Lijecenje dusa

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
din786
Mlađi član
Postovi: 70
Pridružio se: Sub Jan 07, 2006 8:05 am

Lijecenje dusa

Post od din786 » Čet Mar 01, 2007 5:37 am

Liječenje duša (tezkije) i njegova važnost*

Dr. Abdulaziz ibn Muhammed Al-Abdullatif

Značenje riječi ‘tezkije’
Riječ ‘tezkije’ podrazumijeva liječenje i čišćenje duša ispravnim šerijatskim znanjem, rađenjem dobrih djela i izvršavanjem Allahovih naredbi kao i ostavljanjem svega što je On zabranio. Najbolju definiciju riječi 'tezkije' daje nam naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Kada je upitan šta znači 'tezkije', odgovorio je:
“Da čovjek stalno zna da je Allah sa njim gdje god on bio.”
(Hadis prenose Taberani i Bejheki, a šejh Albani kaže da je ovo sahih hadis) Vidimo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, definisao riječ 'tezkije' jednim od vidova ihsana (ihsan je najveći stepen koga može dostići vjernik), da rob obožava Allaha, uz stalnu svijest da ga Allah vidi, i da Mu je poznato sve što radi svaki od Njegovih robova.

Važnost liječenja duša
Na važnost liječenja i čišćenja duša jasno upućuje to što se Allah na više mjesta u Kur'anu kune da čovjek neće uspjeti, niti će biti spašen, ako ne očisti svoju dušu:
“Tako mi duše i Onoga koji je stvori pa joj put dobra i put zla shvatljivim učini,- uspjeće samo onaj ko je očisti, a biće izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi!” (Aš-Šams, 7-10)


“Postići će šta želi onaj koji se očisti i spomene ime Gospodara svoga pa molitvu obavi!”
(Al-A’la, 14,15)
I poslanici, sallallahu alejhim ve sellem, pozivali su čišćenju duša. Pogledajmo kako se Musa a.s. obratio Faraonu:
“I reci: 'Da li bi ti da se očistis, da te o Gospodaru tvome poučim, pa da Ga se bojiš?'”
(An-Nazi’at, 18,19)

Također, Allah dž.š. kaže za našeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem:
“On je neukima poslao Poslanika, jednog između njih, da im ajete Njegove kazuje i da ih očisti i da ih Knjizi i mudrosti nauci, jer su prije bili u očitoj zabludi.”(Al-Džumu’a, 2)
U jednoj od svojih dova Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se obraćao Allahu dž.š. slijedećim riječima:
“Bože moj podari mojoj duši bogobojaznost i očisti je, jer je samo Ti možeš očistiti. Ti si njen Gospodar i Vladar.(Prenosi Muslim)

U vrtlogu savremenog zivljenja i mnoštva obaveza često zaboravimo povesti računa o vlastitom odgoju i o čišćenju svoje duše. To biva razlogom da naša srca postaju gruba, postajemo lijeni u činjenju dobra i počinjemo sve više teziti ka ovosvjetskim uživanjima i ukrasima. Zbog svega ovoga javlja se velika potreba da govorimo o liječenju i čišćenju naših duša.
________________________________________
* Tekst je neznatno skraćen prilikom prevođenja

Odgovori