Abdest

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
H2O
pisem pomalo
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 5:23 pm

Abdest

Post od H2O » Sre Jan 31, 2007 9:42 am

Dali je ispravno uciti abdeske dove?
Slucajno sam naisla na jednu stranicu gdje stoji da je to neispravno jer Muhamed a.s. nije praktikovao ucenje abdestskih dova.Dali je to istina?

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Čet Feb 01, 2007 4:52 am

Es Selamu Alejkum We Rahmetullahi We Berekatuhu

Ima dove koje se uce prilikom uzimanja abdesta i nakon uzimanja abdesta.

8) DOVA PRIJE POČETKA UZIMANJA ABDESTA

8} الذ كر قبل الو ضوء

12- (( بسم الله )) . رواه أب داود

12. "Bismi-l-Lah"

- U ime Allaha.

9) DOVE NAKON UZIMANJA ABDESTA

9} الذ كر بعد الفر اغ من الو ضوء

13- (( أشهد أن لا إله إلا الله و حده لا شريك له و أشهد أن محمدآ عبده و رسوله .. )) . رواه مسلم

13."Ešhedu en la ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu ve ešhedu enne Muhammeden abdu-hu ve resulu-hu"

- Svjedočim da nema boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob (sluga odani) i Njegov Poslanik. ( M )

14- (( اللهم اجعلني من التوابين و اجعلني من المتطهرين )) . رواه الترمذي

14."Allahumme-džalni mine-t-tevvabine ve-džalni mine-l mutetahhirine"

- Allahu moj, svrstaj me među one koji se kaju i svrstaj me među one koji su uvijek čisti! ( T )

15- (( سنحانك اللهم و بحمدك أشهد أن لا إله إلا أنت أستغفرك و أتوب إليك )) . رواه النسائي في عمل اليوم و الليلة

15."Subhaneke-l-Lahumme ve bi hamdike. Ešhedu en la ilahe illa ente. Estagfiruke ve etubu ilejke"

-Tebi slava pripada, Allahu moj, i trajna zahvalnost, Svjedočim da nema boga osim Tebe. Od Tebe oprost tražim i samo se Tebi kajem. ( NFJL )

A one se nalaze u :

HISNUL-MUSLIMI
Min ezkaril-Kur'ani ves-sunneti
ZAŠTITA SVAKOG MUSLIMANA
( Prema Kur'anu i sunnetu Poslanika Muhammeda s. a. v. s.)

PS: Postoji knizica mala na arapskom jeziku, pretpostaljam da je ima i na bosanskom (nisam siguran) i tu knizicu bi trebao svaki brat i sestra imat kod sebe pa da prouci svaku dovu za svaku priliku, recimo kad putuje, kad ga je strah od necega, prilikom zilazka iz kuce, kad osjeti neku bol, kad je tuzan...itd

http://saim11.tripod.com/hisnu.htm

H2O
pisem pomalo

sellam

Post od H2O » Čet Feb 01, 2007 9:31 am

Imam ja tu knjizicu.Primjenjujem dove u odredjenim situacijama onako kako su me naucili dok sam isla na vjeronauku.Malo sam bila zbunjena sto se abdesta tice jer ja ucim dove pri pranju saka,usta,nosa,lica itd.opet kazem tako me imam naucio,morali se znati abdesluci(kako je moj dido govorio).Kako sad da postupim da uzimam abdest kako sam ja naucila u mektebu ili da uzimam ovako kako si ti napisao.

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Ned Feb 04, 2007 4:34 am

Selam alejkum

Radi ovako kako ti je Yassin napisao, jer to je od suneta a one sve dove je neko izmislio.

H2O
pisem pomalo

sellam

Post od H2O » Ned Feb 04, 2007 6:23 pm

Hvala brate nebi da radim nesto sto nije ispravno,nadam se da ce mi Allah oprostiti,tako me naucili.

Enes
Site Admin
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:17 pm
Kontakt:

Post od Enes » Pon Feb 05, 2007 12:51 pm

Nema nista lose ni da ucis pored ovih dova i dove koje si naucila od dide i nene

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Sre Feb 07, 2007 2:28 am

Selam alejkum

Da Allah nagradi onoga koji je imao dobru namjeru za njegov nijet i trud. Onaj koje to radio iz neznanja pa nakon toga saznao istinu i prekinuo sa tim je ispravno postupio. Hvala Allahu pa je u bosni nakon rata doslo do slamanja blokade sa prosvjetno-vjerskim knjigama, pa ako ako neko zeli da nesto sazna vrati se na temeljne principe vjere.
Ucenje dova uz abdest nije praksa Poslanika, s.a.v.s, i prvih generacija.
Da bih se naucile odredjene dove tokom abdesta treba odredjeno vrijeme, mnogi su nazalost posrnuli zbog toga jer dok ne bih naucili dove ne bih ni abdesta uzimali.
Najbolji uzor je u Poslaniku, s.a.v.s., i njegovoj praksi.
Da je bilo potrebe uciti neke dove prilikom abdesta Poslanik, s.a.v.s., bi poducio svoje ashabe. Uvoditi nove stvari u vjeru je novotarija od kojih se muslimani trebaju kloniti.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sub Feb 10, 2007 6:49 am

Es-Selamu alejkum!

Vezano za pitanje 151...
Da li je isto dozvoljeno učiti abdeske dove u kupatilu ili ne?

Halali te možda sam trebala biti jasnija prije...
Es-Selamu Alejkum.

ODGOVOR

Es-Selamu alejkum!

Što se tiče abdeskih dova, cijenjena sestro, njih nije dozvoljeno učiti ne u kupatili niti mimo kupatila, jer se njihovo učenje smatra novotarijom koja nema nikakve, pa čak ni lažne osnove, u dini-islamu. Učenje dova pri abdestu (za svaki dio tijela koji se pere) nije ništa drugo do zabranjeno pretjerivanje u vjeri i otežavanje vjere, koju je Allah lahkom učinio.
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (15.06.2005)

Odgovori