MED

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Sunna
Mlađi član
Postovi: 154
Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 3:40 pm
Lokacija: Skandinavia

MED

Post od Sunna » Pon Nov 09, 2009 11:25 pm

Uzviseni Allah u Kur'anu spominje med kao lijek: "Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmisljaju." (Prijevod znacenja - En-Nahl, 69.) Uzvišeni Allah nam ovim ajetom govori o lijekovitom soku pčela, ali nas navodi i na razmišljanje.


PROBLEM S DEBLJINOM
Prije nekoliko godina u Irskoj su ispražnjene police s medom u supermarketima. Dokazano je da prije spavanja dvije kašikice meda pospješuju mršavljenje.
Također se preporučuje da ujutro na prazan želudac i prije spavanja navečer popije med sa praškom cimeta izmiješan u toploj vodi (ne kipućoj jer prevruća voda uništava korisne sastojke u medu). Navodno, redovito ispijanje ove tekućine ne dozvoljava debljanje čak i ako ste na visokokaloričnoj dijeti.

HOLESTEROL
Dvije kašikice meda i tri kašikice cimeta u prahu izmiješanog u šoljici može u 2 sata smanjiti razinu holesterola u krvi za 10%. Napitak treba uzimati tri puta na dan.

SRČANE BOLESTI
Napravite namaz da meda i cimeta namažite na krišku hljeba za doručak. Jedete li redovito ovakav doručak drastično smanjujete mogućnost srčanog napada bilo da ste ga već imali i pripadate li rizičnoj skupini.

IMUNITET
Svakodnevna upotreba meda i cimeta podiže imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusnih napada. Naučnici su ustanovila da med ima različite vitamine i željezo u velikim količinama. Stalna upotreba meda jača sposobnost organizma da se bori protiv bakterija i virusnih oboljenja.

UMOR
Borba protiv umora najuspješnija je upravo s medom. Stari narodni lijek kaže da se u 1 dcl vode umiješa jedan limun i tri kašikice meda. Učinak je trenutan. Nakon napornog poslovnog dana popijte takav napitak i možete se posvetiti porodici i drugim obavezama.
Možete pokušati i pola kašikice meda umiješati u čašu vode sa sasvim malo cimeta. Ovaj napitak uzimate u jutro i poslije podne oko 15.00h kada pada vitalnost organizma. Ovaj napitak podiže vitalnost u sedam dana.

GRIPA
Dokazano je da redovita upotreba meda smanjuje mogućnost obolijevanja od gripe.

PREHLADA
Svi koji često obolijevaju od prehlada trebali tri dana za redom uzimati med pomiješan sa cimetom koji će izliječiti većinu hroničnih kašalja i začepljenih sinusa.

ARTRITIS
Pacijenti s artritisom mogu u jutro i navečer popiti jednu šoljicu vruće vode sa dvije kašikice meda i kašikicom cimeta. Ako se uzima redovito čak se može izliječiti i hronični artritis.

UGRIZ KUKACA
U dvije kašikice meda dodajte četiri kašikice mlake vode i kašikicu cimeta. Dobro izmiješajte i polako namažite na iritiranu kožu. Bol bi trebala nestati za minutu do dvije.

ĆELAVOST
Svima koji imaju problema s gubitkom kose preporuča se krema od toplog maslinovog ulja, kašikica meda i kašikica cimeta. Krema se nanese 5 - 15 minuta prije kupanja. Za kupanja jednostavno operite kosu.

INFEKCIJE MJEHURA
Stavite dvije kašikice cimeta i jednu kašikicu meda u mlaku vodu. Pouzdano uništava bacile u mjehuru.

ZUBOBOLJA
Napravite pastu od kašikice cimeta i pet kašikica meda. Namažite na bolni zub 3 puta dnevno (vjerojatno ćete svejedno morati posjetiti zubara).

UZNEMIREN TRBUH, PROBAVA I VJETROVI
Med s cimetom rješava sve probleme u trbuhu, pretjerane vjetrove, pa čak i čir na želucu. Ukoliko ste se prejeli na dvije kašikice meda stavite prstohvat cimeta i probavit ćete i najteže jelo.

PRIŠTIĆI I KOŽNE INFEKCIJE
Tri kašikice meda i jednu kašikicu cimeta dobro umiješajte. „Kremu“ namažite na prištiće prije spavanje i operite u jutro s toplom vodom. Ako se ovo radi dvije sedmice uništit će prištiće u korijenu i pomoći će kod bilo kojeg tipa kožnih infekcija.

RAK
Istraživanja pokazuju da med i cimet pomažu i kod nekih tipova karcinoma. Pacijenti koji imaju rak kostiju i trbušne šupljine trebali bi dnevno uzimati kašikicu meda sa kašikicom cimeta.

LOŠ ZADAH
Da bi vam dah bio svjež tokom cijelog dana u jutro treba grgljati kašikicu meda i cimeta umiješane u toplu vodu.

GUBITAK SLUHA
Redovito uzimanje meda i cimeta pomažu i boljem sluhu.

DUGOVJEČNOST
Nakon svega ovoga nije teško zaključiti za dugovječnost treba redovito uzimati med i cimet. Čaj sa medom i cimetom ako se uzima redovito podiže moral, snagu te daruje mladolikost i jako starim ljudima. Izmiješajte 4 kašikice meda, 1 kašikicu cimeta i tri šoljice vode i skuhajte kao čaj. Pijte po ¼ šoljice 3 – 4 puta dnevno.

Napomena: Cimet se ne preporuča trudnicama i dojiljama.
Med se ne smije pregrijavati, nekim ljudima med „teško pada“ na prazan želudac.


Kada sagledamo sve ove koristi meda, ne čudi nas govor Poslanika s.a.v.s. kada kaže: "Oporučujem vam dva lijeka: med i Kur'an." (Hadis bilježe Ibn Madže i Hakim, hadis je sahih). U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ako i u čemu od vaših lijekova ima hajra, onda je to u hidžami (puštanju štetne krvi iz ljudskog tijela) i medu." (Buharija i Muslim)

Poslanikova s.a.v.s. medicina proistiće iz objave od Allaha dž.š. To je božanski lijek, koji uz Allahovu dozvolu, liječi ljude od raznih bolesti, dok je ljudska medicina, uglavnom, utemeljena na pretpostavkama i praksi. Najkvalitetniji med je proljećni med, zatim ljetni, pa onda zimski. Svi liječnici su saglasni da je med najkorisniji lijek za čovjeka zbog toga sto u sebi sadrži tvari za dezinfekciju, jača tijelo i želudac i poboljšava apetit. Najviše je od koristi za stare osobe i osobe sa povećanjem sluzi. Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. svaki dan pio čašu meda pomiješanog s vodom.

Kazu neki islamski učenjaci: "Allah dž.š. je učinio u medu lijek za bolesti, kao sto je Kur'an učinio lijekom za dušu od sumnji i nejasnih stvari."

Gospodar tvoj je pcelu nadhnuo:”Pravi sebi kuce u brdima I u dubovima I u onome sto naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idu stazama Gospodara svoga, poslusno! Iz utroba njihovih izlazi pice razlicitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu, dokaz za ljude koji razmisljaju.”
(En Nahl, 68, 69)

UPOTREBA i DEJSTVO :

1.Mjesavinu od 100 gr meda u sacu I rastopljenog loja, iznad govedjeg ili ovcijeg repa, previjati na krsta nekoliko puta. Za nekoliko dana potpuno nestaju bolovi u krstima.

2.Pijenjem rastvorenog meda u vodi ili mlijeku svi vlekovi na crijevima nestanu I potpuno se ociste

3.Koristenje meda u ishrani daje izvanrednu snagu, pamcenje I misaonost

4.Ako se med razmuti u mlakoj vodi, otvara stolicu

5. Ako se med razmuti u hladnoj vodi, zaustavlja stolicu

6. Onaj ko jede med ne moze imati tvrdu stoliocu niti suljeve (hemeroide)

7. Med presijeca bolove u stomaku

8. Upotreba meda prociscava krv I olaksava njeno strujanje kroz tijelo

9.Med je jedini lijek protiv ljupanja srca

10.Med izaziva olaksavanje u stomaku a secer izaziva tegobu

11. Med razmucen u slatkom mlijeku ubija patljincaru u crijevima

12.Med koji se pije vruc, za 7 minuta se mijesa sa krvi, a hladan se mijesa u roku od 20 minuta

13.Kada se med jede, stomak radi punom parom I nije potrebna soda bikarbona da bi se pospjesio rad stomaka I zeludca

14.Med uklanja bolove u ocima. Treba ga nanijeti cistim rukama na ocne kapke

15.Med je skladiste krvi za malokrvne osobe

16.Med je izvanredan lijek za bolesti kostiju

17.Oboljeli od zutice bi trebali uzimati med najm,anje 15 do 20 dana s cime zutica potpuno nestaje

18.Med odstranjuje bolest zivaca

19.Med pomaze pri rastu I tjelesnom razvoju djece

20.Nervozne osobe osobe s ostecenim zivcima bi trebali koristiti med za smirenje

21.Med premazan preko zagrijanog platna I previjen na vrat utjece na to da se bolovi u vratu I u grlu odmah smanjuju I prestaju kao u slucaju angine I upale krajnika

22.Ako se izvjesna kolicina meda izmjesa sa visnjama I tom mjesavinom ispira glrlo nekoliko puta na dan, neprijatan zadah iz usta odmah ce nestati

23.Med se koristi I protiv bolesti ALANI BELGAN, zagnojena rana. Ta mjesta treba premazati medoma a bolesniku dati da jede med 5-10 puta na dan. Odmah se osjeca poboljsanje

24.Med je izvrstan lijek protiv djecijeg mokrenja u postelju

25.Med lijeci rane u crijevim,a trebalo bi konzumirati 3-4 kg meda u toku sedmice. Proces bi se trebao ponoviti svaka 3 mjeseca. Cir u stomaku nece vise biti tua ova procedura je isprobana na 97 pacijenata I na 3 djece, sto je naveo turski doctor Kolasau

26. Protiv bolova u ledjima, premazati bolno mjesto medom I preko toga posuti biber u prahu a bol ce nestati

27.Ubod pcele je lijek protiv reume te treba povremeno dopustiti ubod pcele na reumaticno mjesto.

Navedene koristi meda su rezultati tacnih naucnih istrazivanja. Svako ko zeli ocuvati I unaprijediti svoje zdravlje treba redovno konzumirati med. Pcele I med su dokazi koji nas Gospodar salje onima koji razmisljaju

muslima iz hr
pisem pomalo
Postovi: 10
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 8:40 pm

Re: MED

Post od muslima iz hr » Ned Jan 24, 2010 1:50 pm

imam par pitanja u vezi za medom,1od koje godine dijete slobodno svakodnevno jede med i u kojoj kolicini?
2,dali se med slobodno jede ako osoba ima problema sa zelucnom kiselinom?

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: MED

Post od Senad » Ned Jan 24, 2010 2:37 pm

muslima iz hr napisao:imam par pitanja u vezi za medom,1od koje godine dijete slobodno svakodnevno jede med i u kojoj kolicini?
2,dali se med slobodno jede ako osoba ima problema sa zelucnom kiselinom?
Esselamua lejkum

Doktori kažu da nije preporučljivo djeci mlađoj od 1 godine davati med, MOgu se čuti raznorazne teorije.
Ako pitate pčelare, kažu da su od prvi dana umakali cuclu u med i nema nikakvih problema...

Između ovog dvoga treba naći kompromis. ZAšto?

Svakojake gluposti se dešavaju kod djece iz jednog prostog razloga . Lobiji koji imaju monopol nad proizvodnjom dječije hrane uvjek kad krene nešto po zlu okrivljuju med.
Nedavno je u Finskom djete umrlo ,,, i odmah su okrivili med da je uzročnik bolest,,, pretpostavlja se da je djetetu preko meda unešena klica botulizma , Botulizam nije opasan za odrasle osobe međutim za dječiji organizam je poguban zbog ne razvijenog odbrambenog sistema u prvoj godini...

Takođe se može čuti da je šećer bolji za zdravlje od prirodnom pčelinjeg meda itd.

Moje je mišljenje da nema ništa bolje za dječiji organizam od meda, polena, propolisa a posebice matične mliječi. Sve naborjano ima sve što je potrebno za normalan rast i razvoj.Kada početi davati pčelinje proizvode nebih se smio usuditi reći iz jednog razloga ,što majke nisu ni rodile djete odmah gledaju po granapima koje su hapice najbolje i ništa nepoduzimaju da svoju djecu doje dvije pune 2 godine. Svaka majka će najboje odrediti kada početi davati med jer jeona ta koja treba da poznaje stanje svoje bebe,

Što se tiče količine meda za konzumiranje mjerilo je kg TT/grama . Znači ako djete ima 5 kg TT onda dnevna doza nebi trebala prelaziti 5 grama. Ovdje svakako postoje izuzeci kad se mopže i veće količine davati.

Što se tiče želučane kiseline nema niša bolje od meda za regulisanje . Treba znati prvilno uzimati . Svi konzumenti a posebice oni kod kojih je pojačana želučana kiselina treba da uzimaju med u nekoj od tečnosti npr. 1 ili 2 dcl vode , čaja , sokovi voća i povrća i dodata potrebnu količinu meda. Ako se uzima u izvornom stanju onda treba držati što duže u ustima .

muslima iz hr
pisem pomalo
Postovi: 10
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 8:40 pm

Re: MED

Post od muslima iz hr » Ned Jan 24, 2010 5:47 pm

Allah te nagradio svakim dobrom na tvom odgovoru.Moj sin je 4 godine pa onda slobodno mogu da mu svakodnevno dadnem malu zlicicu meda.

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: MED

Post od Senad » Ned Jan 24, 2010 8:16 pm

muslima iz hr napisao:Allah te nagradio svakim dobrom na tvom odgovoru.Moj sin je 4 godine pa onda slobodno mogu da mu svakodnevno dadnem malu zlicicu meda.
Eselamu alejkum!


MAšaAllah to je momčina, pokušaj ako si u mogućnosti da mu nađeš matičnu mliječ . biostimulator, regenerator i faktor razvoja. Svakako , svakodnevno daj mu meda , gledaj da mu daješ bagremov med..

Lane
pisem pomalo
Postovi: 41
Pridružio se: Čet Jan 21, 2010 7:55 pm
Lokacija: Sarajevo

Re: MED

Post od Lane » Ned Jan 24, 2010 10:25 pm

Djeci mladjoj od jedne godine nije preporuceno davati med zbog botulizma, ali i zbog mogucnosti nastanka alergije na med. Recimo, ja sam alergicna na med, cak i na industrijski preradjenu hranu koja sadrzi med. Alergija se kod mene manifestuje svrbezom u zdrijelu i usima, najvise. Cak i ako pojedem Milch shnitte koji sadrzi med u veoma maloj kolicini, mene odmah zasvrbi. A cucla umocena u med je bila moj inventar od rodjenja.
Dakle, ne preporucuje se bez razloga malo sacekati dok probavni sistem djeteta sazrije (otprilike sa godinu dana), jer se alergija ne mora odmah manifestovati. Meni se recimo manifestovala u 17.-18.toj godini zivota.
Ne govorim dakle protiv meda, vec o njegovoj pravovremenoj primjeni. :)

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: MED

Post od Senad » Pon Jan 25, 2010 8:41 am

Esselamu alejkum

Nisam toliko stručan da bi bio izričit, ali posmatrajući i analizirajući razne situacije glede alergije pojavljuju se nelogičnosti .

Mnogi kažu alergičan na polen a meda jedu enormno velike količine-što je samo posebi nelogično, jer med u sebi sadrži polen i po tome mi kažemo da med pripada određenoj sorti

-drugo, neki alergični na med , a konzumiraju polen i matičnu mliječ što je opet nelogično ,,,,,kao što sam naveo svaki med u sebi sadrži polen dotičnih biljaka iz koji je sakupljan nektar

-treće, alergični na polen , a koriste matičnu mliječ , nisu alergični na matičnu mliječ .... nelogično ,,, da bi matičnu mliječ proizveli pčele koriste ogromne količine polena.


Iz samo ovih par nelogičnosti moj je zaključak da bi svako onaj ko osjeća nelagodu od konzumiranja pčelinjih proizvoda trebao otkloniti pravi uzročnik alergije.

Smatram a Allah s.w.t. najbolje zna da iza ovih alergija stoji džinsko-šejtansko djelovanje. ZAšto ovo smatram moglo bi se nadugo i naširoko obrazagat.

Lane
pisem pomalo
Postovi: 41
Pridružio se: Čet Jan 21, 2010 7:55 pm
Lokacija: Sarajevo

Re: MED

Post od Lane » Pon Jan 25, 2010 11:22 am

E vidis, nisam o tom aspektu alergije razmisljala, a ne bi bilo nemoguce u mom slucaju.

Al opet mislim da treba sacekati sa uvodjenjem meda djeci mladjoj od godinu dana, zbog organizma.

Odgovori