Hidzama!

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Kemo
Mlađi član
Postovi: 183
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm
Lokacija: Bosna

Hidzama!

Post od Kemo » Uto Maj 10, 2005 3:39 pm

Esselamu alejkum

U mom gradu nema niko ko radi Hidzamu, to je sunnet muslimanima tako što se pusti krv sa ledza. Ja i moj prijatelj želimo da učimo kako se Hidzama radi, to se radi tako što se u čašu stavi zapaljeni komad papira i takog gorečeg u čaši poklopimo čašu na jedan dio ledza(iznad desne i lijeve plečke i ispod desne i lijeve plečke) poslije par minuta stvori se krvni podliv nakon čega skidamo čašu i bodemo iglom oko 19rupica i opet zapaljeni papir stavljmo u čašu i prekrijemo taj izbušeni dio i držimo dok se krvni podliv ne iscrpi. inače treba sve dezinficirati prije i poslije hidzame.

To smo čitali i gledali jedan video snimak, ali problem koji mi imamo da bi pristupili radu hidzame je taj što mi neznamo koja igla, koje debljine i koliko duboko se ubada pod kožu? dok to nesaznamo nečemo pristupiti radu.

Ako neko zna o kakvoj se igli radi neka javi.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 897
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Maj 11, 2005 12:51 pm

selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Mogli bi probat sa medicinskom iglom kojom se injektira injekcija.Pokusajte raditi sa ziletom tako sto cete standardni zilet prepoloviti na pola,pa cete polovicom zileta raditi,prije upotrebe zileta,zilet dezinficirajte.Naslonite (fiksirajte)ruku do mjesta gdje cete sjecati kozu(mjesto hidzame)i pokretima prstiju zasjecajte povrsinu koze malim potezima prstiju,ne ruke.Ne bih preporucio iglom jer ima mjesta gdje se igla moze zarit dublje nego sto ocekujete,zato vam sugerisem da koristite zilet,jer ga skoro svi upotrebljuju

Kemo
Mlađi član
Postovi: 183
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm
Lokacija: Bosna

Post od Kemo » Sre Maj 11, 2005 5:14 pm

Da li se žilet ubada uzduž na kožu to jest po dužini žileta komplet uči pod kožu ili možda samo špic, vrh žileta i koliko uči pod kožu da bi hidzama uspijela jeli mora proboti cijelu kožu njenu debljinu?

Da te Allah nagradi brate nedostajale su mi vaše podrške.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 897
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Maj 14, 2005 10:48 am

selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

amin brate we ijake

Bez razlike brate,nema velike razlike u sijecanju,dal bilo horizontalno il vertikalno nema razlike,vrhom(spicom)zileta povrsinski zasijecat kozhu,tako da se vidi samo trag gdje je zilet zasjekao,racunaj da vrh sijece,tacnije ogrebe,da se ne zariva vrh u kozhu nego vrhom sjeci brzim pokretima prstiju,napraviti onoliko ogrebotina u okviru traga kojeg je casha napravila.

islam-vjera-istine

Post od islam-vjera-istine » Sub Maj 21, 2005 7:58 pm

EsSelamu Alejkum wr wb braco u islamu

bas zanimljiva tema pa bih se nadovezao ...

u Sandzaku tacnije Novi Pazar jedan brat kako sam cuo radi Hidzamu

brat je prijeklom iz Palestine

ako ste u mogucnosti da dodjete u NP bujrum braco da vas upoznam sa Sejhom Ramijom

Kemo
Mlađi član
Postovi: 183
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm
Lokacija: Bosna

Post od Kemo » Uto Maj 24, 2005 4:22 pm

Rado brate ali ako se nadze vremena inače se radi pa zauzetost ometa .
A na koji način radi on hidzamu?

Nedim
Mlađi član
Postovi: 61
Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 8:38 pm

Post od Nedim » Pet Jun 10, 2005 5:14 am

A što se radi to?

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 897
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 10, 2005 11:50 am

Sta je to Hidzama??????

Korijen hidzame lezi u arapskom glagolu “hadzeme” sto znaci “sisati,”Kada se spomene “hidzama” to je infinitiv (masder), tj. isisavanje krvi ili pustanje krvi. Izraz “isisavanje” je ispravniji jer se prilikom operacije i desava isisivanje a ne pustanje, mada cemo naci u nasim recenicima da se prevodi sa “pustanje.” Takode hidzama znaci zanimanje, kao sto kazemo bavi se trgovinom ili poljoprivredom reci cemo bavi se hidzamom. Onaj koji se bavi ovim poslom naziva se “hadzdzam” ili “hadzim” kao sto se kaze stolar, hirurg, mesar, itd. Pacijent, tj. onaj koji trazi da mu se pusti krv naziva se “muhtedzim” ili “mahdzum.” Alat, tj. case sa kojima se vrsi hidzama naziva se “mihdzem” a isto se kaze i za skalper.

Hidzama je pustanje, tj. isisavanje krvi pomocu casa koje mogu biti od stakla, plastike, lima li od necega sto se koristilo prije, kao sto je rog od neke zivotinje i slicno. Tajna je u tome sto treba u casi stvoriti vakum, sto se postize pomocu izlvacenja zraka ustima kroz malu cjevcicu, ili pomocu spaljivanja papirica u casi cijim se sagorjevanjem stvara vakum, ili pomocu sprica i pumpica koje su napravljene u novije vrijeme.
Casa se stavi na tijelo (glava, leda, koljeno, tj. mjesto bola), pa kada se stvori vakum u casi ona se prilijepi za kozu i uvlaci je u sebe. Od osobina vakuma je da uvlaci sve u sebe pa tako i koza nabubri pod casom. Ta casa vakumom prikuplja krv koja se nalazi ispod koze i sabira je u taj nabubreni dio pod casom sto ne utjece na venski krvotok.

Suha hidzama
Kao sto smo opisali, prikupljanje krvi vrsi se sa casama koje se postavljaju na oboljela mjesta u trajanju od oko pet minuta. To se ponavlja nekoliko puta. Kao sto smo vec napomenuli, u ovoj hidzami nema pustanja krvi niti sjecenja koze. Na ovaj nacin se bolovi ublazuju a moze da ih potpuno nestane.

b) Vlazna hidzama
Sto se tice prikupljanja krvi ne razlikuje se od suhe, medutim, kada casa ostane na svom mijestu oko pet minuta, skine se i nasjecka se skalperom po nabubrenom mjestu nekoliko puta (nije odredeno koliko). Zatim se postupak sa casama i vakumom ponovi. Tada vakum pocinje da isisava necistu krv ispod koze, koja je bila uzrok bola ili bolesti kod covjeka. Sa ovom kratkom operacijom od 15-tak minuta uz Allahovu pomoc u vecini slucajeva bolovi potpuno nestaju. Ova krv je toliko necista da se veoma brzo grusa. Nekada se desi da ta krv nije iste krvne grupe kao sto je zdrava krv u venama kod te osobe. Neki je smatraju zbog njene necistoce i pokvarenosti kao krv menustruacije. Sa ovom krvlju ne izade vise od 5% zdrave krvi.

• Biljezi Buharija od Ibn Abbasa da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Lijek je u trome: medu, hidzami i kejju a ja zabranjujem svome ummetu kejj” (Buhari, 5680).
• Biljezi Buharija od Dzabira ibn Abdillaha da je cuo kako Poslanik, s.a.v.s., kaze: “Ako ima lijeka u onome cime se vi lijecite onda ga ima u hidzami, medu i kejju, a ja ne volim da se zigosem”(Buhari, 5683).
• Biljezi Ibn Madze od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ako ima dobra u onome cime se lijecite, onda ga ima u hidzami”(Ebu Davud, 3758 i Ibn Madze 3476).
• Biljezi Ebu Davud od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko uradi hidzamu 17,19 i 21 (hidzretskog mjeseca) bice mu lijek za svaku bolest”(Ebu Davud, 3861).
• Biljezi Nesaija od Semure ibn Dzunduba da je rekao: “Bio sam kod Poslanika, s.a.v.s., kada je pozvao hadzdzama da mu radi hidzamu, pa je on postavio case i u tom trenutku usao je jedan beduin iz plemena Fezzare pa je upitao: ‘Sta je ovo Boziji Poslanice, ovaj ti sijece kozu?!’ Poslanik, s.a.v.s., mu odgovori: “Ovo je hidzama.” Beduin ponovo upita: ‘A sta je to hidzama?’ Poslanik, s.a.v.s., mu odgovori: “Hidzama je najbolji lijek kojim se lijece ljudi”(Ahmed u Musnebu, 20096).

Hadisi u kojima se spominje gdje je i kada Poslanik, s.a.v.s., radio hidzamu
• Biljezi Ahmed u hadisu koji je sahih od Enesa ibn Malika, da je rekao: “Poslanik, s.a.v.s., je radio hidzamu na tri mjesta, dvije case na zatiljku (iza usiju) i jednu na plecima (izmedu ramena) (Ahmed u Musnedu 12191, Ebu Davud 3859).
• Biljezi Buharija od Ibn Abassa da je rekao: “Poslanik, s.a.v.s., je radio hidzamu a bio je u ihramima, i postio je”( Buhari 1938 i Muslim 1202).
• Biljezi Ebu Davud u hadisu koji je sahih od Dzabira ibn Abdillaha da je Poslanik, s.a.v.s., radio hidzamu na kuku (Ebu Davud 3863).
• Biljezi Ibn Madze u hadisu koji je sahih od Dzabira ibn Abdillaha da je Poslanik, s.a.v.s., uradio hidzamu na vrhu stopala jer ga je bio uganuo (Ibn Madze 3485).
• Biljezi Ibn Dzerir u hadisu koji je sahih od Abdullaha ibn Dzafera da je Poslanik, s.a.v.s., uradio hidzamu na vrhu cela nakon sto mu je podmetnut otrov u pecenoj ovci poslije bitke na Hajberu (Tehzibul asar 1/525).

• Slozili su se ucenjaci i ljekari da su koristi od hidzame vece ako se ona uradi u drugoj polovini hidzretskog mjeseca, a dokaz za to je hadis kojeg Ebu Davud biljezi od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko uradi hidzamu 17,19 i 21 bice mu ona lijek za svaku bolest”(Ebu Davud, 3861).
• Sto se tice dana u sedmici nema nijedan vjerodostojan hadis koji upucuje na njih. Zato hidzamu treba raditi ne obaziruci se da li je petak, ili ponedeljak ili koji drugi dan. Hadisi koji hvale neke dane a u drugima nagovjestavaju zlo su daif (slabi). Npr. hadis: “Zaista petkom ima trenutak pa ko uradi hidzamu u njemu umrijece”(Fejdul-Kadir, 2/470), ili “Ako se podudari utorak sa 17-tim u mjesecu, bit ce to lijek za jednu godinu”(Medzmeu-zvaid, babu mewdiul-hidzameti).
• Sto se tice trenutaka u danu neki smatraju vrijeme izmedu podne i ikindije pohvaljenim za hidzamu. Neki su je radili poslije aksama, dok treci kazu da je to najbolje raditi odmah poslije izlaska sunca. Medutim, vidjeli smo da je Poslanik, s.a.v.s., radio hidzamu kada je otrovan, radio je na kuku i na stopalu radi iscasenja, takode na glavi radi glavobolje, a ne spominje se da je sacekao odredeni datum, dan, sat ili trenutak. Zbog toga ne treba obracati paznju na ova vremena, hidzama ce, ako Allah da, biti od koristi kad god da se uradi, kao sto se prenosi da su ashabi i poznati alimi radili hidzamu u svim vremenima kada su imali potrebe za njom, osim sto se spominje da su neki gledali da to bude neparni dan (1,3…5…17..itd).

Ostale pojedinosti koje su vezane za hidzamu
• Mnogi kazu da zena ne treba da radi hidzamu, tvrdeci da je njen mjesecni ciklus (menstruacija) cisti od neciste krvi. Medutim, to nije tacno. Krv koja se nalazi npr. u ramenu pod kozom nema nikakve veze sa krvlju menstruacije. Poznato je da su ashabijjke (zene drugova Poslanika, s.a.v.s.) radile hidzamu, te da su je zene radile kroz istoriju a i danas je rade, a i ja sam je radio nekim starijim zenama pa s toga ove tvrdnje nemaju nikakvu osnovu.
Treba spomenuti da hidzamu mogu raditi osobe svih uzrasta i svih zanimanja, a posebno sportasi borilackih vjestina koji su dosta puta dobili udarac u glavu i na drugim mjestima na tjelu, a takoder i oni koji su radili teske poslove u svom zivotu, te oni koji su imali tokom rata teska ranjavanja pa je vjerovatno ostalo zgrusane krvi na mjestu ranjavanja a hidzama to uz Allahovu pomoc otklanja.

Primjetiti cemo, takoder, da se mnoge firme u Americi, Njemackoj, Singapuru i drugim mjestima pocinju natjecati u proizvodnji potrebnog pribora za hidzamu. Vec se mogu vidjeti na trzistu posebne specijalne torbe sa medicinskom opremom za hidzamu.

merjema
Posmatrač
Postovi: 4
Pridružio se: Čet Jul 10, 2014 7:00 pm

Re:

Post od merjema » Pon Jul 14, 2014 9:47 pm

Jel imas broj tog u Pazaru Sejho sto radi hidzamu,da odem kod njega???

visegrad_1
Mlađi član
Postovi: 82
Pridružio se: Pon Mar 31, 2014 4:04 pm

Re: Hidzama!

Post od visegrad_1 » Pon Sep 01, 2014 6:41 am

Selam imas u gradu sarajevu ko radi hidzamu 061079 206

Odgovori