Hasbijellahu ve ni'me-l-vekil!

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Hasbijellahu ve ni'me-l-vekil!

Post od Yassin » Uto Nov 29, 2005 6:20 am

Nakon jasnih pokazatelja njihove zablude i Ibrahimovog, a.s, decidnog pitanja na koje se ne može drugačije odgovoriti izuzev prihvatanja istine i pokoravanja Onome koji je sve stvorio, oni pribjegavaju prepoznatljivom scenariju svih nevjernika svijeta: na argumente odgovaraju silom. Tako je bilo i u ovom slučaju. Zato su i uzviknuli: «Spalite ga i bogove vaše osvetite, ako hoćete išta da učinite!» - povikaše.» (El-Enbija', 68.)

Ibn Kesir kaže da su sa svih strana počeli sakupljati i donositi drva i to tako revnosno i uporno da bi se u to vrijeme čak i žena, koja bi se razboljela, zaklinjala da će i ona, ako ozdravi, prikupljati drva za Ibrahimovu, a.s, lomaču! Vatra se toliko rasplamsala, razbuktala i toliko je bacala iskre da to nikada prije toga nije viđeno. Nakon potpaljivanja i užasnog rasplamsavanja vatre, Ibrahima, a.s, su postavili na katapult, kojom prilikom su mu vezali ruke i noge, a on je tom prilikom izgovarao: «Nema boga osim Tebe, slava Tebi, Gospodaru svjetova. Tebi pripada sva zahvala i vlast i Ti nemaš sudruga!» U momentu kada je bio izbačen iz katapulta ka vatri, učio je:

«Hasbijellahu ve ni'me-l-vekil!» / «Dovoljan nam je Allah i On je divan zaštitinik!»

Ove riječi, kako prenosi Ibn 'Abbas, r.a, izrekao je Ibrahim, a.s, prilikom bacanja na lomaču, ali i Muhammed, s.a.v.s, u momentu kada mu je bilo rečeno: «Neprijatelji se okupljaju zbog vas, treba da ih se pričuvate, to im je učvrstilo vjerovanje, pa su rekli: «Hasbunallahu ve ni'me-l-vekil!» / «Dovoljan nam je Allah i divan je On zaštitinik!». (Alu 'Imran, 173.)

Ebu Hurejre, r.a, prenosi da je Allahov poslanik, Muhammed, s.a.v.s, rekao: «Kada je Ibrahim, a.s, bačen u vatru, rekao je: «Bože, Ti si Jedini na nebu, a ja sam jedini koji te obožava na Zemlji!»

Neki učenjaci navode da se melek Džibril pojavio Ibrahimu, a.s, dok je letio iz katapulta ka vatri, ponudivši mu pomoć, koju je on odbio, oslonivši se isključivo na Allaha Uzvišenog.

Analizirajući ove ajete, nedvosmisleno se dolazi do zaključka da oni nisu omeđeni povijesnim granicama, nego jasno pokazuju na momente da će svaki da'ija nailaziti na ovakva ili slična iskušenja. To se, uostalom, manifestira u svakom vremenu: od pokušaja spaljivanja da'ija, kao što je bio slučaj sa Ibrahimom, a.s, preko njihovog protjerivanja, pa do njihovog ubijanja, zatvaranja ili raznih drugih vrsta maltretiranja.Isijecak iz texta: Ibrahimovog a.s, da'vatske mrtode
dr. Sefik Kurdic

Odgovori