Pogledaj neodgovorene postove | Pogledaj aktivne teme Danas je Uto Nov 21, 2017 10:53 pm
Odgovori na temu  [ 5 Posta ] 
 Hadis 
Autoru Poruka
Posmatrač

Pridružio se: Sre Avg 03, 2005 3:25 pm
Postovi: 8
Post Hadis
Esselamu Alejkum verahmetullah ve berekatuhu

U ime Allaha Milostivog Svemilosnog

Imam Ahmed prenosi od Mikdada bin Esveda, r.a., koji kaze: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je svojim ashabima: 'Sta kazete o zinaluku?' Rekose: 'Allah i Njegov Poslanik su to zabranili i to je zabranjeno do Sudnjeg dana', a Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece svojim ashabima: 'Da covjek ucini zinaluk sa deset zena to mu je blaze i manji grijeh nego da ucini zinaluk sa zenom svoga komsije', a zatim upita: 'A sta mislite o kradji?' Odgovorise: 'Allah i Njegov Poslanik, s.a.v.s., su je zabranili i ona je zabranjena', a on rece: 'Da covjek ukrade iz deset kuca to mu je blaze i manji grijeh nego da ukrade iz kuce svoga komsije.'"
Ebu-Bekr bin Ebi Ed-Dunja prenosi od Hejsema bin Malika et-Taija da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Nakon sirka, najveceg grijeha, nema veceg grijeha kod Allaha, dz.s., nego da covjek stavi spermu u matericu koja mu nije dozvoljena."


Pon Avg 08, 2005 5:13 pm
Profil
Mlađi član

Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 8:38 pm
Postovi: 61
Post 
Čuo sam jednom predavanje o velikim grijesima i kao največi među njima nabrojani su: samoubistvo, blud sa komšinicom i još njih par. Zna li neko koje su stvari što fale?

Da te brate Allah nagradi!

ps. ko se smatra sve komšinicom?


Uto Avg 09, 2005 8:29 am
Profil
Posmatrač

Pridružio se: Sre Maj 11, 2005 1:36 pm
Postovi: 8
Post 
Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Klonite se sedam najvecih grijeha.” Upitali su: “A koji su to grijesi?” Rekao je: “Pripisivanje Allahu druga, vradzbina (sihr), ubistvo osobe koju je Allah zabranio da se ubija osim u slucaju zadovoljavanja pravde, uzimanje kamate, uzimanje imetka siroceta, bjezanje s bojnog polja, klevetanje cestitih i bezazlenih vjernica.”

enes ibn malik prenosi se da je Enes, r.a., rekao: "Vi, zaista, radite poslove koji su u vašim očima (po vašem mišljenju) manji od dlake, a mi smo ih u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, smatrali upropašćujućim (velikim) grijesima."

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme,je rekao: "'Hoćete li da vas obavijestim o najvećim grijesima?' - tri puta. Mi odgovorismo: ‘Svakako, o Allahov Poslaniče!' On tada reče: ‘Allahu pripisivanje druga i neposlušnost roditeljima. ‘ Bio je naslonjen, zatim se ispravi sjedeći i reče: ‘Svakako, i Iažan govor i lažno svjedočenje!' Zatim je toliko dugo ponavljao ovo dvoje zadnje da smo rekli: ‘Da hoće ušutjetil"'

Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, je rekao: "Veliki grijesi su: mnogoboštvo, neposlušnost roditeljima, ubistvo i lažna zakletva."


EBU HUREJRE ABDURRAHMAN veli da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Sa trojicom Allah neće na Sudnjem danu govoriti, niti će ih očistiti (od grijeha), niti će u njih pogledati, i oni bit će strašno kažnjeni, a to su: starac koji čini zinaluk (prostituciju), vladar koji mnogo laže, i oholi siromah."

ABDULLAH IBN MESUD prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Vrijeđanje muslimana veliki je grijeh, a njegovo ubojstvo je kufr."

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Dovoljno je čovjeku grijeha da potcjenjuje svoga brata muslimana."

EBU ZERR DŽUNDUB IBN DŽUNADE pripovijeda da je Allahov Poslanik, a.s., tri puta ponovio riječi: "Na Sudnjem danu Allah neće razgovarati s tri vrste ljudi, niti će ih pogledati, niti od grijeha očistiti, nego će ih žestoko kazniti." Ebu-Zerr reče: "Izgubljeni su i propali! A ko su oni, Allahov Poslaniče?" "Onaj ko nosi dugu odjeću iz oholosti, onaj ko vrijeđa za udijeljenu sadaku, i onaj ko prodaje robu, lažno se zaklinjući."

ABDULLAH IBN MESUD prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Ko se lažno zakune da bi prigrabio imetak muslimana, susrest će Allaha srditog." Zatim nam je Allahov Poslanik, a.s., kao kur'ansku potvrdu, proučio: "Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje prodaju za nešto što malo vrljedi - na onom svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće ni osloviti niti će na njih pažnju obratiti na Sudnjem danu, niti će ih grijeha očistiti - njih bolna patnja čeka. " (Ali-'Imran, 77)

EBU HUREJRE ABDURRAHMAN prenosi da je Allahov Poslanik, a.s, rekao: "S tri vrste ljudi Allah neće razgovarati na Sudnjem danu; niti će ih pogledati niti očistiti od grijeha, nego će ih žestoko kazniti: onoga ko u pustinji ima dovoljno vode pa je uskrati putniku; onoga ko proda neku robu poslije ikindije, obmanjujući kupca zakletvom u Allaha da je kupljena po to i to, pa kupac povjeruje; i čovjeka koji da prisegu na vjernost vladaru (imamu) radi ovosvjetske koristi, pa ako mu da čemu se nadao - bude vjeran, a ako mu ne da – iznevjeri ga. ‘'

ABDULLAH IBN MESUD prenosi da je neki čovjek upitao: Allahov Poslaniče, koji je grijeh kod Allaha najveći? Allahov Poslanik, savs, mu je odgovorio: Da Allahu pripišeš druga, a On te stvorio. Upitao ga je: A koji zatim? Odgovorio je: Da ubiješ svoje dijete iz bojazni da jede s tobom. Upitao je: Koji onda? On je odgovorio: Da učiniš blud sa ženom svoga komšije. Tada je Allah Uzvišeni, potvrdujući te riječi, objavio: ...i oni koji se mimo Allaha drugom bogu klaniaiu, i koji, one koje je Allah zabranio, ubiiaju, osim kad pravda zahtijeva, i koji bludniče; - a ko to radi zaslužiće kaznu. (El-Furkan, 68 )

ABDULLAH IBN MESUD prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Čuvajte se neznatnih grijeha, jer oni se sakupljaju kod čovjeka dotle dok ga ne upropaste."


Uto Avg 09, 2005 9:55 am
Profil
Posmatrač

Pridružio se: Sre Avg 03, 2005 3:25 pm
Postovi: 8
Post hadis
Esselamu Alejkum verahmetullahi veberekatuhu

Bismillahi rahman nirahim

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Svaka osoba ima svoje mjesto u Džennetu i svoje mjesto u Džehennemu. Pa kad mumin uđe u Džennet, njega naslijedi kafir u Džehennemu, jer to on zaslužuje zbog svoga kufra."


Uto Avg 09, 2005 2:01 pm
Profil
Posmatrač

Pridružio se: Sre Avg 03, 2005 3:25 pm
Postovi: 8
Post hadis
Es-sellamu alejkum verahmetullahi veberekatuhu

Ibn Abbas, radijallahu anhu, pripovijeda da je jednog dana sjedio iza Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i da mu je rekao: „O mladiću, ja ću te poučiti nekoliko veoma bitnih riječi: pazi na Allaha i On će na tebe paziti; pazi na Allaha, pa ćeš Ga naći uvijek u svojoj blizini (kako te pomaže). Ako budeš od koga nešto tražio, traži samo od Allaha, a ako tražiš pomoć, onda je samo od Allaha traži. Znaj da, kada bi se cijeli svijet sakupio da ti koristi nečim, neće ti koristiti nimalo više nego što ti je Allah već propisao i odredio; a isto tako kada bi se sakupili da ti nečim naude, ne bi ti naudili ništa više nego što ti je Allah već odredio i propisao; pera (za pisanje odredbi) su podignuta, a tinta se osušila (određeno se više ne mijenja).“

(Tirmizi, hasen, sahih


Sre Avg 10, 2005 3:52 pm
Profil
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Odgovori na temu   [ 5 Posta ] 

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu
Ne možete slati prikačene fajlove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware.
Prevod - www.CyberCom.rs