KAKO NASTAJE SIHIR

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
dennispasa
Mlađi član
Postovi: 107
Pridružio se: Pon Jun 11, 2007 4:02 pm
Lokacija: slovenija

KAKO NASTAJE SIHIR

Post od dennispasa » Sub Nov 15, 2008 10:02 am

Odredženi sihir

Sihirbaz se domogne nečega što direktno ili indirektno dolazi u dodir sa tijelom žrtve (kosa, nokti, izlučevine-uzimaju se sa odječe žrtve...). Mnogi su posvjedočili da im je nestao dio odječe i potom se nekim čudom pojavio, doduše sa nekim izmijenjenim svojstima (pocijepan, izvezen koncem odredžene boje, isprljan nečim što je teško ili nemoguče očistiti). Ove stvari bivaju vračene, ali sada je na njima sihir koji najčešče počinje djelovati onog momenta kada dodže u dodir sa vlasnikom (čovjek ponovo obuče odječu, ili to pojede u hrani, kosu, nokte, nečist), ali ovako nešto nije pravilo.

Neodredženi sihir

Ovaj sihir biva napravljen na nešto što nema direktne veze sa žrtvom. Na takvu stvar izgovore se riječi vradžbine, ali bez spominjanja imena žrtve, ili dodavanja onoga što karakteriše ličnost žrtve. On biva postavljen na mjesto za koje je najsigurnije da če žrtva njime hodati, ali ukoliko se desi da neko drugi kroči na to mjesto prije onoga kome je sihir namijenjen, sihir počinje djelovati na tu osobu. Ukoliko se radi o hrani ili piču, isti je slučaj. Prvi koji okusi ono na što je sihir napravljen potpada pod njegovo dejstvo. Ovaj sihir najčešče se pravi na vodu, krv, ili nečist.

Sihir daljine

Za ove vrste sihira karakteristično je da ih čine »školovani sihirbazi«. To su oni koji su sposobni da izračunaju slabe tačke žrtve i na taj način daju instrukcije džinima zaduženima za sihir. Susretao sam se sa ljudima koji su bili odlučni da napuste mjesto u kome su do tada življeli, nadajuči se da če biti zaščtičeni zla sihira. To sigurno nebi bio slučaj. Svaki čovjek može biti zaštičen samo na jedan način, a taj način je približavanje Allahu, dž.š., kroz činjenje djela kojima je On zadovoljan, i udaljavanje od djela čije bi činjenje izazvalo Njegovu, dž.š., srdžbu.

Posebno mjesto, kada je riječ o ovom sihru, zauzimaju fotografije žrtava. Sihirbazu je uveliko olakšan posao dodže li u posjed fotografije onoga kome želi napraviti sihir. Iz ovog razloga svako bi morao voditi računa o svojim ili o fotografijama svoje porodice, a ovdje bi poseban akcenat mogao staviti na mladiče i djevojke, kod kojih je razmjena fotografija veoma razširena pojava, a koji su , opet u velikom iskušenju da nanesu jedni drugima zlo. U pokušaju da osvoje srce onoga drugog, a nadžu li se u situaciji koju če im neko (sihirbaz) predstaviti kao moguču realizaciju njihove namjere, oni če to, često ne razmišljajuči, i učiniti.

Postavljanje sihira

Postavljanje sihira može biti izvedeno sa tri strane. Prvi slučaj je kada sihirbaz svojom rukom postavi ono što je uradio. Zatim dolaze oni koji traže da se sihir napravi. Oba ova slučaja su, sa stanovišta mjesta na kojem če se nači sihir, identična. I sihirbaz i onaj u čije je ime sihir uradžen postavljaju sihir samo na mjesta koja su dostupna svakom čovjeku (odječa, hrana, piče, kuča i zemljište: postavljanje sihira na / u zemlju, u temelj, krov objekta, mjesta unutar kuče, često na prilazu kuči u vidu nečistoča kadar je sihir očit, ili sihir uradžen na vodu u kojem slučaju postaje neprimjetan itd. Na kraju dolaze džini. Nakon što sihirbaz napravi sihir, on naredi džinima da postave sihir na mjesto do koga če biti izrazito teško ili nemoguče doči: procijepi u stijenama, tekuče, stajajuče vode itd. Specifičnost ovako napravljnenog sihira je da mijenja mjesto na kome je postavljen. Jedan džin biva zadužen samo za mjesto sihira. On nema direktnog utjecaja na stanje opsihirenog. Njegova uloga je samo u tome da svaki put kada se sazna mjesto sihira, premjesti ga na drugo mjesto. Tako, postoji i sihir koji nije napravljen ni na kakav predmet. Sihirbaz džina jednostavno na osnovu proračuna odredženih podataka uputi na neku osobu (sihirbazi traže od bolesnika ime, ime majke, i datume rodženja!!!). Ali, elhamdulillah, pronalazak sihira, mada najlakši, nije jedini način rješavanja stanja sihirom izazvanih.

Almin Omerašević

Odgovori