O kljucu Dzenneta

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Sunna
Mlađi član
Postovi: 154
Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 3:40 pm
Lokacija: Skandinavia

O kljucu Dzenneta

Post od Sunna » Sre Dec 24, 2008 9:26 pm

O kljucu Dzenneta

” Vodic ka Dzennetu ” Ibn Kajjim El-Dzevzi


Rekao je Allahov Poslanik, s.a.w.s. : ” Kluc za Dzennet je svjedociti da nema drugog boga osim Allaha ( La ilahe illellah ) ” Ovu predaju biljezi Ahmed u svome Musnedu.

Buharija u svome Sahihu biljezi predaju od Vehba ibn Munebbeha u kojoj stoji da je neko upitao Vehba: ” Zar kljuc Dzenneta nije LA ILAHE ILLELLAH ?” On rece : ” Svakako. Medjutim, svaki kljuc ima svoje zupce. Ako doneses kljuc sa odgovarajucim zupcima otvorit ce ti se, u protivnom nece ti se otvoriti. ”

Ebu Nei`m biljezi hadis Ebbana, od Enesa, koji kaze da je neki beduin rekao : ” Allahov Poslanice, sta jenkljuc za Dzennet ?” On je odgovorio : ” La ilahe illellah ”
Ebu es-Sejh spominje predaju El—Ee`mesa, od Mudzahida i Jezida b. Suhejre, u kojoj stoji : ” Sablje su kljucevi za Dzennet ”

U Musnedu se nalazi hadis Muaza b. Dzebela koji kaze da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao : ” Hoces li da ti kazem kako ces doci do jednih od dzennetskih vrata ? ” ” Hocu”, odgovori. Poslanik rece : ” Izgovaranjem rijeci : La havle ve la kuvvete illa billah. ”

Allah, slavljen neka je, ucinio je da sve ima svoj kljuc. Tako kljuc za namaz je ciscenje, tj. Abdest, kao sto Vjerovjesnik s.a.w.s., kaze : ” Kljuc za namaz je ciscenje.” Dalje, kljuc za hadz je ihram. Kjluc za dobrocinstvo je iskrenost. Kljuc za Dzennet je TEVHID. Kljuc za znanje je uljudno pitanje i pazljivo slusanje. Kljuc za pobjedu je stpljenje. Kljuc za povecanje nafake je zahvalnost Allahu. Kljuc za rukovodjenje je medjusobna ljubav, zikr i opominjanje. Kljuc za spas je bogobojaznost. Kljuc za pomoc je zelja i postovanje. Kljuc za odgovor je molba, tj. dova. Kljuc za ostvarenje ahiretske zelje je poboznost na dunjaluku. Kjluc za vjerovanje je razmisljanje, zbog cega je Allah potaknuo ljude na razmisljanje. Kljuc za ulazak kod Allaha je predano srce, koje je posveceno Njemu, koje iskreno, u ime Njega, voli i mrzi, cini nesto ili ostavlja. Kljuc za srce koje zivi je razmisljanje o Kur`anu, skrusena molitva nocu i napustanje grijeha. Kljuc za milost je dobrocinstvo prema Stvoriteljevim stvorenjima i ulaganje napora da im se bude od koristi. Kljuc za opskbu je rad, sa istigfarom i takvalukom. Kljuc za slavu i moc je pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku. Kljuc pripreme za ahiret je shvatanje da je dunjaluk kratak. Kljuc za svako dobro je zelja za Allahom i ahiretom. S druge strane, kljuc za svako zlo je ljubav prema dunjaluku, uz zabludu da on dugo traje.

Uzviseni Allah, slavljen neka je, ucinio je da svako dobro i zlo imaju svoj kljuc i vrata kroz koja se do njih dolazi.
Tako je ucinio da kljuc za Dzehennem budu sirk, kibur ( oholost ), okretanje glave od onoga sa cime je Allah poslao Svoga Poslanika, nemaran odnos covjeka prema Allahu i izvrsavanju Njegovih zahtjeva. Ili kao sto je ucinio da je vino bude kljuc za svaki grijeh, da pjesma bude kljuc za zinaluk, tj. blud, da otvoreno gledanje u slike necega bude kljuc za trazenje i zelju za tim stvarima, da lijenost i nerad budu kljuc za razocarenje i neuspjeh, da grijesenje bude kjluc za nevjerstvo, da laz bude kljuc za licemjerstvo, da pohlepa bude kljuc za skrtost, kidanje rodbinskih veza i nezakonito prisvajanje imovine, te da okretanje glave od onoga sa cime je dosao Poslanik bude kljuc za svaku novotariju i zabludu.

U ove stvari ce povjerovati onaj koji mudro razmislja, onaj koji spozna sam sebe, te dobro i zlo na ovom svijetu. Covjek treba posvetiti veliku paznju spoznavanju kljuceva , odnosno vrata koja se njima otvaraju, a Allah jedini daje pomoc i usmjerava na Pravi put. Njemu pripada sva vlast i zahvala, u Njega su sve blagodati i sva dobra. On nikog ne pita sta cini, a ljudi ce za svoja djela biti pitani.

Odgovori