Med u funkciji ljudskog zdravlja

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Med u funkciji ljudskog zdravlja

Post od Yassin » Pet Jan 27, 2006 5:16 am

Korisni savjeti

Zbog svoje ljekovitosti med bi trebalo da bude zastupljen u svakodnevnoj ishrani ljudi, bez obzira na njihovu dob, zanimanje i zdravstveno stanje. Jedna Kur'anska sura naslovljena je «En-Nahl» (Pčele) i upravo u njoj govori se o ljekovitosti meda.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pet Jan 27, 2006 5:17 am

Šta je med?

Med je slatka, gusta tečna ili kristalizirana materija, svijetle do tamnomrke boje, specifičnog okusa i mirisa koju proizvode medonosne pčele iz nektara ili drugih slatkih biljnih sokova, kao i materija životinjskog porijekla, pa dorađenu skladište u ćelijama pčelinjeg saća radi dozrijevanja.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pet Jan 27, 2006 5:18 am

Sastav


U svom prirodnom obliku med se sastoji od šećera (monosaharida), glukoze i fruktoze, kiselina i različitih elemenata koje ljudski organizam lahko prima, te fermenata i vitamina koji ubrzavaju biološko-hemijske procese u organizmu. Značajna kvalitativna karakteristika meda je u tome što sadrži željezo koje je u takvom obliku da ga želudac lahko prima i prenosi u krv. Zbog toga je med na prvom mjestu kada je u upitanju liječenje malokrvnih osoba.

Najvredniji sastojak meda su šećeri (fruktoza), 30 posto su grođani šećeri (glukoza),svega 8 posto čini saharoza a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi. Inače, u medu ima 26 vrsta šećera.

Zbog raznovrsnog i bogatog sastava, kilogram meda vrijedi kao 3 kg goveđeg mesa, 50 komada jaja, 5,5 litara mlijeka, 3kg svježe riječne ribe, 5kg narandži ili kao 12 kg povrća. U kilogramu prosječno kvalitetnog mesa ima 1.000 do 3000 kalorija, u kilogramu jaja 1.630 kalorija, u litri kravljeg mlijeka 665, u kilogramu pšeničnog brašna 2.170, dok u istoj težini meda ima 3.075-3.150 kalorija.

Radi usporedbe, zdravoj odrasloj osobi dnevno treba 2.400 kalorija. Sadržaj desetak vitamina daje medu posebnu vrijednost. To su: vitamin B1, B2, B3, B5, B6, K, C, E i karotin.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pet Jan 27, 2006 5:22 am

Najčešće vrste meda


Zavisno od pčelinje paše i sastava medonosnog bilja, postoji više vrsta meda. Svaki med je dobar za liječenje određenih tegoba. Ako se ne može osigurati željeni med, dobar je i obični, miješani, ali pod uslovom da je prirodni pčelinji.

Bagremov med dobar je protiv nesanice, lošeg sna, vrtoglavice, umiruje živčani sistem. Najčešće i najdjelotvornije koristi se u čajevima od kamilice, matičnjaka i kantariona.

Kestenov med stišava bolesti probavnih organa, žuči i jetre. Najdjelotvornije i najbolje koristi se u čajevima od kunice, kamilice, šipurka i majčine dušice.

Lipov med dobar je protiv znojenja, prehlada sa kihavicom, olakšava kašalj i izbacivanje sluzi iz grla i nosa. Preporučuje se u ishrani dojenčadi, djece i starijih osoba, kao i osobama sa niskim pritiskom i srčanim tegobama.

Medljikovac (tamni šumski med) kristalizira se već u saću. Popravlja malokrvnost, pogotovo nedostatak željeza. Uzima se u voćnim napicima ili sokovima od višnje, breskve ili kupine. U svom sastavu nema cvjetnog meda. Koristi se i nakon iscrpljenosti i teških operacija. Trudnice treba da ga uzimaju tokom trudnoće.

Kaduljin med izvanredno koristi za liječenje suhog kašlja i prehlada, a olakšava i izbicavanja sluzi iz dušnika i bronhija.

Vrijeskov med pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice, kunice i šipurka.

Lavandin med je blag med, dobar u ishrani dojenčadi ( i male djece), kao i starijih koji boluju od neke akutne ili hronične bolesti. Naročito dobro pomaže srčanim bolesnicima, kao i osobama s niskim krvnim pritiskom.

Ekspresni med nastaje kada se pčele hrane sokovima voća i povrća, mlijekom i jajima. Tada se dobija med sa većim učešćem tvari koje su čovjeku potrebne u ishrani. To se posebno odnosi na hormone i vitamine. Na taj način organizam lakše prima i prerađuje potrebne materije.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pet Jan 27, 2006 5:23 am

Kristalizacija meda

Kristalizacija (granulacija) je osobina svakog prirodnog meda. Brzina kristalizacije u skladištima (ambalaži) zavisi od odnosa grožđanog i voćnog šećera, kao i temperature na kojoj se med čuva. Ukoliko je u medu sadržaj glukoze viši te se približava sadržaju fruktoze, takav med se brže kristalizira. Temperatura ispod 20 stepeni ubrzava kristalizaciju meda, dok je vlažnost zraka u prostoriji usporava.
Kristalizirani med može se iz čvrstog stanja vratiti u tečno, ako se sud s kristaliziranim medom stavi u veći sud s vodom zagrijanom na konstantnu temperaturu od oko 40 stepeni pri čemu ne gubi ljekovita svojstva.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pet Jan 27, 2006 5:25 am

Med kao lijek

«Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: 'Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idu stazama Gospodara svoga, poslušno! Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.» (En-Nahl 68, 69)

1. Mješavinu 100 g meda u saću i rastopljenog loja, iznad goveđeg ili ovčijeg repa, previjati na krsta nekoliko puta. Za tri dana potpuno nestaju bolovi u krstima.
2. Pijenjem rastvorenog meda u vodi ili mlijeku svi flekovi na crijevima nestanu i potpuno se očiste.
3. Korištenje meda u ishrani daje izvanrednu snagu, pamćenje i misaonost.
4. Ako se med razmuti u mlakoj vodi, otvara stolicu.
5. Ako se med razmuti u hladnoj vodi, zaustavlja stolicu.
6. Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti šuljeve (hemoroidi).
7. Med presijeca bolove u stomaku.
8. Upotreba meda pročišćava krv, olakšava se njeno strujanje kroz tijelo.
9. Med je jedini lijek protiv lupanja srca.
10. Med izaziva olakšavanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.
11. Med razmućen u slatkom mlijeku ubija pantljičaru u crijevima onoga ko ga pije.
12. Med koji se pije vruć, za 7 mniuta se miješa u krvi, a hladan za 20 minuta.
13. Kada se med jede, stomak radi punom parom i nije potrebna soda bikarbona da bi stomak proradio.
14. Med uklanja bolove u očima. Čistim prstom med treba nanijeti preko očnih kapaka.
15. Med je za malokrvne skladište krvi.
16. Za bolesti kostiju med je izvanredan lijek.
17. Ako oboljeli od žutice ujutro i navečer jede med, za 15-20 dana žutice nestaje.
18. Med odstranjuje bolesti živaca.
19. Nervozne osobe i osobe koje imaju slabe živce, trošenjem meda smiruju ih.
20. Med pomaže rastu i tjelesnom razvoju djece.
21. Med premazan preko zagrijanog platna i previjen oko vrata i grla utječe na to da bolovi u vratu i grlu odmah prestaju, kao i u slučaju angine i upale krajnika.
22. Ako se izvjesna količina meda izmiješa s višnjama i tom mješavinom ispira grlo nekoliko puta na dan, neprijatan miris iz usta odmah će nestati.
23. Med se upotrebljava i protiv bolesti ALANI BELGAN, zagnojena rana. Ta mjesta treba premazati medom a bolesniku dati da jede med 5-10 puta dnevno. Odmah će osjetiti poboljšanje.
24. Djeca koja mokre u postelju treba da jedu med pa će ta bolest biti izliječena.
25. Med liječi rane u crijevima. U toku sedmice trebalo bi pojesti 3-4 kg meda. Ako je moguće, to ponavljati tokom 3 mjeseca. Od čira u stomaku neće biti ni traga. Isprobano na 97 pacijenata i na svoje 3 djece kako navodi turski liječnik dr. Kolosau.
26. Ako bole leđa ili kičma, mjesto gdje se osjećaju bolovi premazati medom, preko toga posuti istucani biber u prahu i bol će nestati.
27. Ubod pčele je lijek protiv reume, te treba povremeno dopustiti da pčele izujedaju reumatično mjesto ili dio tijela.

Navedene koristi meda rezultat su egzaktnih naučnih istraživanja. Svako ko želi čuvati i unapređivati svoje zdravlje treba redovno konzumirati med. Pčele i med dokaz su koji Gospodar naš šalje onima koji razmišljaju.


priredio: Merjem Mehtić

Odgovori