Hrana kao lijek

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Hrana kao lijek

Post od Yassin » Sre Jun 08, 2005 3:06 am

Poznato je da su neke vrste hrane ljekovite, tj. mogu doprinijeti sprečavanju i liječenju nekih bolesti, isto kao što neke mogu da izazovu ili pogoršaju bolest.

Još je u antičko doba Plinije tvrdio da kupus liječi 87 bolesti, a crni luk 28.
Nova naučna saznanja daju mnogo podataka o farmakološkim osobinama pojedinih namirnica. Neke od njih djeluju kao antikoagulansi (protiv zgušavanja krvi), druge ako analgetici (protiv bolova), sedativi (za smirenje), antidiuretici (protiv proliva), antihipertenzivi (protiv visokog krvnog pritiska), antipiretici (protiv visoke temperature), vazodilatatori (za širenje krvnih sudova), antitusici (protiv kašlja), antibiotici (protiv mikroba uzročnika bolesti) itd.

Danas se smatra da se oko 25% lijekova koji se prepisuju dobija iz biljaka, uključujući i novi moćni lijek protiv raka «taxol».

Veliki dio ljekovitih svojstava pojedinih vrsta hrane pripisuje se sadržaju antioksidansa u njima. Oni neutrališu štetno djelovanje toksičnih oblika molekula kisika poznatih kao slobodni radikali ili oksidansi, koji nastaju u organizmu kao rezultat metabolizma. Ti radikali oštećuju ćelije i izazivaju mnoge bolesti. Antioksidansi se u tijelo unose uglavnom putem hrane, pa se smatra da je zdravija ona hrana koja ih ima više.

Najviše antioksidansa ima u crnom i bijelom luku, brokuli, crnom grožđu, raznom povrću (svježe, smrznuto, pripremljeno u mikrovalnoj pećnici umjesto uobičajenog kuhanja i pečenja), maslinovom ulju, ružičastom grejpfrutu, raznom voću (cijeli plodovi, a ne samo sok), mrkvi, bundevi i lubenici. Zato mnogi autori ove namirnice zovu vrlo zdravom hranom, a za najnezdraviju se smatraju životinjske masnoće (loj, mliječne masnoće) i kuhinjska so u većoj količini.

Kad su masnoće u pitanju, najzdravije su one iz grupe omega-3, koje se nalaze u ribama (skuša, haringa, srdela, losos, pastrmka i tunj). Zato riba spada u najzdraviju hranu. Bijelo meso (ribe i peradi) mnogo je zdravije od crvenog (govedina, ovčetina). Od biljnih ulja je najkorisnije maslinovo.
Mnogo je knjiga i drugih radova napisano o ljekovitosti hrane. Većina njih je bazirana na narodnom predanju ili iskustvu pojedinih stručnjaka. Jedna knjiga razlikuje se od svih, a to je «Hrana - čudesni lijek» (Food - Your Miracle Medicine), koju je napisala američka autorica Jean Carper 1994. (prevedena i štampana u Rijeci 2000.), na osnovu kompilacije više od 10.000 objavljenih naučnih radova na temu hrana i zdravlje. O ljekovitosti pojedinih namirnica ovdje će se govoriti uglavnom na osnovu podataka iz te knjige.


Ljekovitost pojedinih namirnica

Ananas - djeluje antibakterijski i protiv upala, pomaže varenje, pomaže rastvaranju krvnih ugrušaka, smanjuje pojavu osteoporoze i lomova kostiju.

Banana - smiruje želudac, smanjuje pojavu čira u želucu
smanjenjem lučenja kiseline.

Bijeli luk - smatraju ga čudom od lijeka. Djeluje kako antibiotik (smatra se da pomaže u sprečavanju i liječenju raka), snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje pojavu srčanih napada, prehlada i upala.

Borovnica - liječi proliv, djeluje kao antibiotik kod upale mokraćnih puteva.

Brokula - vrlo bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se antikancerogenom i koristi se protiv čira. Reguliše holesterol i šećer u krvi. Kuhanjem se neki antioksidansi uništavaju.

Bundeva - vrlo bogata beta karotinom, antioksidansom koji sprečava srčane napade i kataraktu.

Celer - vrlo bogat antioksidansima koji neutrališu kancerogene u duhanskom dimu. Djeluje diuretično i protiv visokog pritiska.

Crni luk - najbogatiji najsnažnijim antioksidansom kvercetinom zahvaljujući kome smanjuje pojavu raka želuca. Povećava korisni holesterol (HDL-high density lipoprotein - lipoprotein visoke gustoće), a smanjuje štetni (LDL-low-densitiy lipoprotein - lipoprotein niske gustoće). Djeluje protiv krvnih ugrušaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kihavice, dijabetesa, ateroskrleroze, dijabetesa i infekcija. Djeluje antibiotski.

Dinja - sadrži antioksidans beta karotin i ima antikoabulantno dejstvo.

Gljiva šiitake - odavno se Aziji koristi kao lijek za srce, protiv raka dojke i leukemije. Liječi i gripu, dječiju paralizu, visoki holesterol i krvni pritisak. Sastojak lentinan pokazao je antivirusno djelovanje širokog spektra. Sastojak B glukan je navodno efikasan i protiv side.

Grah - snižava holesterol i šećer u krvi. Odlična je hrana za dijabetičare.

Grejpfrut - (cijela pulpa ili meso, ne samo sok) bogat vitaminom C. Snižava holesterol i smanjuje arterosklerozu. Pripisuju mu se i antibiotska svojstva.

Jabuka - smanjuje štetni holesterol. Ima blago antibiotičko i antiinflamatorno djelovanje.

Jezgrasto voće - (orah, badem, lješnik) sadrži antioksidantnu oleinsku kiselinu i vitamin E koji smanjuju štetni holesterol i štite srce. Orah je bogat vrlo korisnim uljem omega-3.

Jogurt - djeluje antibiotski. Stimulira stavaranje gama-interferona. Smanjuje proljev, prehladu i upalu grla. Zbog bogatstva kalcijem koristan je protiv osteoporoze.

Kafa - podstiče mentalnu aktivnost. Ublažava astmu. Veća količina kafe može izazvati nesanicu, stanje straha, povećano lučenje kiseline u želucu i proliv. Izaziva ovisnost.

Karfiol - kao i ostale kupusnjače (iz porodice krstašica) ima antivirusno dejstvo, navodno i protiv raka.

Kelj - bogat karotinom i drugim antioksidansima. Djeluje antibiotički.

Kivi - vrlo bogat vitaminom C, pa liječi ili sprečava razne bolesti.

Krompir - bogat kalcijem, pa smanjuje krvni pritisak i pojavu moždanog udara.

Kupus - sadrži mnoge antioksidanse i neke antikancerogene materije. Sok od kupusa liječi čir na želucu. Pošto se neki korisni satojci kupusa uništavaju kuhanjem, bolji je svjež ili kiseli kupus.

Lubenica - vrlo bogata antioksidansima likopinom i glutationom. Djeluje blago antibakterijski i antikoagulantno.

Malina - djeluje antivirusno. Ima u sebi prirodan aspirin.

Maslinovo ulje - smanjuje štetni holesterol i štiti arterije. Sprečava pretvaranje korisnog holesterola u štetni. Reguliše krvni pritisak i šećer.

Med - ima antibiotske osobine. Koristan je protiv mnogih bolesti. Djeluje umirujuće.

Mlijeko - sa malom količinom masti snižava holesterol i krvni pritisak. Mliječna nasnoća može da uzrokuje razne zdravstvene smetnje.

Mrkva - vrlo bogata beta karotinom, štiti arterije i oči, pojačava imunitet, smanjuje infekcije, pojavu angine pektoris, raka i moždanog udara. Smanjuje holesterol u krvi. Kuhanjem se beta karotin ne uništava, a organizam ga lakše apsorbuje.

Narandža - sadrži vrlo značajne karotinoide, terpene i flavonide, zbog čega se smatra da pomaže u sprečavanju i liječenju raka pankreasa, želuca i dojke. Bogata je C vitaminom i beta karotinom. Smanjuje napade astme, pjavu bronhitisa i oboljenja desni.

Paprika (babura) - vrlo bogata antioksidansom vitaminom C. Korisna je protiv prehlade, bronhitisa, astme, respiratornih infekcija, katarakte, arteroskleroze i angine pektoris.

Paradajz - vrlo bogat antioksidansom likopinom, kojem se pripisuju antikancerogena svojstva.

Patlidžan - snižava holesterol u krvi i smanjuje negativne efekte masne hrane.

Peršun - bogat antioksidansima monoterpenima, ftalidima i poliacetilenima. Neutrališe kancerogene u duhanskom dimu.

Prokelj - sadrži antioksidanse koji ga čine antibiotskim. Ima slične efekte brokule i kupusa.

Pšenica -  Puno zrno pšenice (crno brašno) smanjuje opstipaciju (zatvor), sprečava rast polipa u debelom crijevu. Neki su ljudi alergični na pojedine sastojke pšenice.

Raštika (raštan, listnati kelj) - vrlo bogata antioksidansima, kao što su lutein, beta karotin i vitamin C. Smanjuje pojavu raka. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se ljudima sa kamenom u bubregu.

Riba i riblje ulje - vrlo ljekoviti i sprečavaju pojavu više bolesti. Štite srce, smanjuju pojavu moždanog udara, reumatski artritis, artrozu, astmu, psorijazu, visoki pritisak, tip II dijabetesa, migrenu, ulcerozni kolitis. Djeluje kao antikoagulans i protiv upala. Povećavaju korisni holesterol, a smanjuju triglicride. Neke ribe su bogate antioksidansima selenom, koenzimom Q-10, kao i masnim kiselinama omega-3, pa smanjuju pojavu raka debelog crijeva i dojke. Po ljekovitim svojstvima najbolje su sardina, skuša, haringa, losos i tunj.

Riža - djeluje protiv proliva, dok su rižine mekinje dobre protiv zatvora.

Senf - smanjuje otok sluzokože, nakupljanje sluzi u dišnim putevima, smanjuje „zapušenost“  izazvanu prehladom i upalom sinusa.

Smokva - djeluje laksativno, antiulcerozno, antibakterijski i antiparazitski.

Soja - bogata hormonima. Smanjuje pojavu raka dojke i prostate. Snižava krvni pritisak.

Špinat - vrlo bogat antioksidansima, naročito beta karotinom, i luteinom. Snižava holesterol. Zbog bogatstva oksalatima ne preporučuje se bolesnicima sa kamenom u bubregu.

Šećer - djeluje umirujuće  i smanjuje bol. Veća količina šećera doprinosi dijabetesu.

Šljiva - djeluje laksativno i antibakterijski.

Špargla -vrlo bogata antioksidansom glutationom koji djeluje antikancerogeno.

Zob - smanjuje holesterol. Korisna je protiv bronhitisa i nekih stomačnih tegoba. Djeluje antidepresivno i može pomoći u odvikavanju od pušenja.

Autor: dr. Taib Šarić

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Jun 08, 2005 1:11 pm

Cudo od meda

"Zatim jedi od svih plodova;i slijedi puteve Gospodara svog ponizno.Iz trbuha njihovih izlazi napitak razlicitih boja njegovih,u njemu je lijek za ljude.Uistinu,u tome je znak za one koji razmisljaju" (Kur'an 16:69)

Da li znate koliko je vazan izvor hrane med,kojeg Allah s.w.t. nudi covjeku putem ovog sicusnog insekta?

Med je sastavljen od secera kao sto su: gluoza, fruktoza, i minerala kao stosu magnezijum, kalij, kalcij, soda, hlor, sumpor, gvozdze i fosfat.Tu su B1, B2, C, B6, B5 i B3 vitamini, koji se mjenjaju s kvalitetom nektara i polena.Pored toga u njemu se mogu naci bakar, jod i u manjim kolicinama cink.Takodje je u njemu prisutno nekoliko vrsta hormona.
Kao sto je navedeno u Kur'anu med ima osobinu da "lijeci ljude".Danas su apikultura i pcelinji proizvodi postali novom granom za istrazivanje u zemljama gdje je nauka uznapredovala.

Koristi od meda su sljedece:med je niskokalorican.Kad se uporedi sa istom kolicinom secera, on daje 40 % manje kalorija nego secer.Mada tijelu daje veliku energiju on mu ne povecava tezinu.

*Lahka probavljivost*.Zbog toga sto se molekule secera u medu lahko pretvaraju u druge vrste secera (fruktoza i glukoza) med se lahko probavlja kod vecine ljudi uprkos tome sto ima veliku koncentraciju kiseline.Takodje pomaze bubrezima i crijevima da bolje funkcionisu.

*Brzo ulazi u krv*.Kada se rastvori u blagoj vodi,med ulazi u krvotok u roku od sedam minuta.slobodne molekule secera u njemu cine da mozak funkcionise lakse.

*Pomaze nastanak krvi*.Med daje znacajan dio energije koji je tijelu potreban za proizvodnju krvi.Sem toga on pomaze ciscenju krvi.Ima pozitivne efekte u regulisanju i olaksavanju cirkulacije krvi.takodje on djeluje kao znacajna zastita od kapilarnih problema i arterioskleroze.

*Suzbija bakterije*.Osobina ubijanja bakterija naziva se "inhibicijski efekat".Eksperimenti provedeni na medu pokazuju da se njegova osobina ubijanja bakterija dva puta poveca kad se med razblazi vodom.Vrlo interesantno je primjetiti da se mlade pcele hrane medom razblazenim od strane pcela koje su odgovorne za njihov nadzor - kao da one znaju za ovu osobinu meda.

Zele rojal (Gelee Royal) je supstanca koju proizvode pcele unutar kosnice.Unutar ove hranjive supstance nalazi se secer, proteini, masnoce i mnogi vitamini.

Jasno je da je med,koji se proizvodi u daleko vecim kolicinama nego sto je potrebno pcelama, stvoren da koristi ljudima.Takodje je jasnda pcele takav nevjerovatan posao ne bi mogle raditi same od sebe. prilozio:serbez insan

Autor teksta: Mustafa Mlivo

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Uto Jun 28, 2005 11:54 pm

Vrijednosti i liječenje Zemzem vodom

Esmir M. Halilović
Dio iz knjige


Zemzem je jedan od džennetskih izvora
Od Ibn Abbasa r.a. se prenosi da je rekao: „Jedan Etiopljanin (Abesinac) je pao u Zemzem i utopio se u njemu. Jedan čovjek se spustio u bunar i izvadio njegovo tijelo, potom je naređeno da se sva voda iz bunara Zemzema iscrpa. Sašao je jedan čovjek i njemu je rečeno: „Neka tvoja kofa grabi sa strane Hrama ili Hadžerul-esveda, jer je ovo jedan od džennetskih izvora!“
Ova predaja vjerodostojno seže do Ibn Abbasa r.a. i ona je mevkuf, ali se njen propis pripisuje Poslaniku a.s. jer ovaj govor nije moguće proizvoljno tumaćiti i navoditi, tj. vjeruje se da je Ibn Abbas r.a. čuo od Poslanika a.s. da je Zemzem jedan od džennetskih izvora.
Abda kćerka Halida bin Ma'dana prenosi od svoga oca da je rekao: „Govorilo se je da su Zemzem i izvor Selvana koji se nalazi u Bejtil-Makdisu, iz Dženneta.“
Abdullah bin Amr r.a. je rekao: „U Zemzemu ima vrelo koje dolazi iz pravca Hadžerul-esveda a koje je iz Dženneta!“
Tumačenje riječi „iz Dženneta“ može imati više oblika, jedan od najprihvatljivijih je taj da Zemzem u sebi ima sastojke ili supstancu koja postoji u Džennetu, a koji je već stvoren i postoji.4 Također se može odnositi na poređenje njegove vrijednosti sa vrijednostima džennetskih rijeka i njegove odlike nad ostalim vodama ovoga svijeta. Neki kažu da će neke stvari sa ovoga svijeta biti prenešene u Džennet radi njihove važnosti, a jedna od njih je i Zemzem voda. Ova i još neka druga razmatranja se navode u djelu „Fadlu mai Zemzem“ od cijenjenog autora Saida Bektaša. Zemzem je prvi plod dove Ibrahima a.s. za Hadžeru i Ismaila a.s. U kazivanju od Buharije smo naveli da je Ibrahim a.s. nakon što je ostavio Hadžeru i Ismaila a.s. u kotlini Mekke zamolio Allaha sa ovom dovom: „Gospodaru naš, ja sam neke potomke svoje naselio u kotlini u kojoj se ništa ne sije, kod Tvoga Časnog hrama, da bi, Gospodaru naš, molitvu obavljali; zato učini da srca nekih ljudi čeznu za njima i opskrbi ih raznim plodovima da bi zahvalni bili.“ Nedugo nakon njegove dove, Allah ih je prvo opskrbio sa Zemzemom, tako da je on prva Allahova blagodat i početak ispunjenja dove Ibrahima a.s. za svoje potomstvo nastanjeno u Mekki. Zemzem je uzrok izgradnje i života Mekke Jedna od odlika Zemzem vode je da je ona prvi uzrok mogućnosti života na prostoru oko Drevnog Hrama i na izradnju grada Mekke. Poznato je da život u Mekki prije Zemzema nije bio moguć radi nepostojanja vode u širem području. Prvo se u njoj nastanjuju Hadžera i njen sin Ismail a.s. potom dolaze i pripadnici plemena Benu Kahtan, od kojih se Ismail a.s. kasnije i ženi te se život u Mekki od tada do danas intenzivno razvija. Da nije Allahove blagodati Zemzema sasvim je izvjesno da u Mekki ne bi bio moguć život i duži boravak ljudi.7 A Allah najbolje zna!

Zemzem voda je jedan od jasnih Allahovih znakova u haremu
Uzvišeni Allah kaže: „Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Mekki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima. U njemu su znamenja očevidna – mjesto na kojem je stajao Ibrahim. I onaj ko uđe u nj treba da bude bezbjedan. Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti; a onaj koji neće da vjeruje – pa, zaista, Allah nije ovisan ni o kome.“8 Poznati fekih i muhaddis Muhammed bin Omer kaže: „Od očevidnih znamenja su: Hadžerul-esved, el-Hatim, i izviranje Zemzem vode nakon udarca Džibrila a.s. i njegova ljekovitost za bolesti, i njegova hranjihovost za tijelo, do te mjere da zadovoljova potrebe za pićem i jelom.“9 U „očevidna znamenja“ Harema, glasoviti tumač Kur'ana, imam Kurtubi, ubraja i Zemzem vodu. Zemzem voda je jedna od najvećih Allahovih blagodati i koristi a koja se nalazi kod harema Uzvišeni Allah kaže: „I oglasi ljudima hadždž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih, da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali. Jedite meso njihovo, a nahranite i siromaha ubogog!“11 Jedna od najvećih blagodati i koristi koje hadžije vide je ta da se uvjere u korisnosti Zemzem vode, kada se uvjere u njenu sitost tj. kada im ne dolazi glad nakon pijenja Zemzema, kada se uvjere u njegovu ljekovitost, te kada se uvjere da se dova prilkom pijenja Zemzema uslišava! Također se hadžije osvjedoće da Zemzem ima poseban okus koji se razlikuje od svih voda, kao što se i njegov hemijski sastav razlikuje od svih drugih voda. Koliko li je samo ljudi izliječeno Zemzem vodom, pa bilo da se je lijek postigao njenim pijenjem, ili pranjem ili na neki drugi način!!
Zemzem je najvrednija voda na svijetu
Ibn Abbas r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Najvrednija voda na svijetu je Zemzem voda. U njoj je sitost za glad i lijek za bolest!“
U ovome hadisu koji ima mnogo verzija koje do nas stižu se jasno kaže da je Zemzem voda najvrednija od svih voda ovoga svijeta. Allahov Poslanik a.s. je posebno spomenio dvije odlike a to je odlika njegove sitosti i odlika njegove ljekovitosti. Prenosi se da su neki ljudi od Selefa dugo vremena živjeli samo pijući Zemzem vodu, a da uopšte nisu oslabili, nego su se čak i udebljali! I zasta, tako mi Allaha i sam sam se uvjerio u sitost Zemzem vode i to više puta! Također, su mi ovakve doživljaje govorili i mnoge hadžije koji su zajedno sa mnom ili posebno obavljali hadžske obrede. Odlike koje ima Zemzem nema ni jedna voda na svijetu i bez ikakve sumnje ona je najvrednija voda na svijetu.

Odgovori