Post od EMIRgr » Sre Jan 03, 2007 1:58 am

Kultura ponašanja prilikom rođenja djeteta
Kada se dijete rodi, roditelji treba da obave određene radnje kako bi se, na taj način, približili praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Proučiti ezan na desno a ikamet na lijevo uho
Proučiti novorođenčetu ezan na uho bila je praksa Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Ebu Rafi', r.a, prenosi: «Bio sam prisutan kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s, proučio ezan na uho Hasanu sinu Alijinom, kada ga je Fatima rodila».
Ibnu-l-Kajjim tvrdi da je tajna učenja ezana na uho novorođenčetu prvo što će čuti na ovome dunjaluku,a to su riječi koje veličaju Allaha Uzvišenog i to je jedna vrsta talkina pri dolasku na ovaj svijet, kao što se uči talkin onome koji napušta ovaj svijet, tako da mu i prve i posljednje riječi budu podsjećanje na Gospodara svjetova. Takođe, učenjem ezana udaljava se šejtan, pa je tajna učenja novorođenčetu-udaljavanje šejtana od njega.
Što se tiče učenja ikameta na lijevo uho, treba napomenuti da nema vjerodostojnih predaja u tom pogledu. Međutim, postoji više slabih predaja da se i ikamet uči na lijevo uho, kao što navodi i Ibnu-l-Kajjim el-Dževzijje.

Tahnik
Tahnik je žvakanje nečega, po mogućnosti hurme i stavljanje toga u usta novorođenčetu. Učenjaci se slažu da je mustehab tahnik učiniti hurmom prilikom rođenja djeteta. Ako se tom prilikom ne nađe hurma, onda to treba učiniti nečim slatkim. Mustehab je, kako navode učenjaci, da onaj koji svojim ustima sažvaće hurmu ili sl. bude pobožan i dobar. Ako takvih nema u blizini u vrijeme porođaja, dijete se njima može odnijeti, da oni u svojim ustima sažvaću hranu i stave je u usta novorođenčetu, kako bi to bilo prvo što će ono progutati, a uz to bi novorođenče osjetilo i bereket pobožne osobe.
Ebu Musa, r.a, prenosi da je sa novorođenčetom – sinom došao Vjerovjesniku, s.a.v.s, nakon čega ga je on prozvao Ibrahimom, sažvakao hurmu i stavio je u usta novorođenčetu.
Buharija i Muslim navode i primjere Ebu Talhinog i Esminog sina koje su donijeli Poslaniku, s.a.v.s, a on je sažvakao hurmu i stavio je u usta novorođenčetu.

Akika
Akika je klanje kurbana povodom rođenja djeteta. Ona je pritvrđeni sunnet, zato što su je prakticirali Vjerovjesnik, s.a.v.s, i njegovi ashabi. Po hanefijskom mezhebu akika je mubah, zato što je propisivanjem kurbana/el-udhijje, po njima, svaka druga vrsta kurbana postala derogirana.
Allahov Poslanik, s.a.v.s, u hadisu koji prenosi Selman b. 'Amir ed-Dabbi, r.a, kaže: «Zakoljite za dječaka akiku, prospite za njega krv i otklonite od njega neprijatnost!»
Može se zaklati i za mušku i za žensku osobu po jedno bravče, prema malikijama, a na temelju hadisa da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, klao za Hasana i za Husejna po jedno bravče, ili za muško dijete dva bravčeta a za žensko jedno, prema šafijama i hanbelijama, na temelju hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s, u kojem se spominje da je Ummu Kurz pitala Vjerovjesnika, s.a.v.s, o akiki, pa je odgovorio: Za dječaka se kolju dva bravčeta a za žensku osobu jedno. Neće štetiti da bravče bude muško ili žensko».
Akiku treba zaklati sedmi dan, ako je to moguće, a ako nije onda četrnaesti ili dvadesetprvi dan po rođenju djeteta. Ako roditelj ne bude imao mogućnosti to izvršiti tada, onda će to učiniti kada mu se za to ukaže prilika.
Za akiku važe isti propisi kao i za drugi kurban, izuzev što ne može biti više učesnika u jednoj životinji, kao što je dozovoljeno u slučaju kurbana koji se kolje na Kurban-bajram.
Ukoliko se desi da je sedmi dan po rođenju djeteta u isto vrijeme i prvi dan Kurban-bajrama, onda će, prema hanbelijama, biti dovoljno zaklati samo jedan kurban.
Treba naglasiti da se akikom postiže sljedeće:
- približava se Allahu Uzvišenom, kroz žrtvu namijenjenu za dotično dijete,
- to je zamjena za iskušenja i nesreće, kao što je kurban zamijenio Isma'ila a.s.,
- to je način dobročinstva koji roditelji izvrše,
- učvršćuje se ljubav i povezanost prisutnih akiki, jer je to prilika za okupljanje, razgovor i bliže upoznavanje,
- to je prilika da se siromašni i gladni dobro najedu, jer možda za to druge prilike i nemaju
- i na ovaj način se oživljava sunnet Allahovog Poslanika, s.a.v.s.

Brijanje glave
Sedmi dan se, uz klanje kurbana, obrije glava novorođenčetu i podijeli srebra koliko teži njegova kosa. To može biti i formalno potkresavanje kose, da bi se taj dan podijelilo na ime sadake određen dio novca potrebnima. Semure b. Džundub, r.a, prenosi hadis od Allahovog Poslanika, s.a.v.s, da sedmi dan treba obrijati glavu.
Hasan el-Basri smatra da se brijanjem glave sedmi dan otklanjaju neugodnosti novorođenčetu.
Brijanje glave novorođenčeta i dijeljenje sadake imaju dvije koristi:
1.- zdravstveno djeluje na dijete, jer mu jača korijen kose i, po mnogima, jačaju čula vida, sluha i mirisa.
2. – ima svoj društveni i socijalni značaj, jer dijeljenjem sadake pomažu se siromašni, ali se tim davanjem produbljuje i ljubav među članovima društva.

www.novihorizonti.com

BozjiRob
pisem pomalo
Postovi: 46
Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 4:59 pm

Re: Sta je akika? Kultura ponašanja prilikom rodzenja djetet

Post od BozjiRob » Ned Jul 13, 2008 10:41 pm

[quote="EMIRgr"] na temelju hadisa da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, klao za Hasana i za Husejna po jedno bravče, ili za muško dijete dva bravčeta a za žensko jedno, prema šafijama i hanbelijama, na temelju hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s, u kojem se spominje da je Ummu Kurz pitala Vjerovjesnika, s.a.v.s, o akiki, pa je odgovorio: Za dječaka se kolju dva bravčeta a za žensku osobu jedno. Neće štetiti da bravče bude muško ili žensKO.


Esselamu Aleikum brate EMIRgr,

Allah te nagradio na poucnim pricama koje nam pises, volim ih citati.
Osjecam kako nas priblizavaju nasoj vjeri, vracu nas i govore ono sto bi trebali znati ali neznamo. Allah te nagradio.
Mozes li mi pojasniti sta je "bravce" ja nikad nisam cula za to pa pretpostavljam ovca, ili...?

bajro17
Mlađi član
Postovi: 190
Pridružio se: Ned Apr 19, 2009 4:04 pm
Lokacija: Duvno

Re: Sta je akika? Kultura ponašanja prilikom rodzenja djeteta!

Post od bajro17 » Sre Maj 06, 2009 7:30 am

to ti je ovca ili ovan a govece je krava ili bik

evlad67
Mlađi član
Postovi: 110
Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 1:58 pm
Lokacija: Doboj/Minhen
Kontakt:

Re: Sta je akika? Kultura ponašanja prilikom rodzenja djeteta!

Post od evlad67 » Pon Maj 11, 2009 9:24 am

Selam aleikum,
to ti je ovca ili ovan
dali se i druga sitna stoka moze u tu grupu svrstat, bravce, kao sto je koza i jarac???

Selam aleikum
evlad67

Odgovori