ISTINSKA MILOST

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Sunna
Mlađi član
Postovi: 154
Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 3:40 pm
Lokacija: Skandinavia

ISTINSKA MILOST

Post od Sunna » Ned Jun 08, 2008 9:52 pm

”Sejtanove zamke” Ibn Kajjim El-Dzevzijje

ISTINSKA MILOST

Treba znati da milost znaci dobro za covjeka, pa cak i ako to njegova dusa mrzi i ako mu je to dosadilo. To je istinska milost. Najmilostiviji covjek prema tebi jeste onaj koji krci put onom sto je za tebe dobro, a udaljava ono sto je lose.

Desava se da se oceva milost prema djetetu ispoljava kao nasilno odgajanje u svrhu stjecanja znanja i rada. On ga na to prisiljava udaranjem i slicnim metodama. Zabranjuje mu tako strast koja je stetna za njega.
Ako to dijete zanemari, razlog je nedovoljno iskazivanje milosti prema njemu, iako otac misli da je dobar prema djetetu i da gan e zamara. Ova je milost isto sto i neznanje, slican je slucaj majke.

Milost Najmilostivijeg ispunjava se stavljanjem roba na iskusenja. On najbolje zna sta je dobro za njega. Njegovo iskusenje, stavljanje na ispite i zabrana mnogih stvari jeste zbog milosti prema robu, ali rob, zbog svog neznanja i nepravde, optuzuje Gospodara sto ga iskusava ne poznajuci Njegovo dobrocinstvo prema onima koje iskusava i stavlja na ispit.

U jednom eseru stoji : ” Kad se za onog ko je stavljen na iskusenje zamoli : ” Boze, smiluj mu se !, Allah dz.s. kaze : ” Kako cu mu se smilovati za nesto za sto sam se vec smilovao ?”

U drugom stoji : ” Kad Allah zavoli roba, zastiti ga od dunjaluka i njegovih dobara i strasti, kao sto neko od vas stiti svog bolesnika :” Ovo je milost prema robu, a ne skrtost.
( Hadis je hasen – dobar – Biljeze ga Ebu Sejba, Tirmizi i Hakim )

Kako? Pa, On je plemenit i dobar, On posjeduje svu dobrotu. Dobrota svih stvorenja u odnosu na Njegovu dobrotu manja je nego trun u planinama zemlje i njenom pijesku ( odnosno, kap u moru )

U Njegovu milost prema robovima spada i iskusenje naredbama i zabranama. To je milost i zastita jer Njemu nije potrebno da naredjuje, On je neovisan i hvaljen. On nije skrt ako zabranjuje, On je Dobri i Plemeniti.

Njegova je milost sto nam je dunjaluk ucinio teskim. Nije htio da nam on bude vjecnim stanistem gdje bismo trajno uzivali u svojoj kuci i komsiluku. To nam je omogucio putem iskusenja i ispita. Zabranjivao nam je da bi nam dao, iskusavao nas je da bi nam oprostio, usmrtit ce nas da bi nas ozivio.

Njegova je milost sto robove podsjeca na Sebe da Ga ne bi zanemarili i da se prema Njemu ne bi ophodili kako ne treba. Kaze :
“ A Allah vas na Sebe podsjeca i Allah je milostivprema svojim robovima “ ( Al-Imran, 30 ) Koliko je samo prethodnika govorilo da je Njegova milost prema robovima to sto ih je podsjecao na Sebe da Ga ne bi zanemarili.

Odgovori