kako?

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
case1
Posmatrač
Postovi: 1
Pridružio se: Sre Jul 01, 2015 11:19 pm

kako?

Post od case1 » Sre Jul 01, 2015 11:34 pm

esselamu alejkum

ima ev vec preko 2.god kako se borim sa samim sobom tako da kazem, i nakon svih stvari koje su mi se izdogadjale i nakon svih gluposti koje su mi dolazile u glavu, dosao sam do zakljucka da imam neke uporne gadove koji me pokusavaju izvesti iz vjere, inace ne mogu sebi objasniti ovu blokadu u glavi, slusam ovdje na forumu kako trebas sam sebe mjenjati kako trebas zikriti klanjati da bi ti Allah dz.s pomogao i olaksao, ali kako klanjati kada mi je estagfirullah mrsko i ne mogu se skoncentrisati, trudim se da sto manje grijesim, ponekad posrnem.
Dali je moguce da sam ja takav, da sam pokvaren do te mjere da mi svi dokazi malo znace, da mi je dusa licemjerna i bolesna...meni je tesko toliko najteze mi je sto sam sebe ne mogu shvatiti zasto ne mogu prihvatiti dokaze, ja se zelim promjeniti, imam nijet i klanjati al mi je mrsko, i sve sto se tice vjere mi je mrsko estagfirullah, i da jesam takav zasto mi to toliko tesko pada gusim se polako...isao bi nekom al zar ima svrhe ici nekom ako ti namazi tesko padaju nezz sam sta bi i kako bi...ako neko ima kakav savjet dobro je dosao....

SELAM

Tuzlakk
Posmatrač
Postovi: 4
Pridružio se: Sub Avg 29, 2015 4:24 pm

Re: kako?

Post od Tuzlakk » Sub Avg 29, 2015 4:54 pm

We selam.
Često šejtan čovjeku (koji se vrati vjeri) došaptava da je licemjer, da mu Allah neće primiti ništa od dobrih djela, podsjeća ga na loša djela od prije, govori mu da njegovi ibadeti nisu vrijedni...
To je od šejtana i vjeruj nisi jedini, svi mi živimo s tim ili smo imali taj period. Zato što se toga tiče ne brini, imaj na umu da je to od šejtana jer kad ne može da insana navrati da ostavi namaz i druge ibadete pokušava na ovaj način. Vjeruj da znam braće koja su ostavila namaz nakon toga. Ti se drži namaza i dove, pogotovo noćnog namaza. I džemata. Jer šejtan lahko savlada onoga ko se udalji od džemata.
A što se tiče toga da ti je teško obavljati namaz i ostale ibadete, dobro bi bilo da odeš kod nekoga ko liječi ispravno i provjeriš je li to problem. Ne košta te a nikad se ne zna.

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: kako?

Post od Haris » Pon Sep 28, 2015 9:28 am

Veličina iskušenja je shodno veličini imana.

Kao što reče Tuzlakk, svi mi živimo u tim mukama, pogotovo ako čovjek obavlja neke obaveze, poslove i td., od jutra kreneš pospan, još ako su u gužvi vazdan ili na poslu, tražiš situaciju da klanjaš samo farz, kasnije dođeš kući da ti se svalit u krevet, umoran, izgubiš slast svega, ali se trudiš.

Lakše je ako čovjek ima čitav dan pred sobom, ne radi, ne školuje se, spava do kad hoće, može se posvetiti ibadetu, ići redovno u džemat, ali nije ni to ono što Allah od nas traži.
Kaže Allah, čovjeka smo stvorili da se trudi.

A također si na dobrom putu, ti si jedna duša koja sebe kori, imaš nijjet i želju, ali treba neki preokret.
Allah se u Kur'anu kune dušom koja sebe kori. Pa znaj koliko to vrijedi.

Neki moj savjet ti je da nađeš ono šta te usrećuje. Recimo mene posebno osvježi čitanje hadisa. Zamišljam kroz tekstove Poslanika s.a.w.s., zamišljam ashabe, kao da sam ja tu sa njima, onda se upališ, ništa ti nije mrsko :D

Odgovori