STETNOSTI SIHRA-VRACANJA

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Sunna
Mlađi član
Postovi: 154
Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 3:40 pm
Lokacija: Skandinavia

STETNOSTI SIHRA-VRACANJA

Post od Sunna » Sub Okt 31, 2009 7:29 pm

Stetnosti sihra-vracanja


Sihr je dogovor između čarobnjaka i šejtana, između dvije zle strane koje su se sastale radi ostvarenja svojih dobrobiti, a kolika je samo šteta po društvo od dogovora dvaju zlih strana čijim požudama nema granica ni kraja! Zato je šteta po društvo koju uzrokuje sihr veoma velika. Neke od njih su sljedeće:


1. Sihr negativno utječe na tijelo i razum. Čarobnjaci ga prave da bi nepravedno naštetili ljudima. Ponekad i ubija. Većinom izaziva poremećaje u tijelu ili razumu usljed čega čovjek gubi energiju i sposobnosti, tako propada i njegovo društvo ga zauvijek gubi.


2. Čarobnjak djeluje izdaleka, čime je, djelimično, siguran od ovosvjetske kazne. Sličan je banditu koji tajno napada, a potom se povlači i niko ga ne može uhvatiti.


3. U sihru je apsolutna šteta, nikakva dobra u njemu nema. Allah, dželle šanuhu, kaže: „...Učili su ono što će im nauditi i od čega nikakve koristi neće imati...“ (El-Bekare, 102)
Štaviše, čarobnjak je prvi koji ima štetu od toga jer se prepustio Iblisu, koji itekako želi zlo čovjeku, a on njega ne vidi, niti može njime ovladati.


4. Čarobnjaštvo je uzrok rušenja porodice, razdvajanja voljenih. Uzrokuje da čovjek mrzi svoju ženu i ona njega, što se završava razvodom bez povoda i razloga tome. Svevišnji kaže: „I ljudi su od njih dvojice učili kako će muža od žene rastaviti...“
A kada se porodica raspane, nastupa veliki nered u društvu.
(El-Bekare, 102)

5. Uzrokuje spuštanje s nivoa zdravog razuma na nivo vjerovanja u kojekakva praznovjerja i izmišljotine, jer sihr nije utemeljen na znanju niti praksi, to su tajni načini djelovanja koje čarobnjak sazna putem šejtana. Time se bave oni koji žele iskoristiti ljudsko neznanje, ili slabost, obmanjujući ih time da svoje želje mogu ispuniti samo putem njih. Tada, umjesto da idu ispravnim putem i čine materijalne uzroke da ostvare određene ciljeve, vežu se i odlaze raznim čarobnjacima, lažovima, varalicama, a oni jedino što mogu – jeste to da tim iskušanim ljudima povećaju iskušenje uzimajući bespravno njihov imetak i vežući ih za praznovjerja i laži, zbog kojih će izgubiti vjeru, imetak i vrijeme.


6. Čarobnjak (sihirbaz) je unajmljeni ubica koji, zbog novca, dobrovoljno ruši porodice, ratavljajući supružnike, ili izazivajući dugotrajne bolesti kod jednog ili više članova porodice, tako da se čitava porodica angažira oko liječenja dotičnog, trpeći razne neprijatnosti, trošeći imetak, gubeći živce... Štaviše, sihr nekada može djelovati na začaranog dok ga, nakon velikih pretrpjelih bolova i neizvjesnosti njegove porodice, ne usmrti. To je veliki zločin, koji se čini isključivo za novac.


Zbog velikih i mnogobrojnih šteta koje prouzrokuje sihr, islam zabranjuje bavljenje njime, a onoga ko se bavi sihrom proglašava nevjernikom i kažnjava ga ubistvom. (dokaz za to su riječi Omera, radijallahu anhu,: „Kazna za vračanje jeste ubijanje.“)

Preuzeto sa stranice Darulkuran.org

Odgovori