U Austriji muslimani brojniji od protestanata

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

U Austriji muslimani brojniji od protestanata

Post od Yassin » Pon Dec 10, 2007 10:17 pm

Muslimani su prema nekim proračunima u Austriji brojčano pretekli protestante, a 2010. islamska će zajednica i službeno biti druga po veličini u toj zemlji, objavljeno je u ponedjeljak u Beču.

Sve kršćanske religije bilježe u Austriji dramatičan gubitak pripadnika, upozorili su u ponedjeljak predstavnici Austrijskog društva za razumijevanje među narodima predstavljajući najnovije istraživanje o brojnosti vjernika.

Predsjednik Društva, bivši zastupnik Austrijske pučke stranke u austrijskom parlamentu Josef Hoechtl, pozvao je na tiskovnoj konferenciji u Beču na "remisioniranje" Zapadne Europe i opsežan dijalog s islamom.

Protestanti i katolici u Austriji zabilježili su u posljednjih 30 godina veliki pad broja članova. Protestanata je 1971. bilo 447.000, a taj se broj u 2006. smanjio na 326.000.

Katolička crkva u Austriji je 1971. brojala 6,5 milijuna pripadnika, dok je njihov broj 2006. iznosio 5,6 milijuna, što je gubitak od gotovo milijun pripadnika.

U istom vremenskom razdoblju, broj muslimana u Austriji povećao se gotovo petnaest puta, s nešto više od 22.000 na 400.000.

Ti podaci pokazuju da su muslimani već druga po veličini vjerska zajednica u Austriji, a 2010. to će biti i službeno, izjavio je Hoechtl.

Istodobno se povećava broj osoba koje ne pripadaju nijednoj konfesiji, odnosno onih koji se predstavljaju kao katolici ali nisu članovi Crkve.

Kako bi se odgovorilo tim izazovima, Hoechtl predlaže poboljšanje nastave vjeronauka te uvođenje obveznog školskog predmeta etike za učenike koji ne pripadaju ni jednoj vjerskoj zajednici.

Hoechtl također apelira na jači angažman laika u Crkvi, a od države zahtijeva pojačano promicanje vrijednosti.

Istodobno poziva na pojačan dijalog s islamom. Spremnost na razgovor predstavlja najjači potencijal za smanjenje nasilja, poručio je Hoechtl.


(Hina)

Odgovori