Prouciti za nafaku (napredovanje u poslu)

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
zara
Stari član
Postovi: 272
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 7:49 pm

Post od zara » Pet Jan 04, 2008 2:50 pm

Salam alyekum!

Evo moje misljenje, hayr nek bude.
Prvo ja ne mislim da treba sve sto nas snadje pripisivati sihru-sheytanu-zavidnim ljudima itd.Takvo razmisljanje je svojevrstan shirk.Sih postoji , ali pretjerano davanje znacaja tome jeste pogubno cak i gore nego li ne znanje o sihru.Sve sto na snadje je Allahova volja.U Kuranu Allah kaze da che nas iskusavati oskudnom nafakom.
Kad covjeku milost damo on je zahvalan i govori "Gospodar moj je prema meni lijepo postupio , a kad mu njegovu nafaku oskudnom ucinimo on ocajava , osim onih ..koji vjeruju...."
Ovo pisem po sjechanju, .

Allah nas iskusava , te kusnje trebamo podnijeti kao Poslanik saws eto to je teze nego klanjati, pricati o vjeri itd.Zivjeti u vjeri.
Svako prodje kroz razdoblja bolja ili gora u zivotu.Inflancija, skupocha,
itd.Prvo ste pogrijesili sto ste otisli tom nekom pa muz jeo papiriche s trokutovima.Sad na ubuduche ukoliko imadne problema sa zdravljem upravo mogu biti ti papirichi uzrok.
Eto to moze biti sihr.
Poslanik savs je Allahov miljenik , pa njegova familija danima nije nista jela osim datila , pa ukoliko je Allah swta njega , voljenog tako probavao , gdje smo mi tek.
Nas narod odmah krivi drugog , trci hodzma -sihribezima, tako grijesi itd.
Prvo se pokajte , zatim to sve pobacajte, spalite sta imate od zapisa,vi ste zanijegali Poslanika savs kad ste otisli tom covjeku.
Ispunjavati sve propise i Inha Alla :
Ucite suru Waqiyat prije spavanja svaku noch i dove za nafaku i strpite se.

Kaze hadis da Allah swta zna ukoliko bi nevjernicima dao kuche od zlata i stubista od srebra niko od nas uzvjerovao ne bi.

Dunjaluk je prolazan sestro , nemoj zbog trke za njim da izgubis ono sto vise vrijedi.Svako od nas nesto trpi ,ne moj misliti da si sama u problemima.

Sad moram da idem , mislim da smo tu negdje postirali dove za nafaku, ukoliko ih niko ne postavi , postirachu ih kasnije insha Allah .
Salam aleykum!

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Post od Senad » Sub Jan 05, 2008 2:34 pm

Esselamu alejkum

Sestro slobodno ti traži od Allaha s.w.t. na svom maternjem jeziku.
Stićiće ta dova do onoga kome se obraćaš prije nego je i izustiš. Možda je drugo pitanje šta mi to treba da ponudimo, da se žrtvujemo da bi nam dova bila uslišana, primljena.

Slobodno ti ustani u zadnjoj trećini noći dva rekata klanja i svojim riječima bez imalo ustručavanja traži što ti duša želi samo neka je halal.

Nepožuruj sa tim što tražiš , sabura. Dok budeš čekala da ti se dova primi vi izgrađujete sebe u svakom pogledu kada je upitanje islamski koncept življenja.

Istina lijepo je dove upućivati na arapskom jeziku i to one od Poslanika a.s.
ako neznaš onda ti lijepo na svom maternjem jeziku .

Slobodno se obrati sa riječuima Allhahu s.w.t. .......daj nam nafake, berićeta, skrušenosti, poniznosti........itd, pa ako imaš nekih posebnih želja slobodno traži od Allaha s.w.t.



Esselamu alejkum !

zara
Stari član
Postovi: 272
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 7:49 pm

Post od zara » Ned Jan 06, 2008 11:54 am

Salam aleykum!

Masha Allah , vidis , sestro koliko ti je dobara Allah swta poklonio.
Vise od pola stanovnika zemaljske kugle je u gladi,kolko ima djece-beba bolesnih,zena unesrechenih, medju tim svijetom ima puno muslimana.
Treba biti zahvalan na onome sto imamo.Kaze hadis da za nauciti se zahvalnosti se moramo druziti sa onima koji su u goroj situaciji od nas.
Zahvalnost je i jedan od uslova da se dova uslisi.

Poslije zahvalnosti , tewba,pa zatim dova , moze kako ti brat Senad kaze, na tvom jeziku moze i od Poslanika sws.

Dakle za nafaku je Poslanik saws preporucio ucenje sure Wakia-prije spavanja,svaki dan a od dova nam je ostavio ove:

Bismillahi rrahmani rrahim
Allahume ikfini bi halalike,a´n haramike,ve agnini bifadlike a´men sevak.

Gospodaru moj ucini me zadovoljnim halal imetkom a da ne posezem za haramom i podaj mi iz riznice Tvoje da ne bih trazio/la od drugog.
(prenislac Tirmizi)


Bismillahi rrahmani rrahimi
Allahume rabe-s semavati-seba,ve Rabbe arshil,azim.Rabbena ve Rabbe kuli shej in munzile Tevrati,vel Indzili, vel Furkani,falikel-hubi ven-newa,euzubike min sheri kuli shej in ente ahizun binasijetihi,entel-evelu,fe lejse kableke shej un ,entel ahiru fe lejse ba deke shej un,ve ente -zahiru felejse feukake shej un ve ente batinun felejse duneke shej un ,ikdi a nid -dejne vagnini minel fakri.

Allahu, gospodaru nas, Gospodaru sedam nebesa i Arsha uzvishenog,nash Gospodaru i Gospodaru svega,Objavitelju Tevrata , Indzila i Casnog Kur ana.Ti si Onaj koji daje da iz zrna plod izraste,utjecem ti se od shera,zla svega stvorenof,Ti si Prvi prije Tebe nicheg nema,Ti si Posljednji i nikog poslije tebe nema,Ti si iznad i nista iznad Tebe nema,Ti si skriveni i niceg bez Tebe nema,pomozi mi u povratku duga i spasi me siromastva.

(prenosilac Muslim)

Kako je lijepo molio Poslanik neka je Allahov blagoslov i mir nad njim.Donesesh salavat na njega poslije dova.Dove uci po tri puta poslije svakog salata, vas oboje.

Eto pa Neka bude Kubul dova.Kad se popravi , insha Allah tvoje stanje iz toga daji nekome, preporuceno vjerniku,da ne zna niko i vjeruj da je taj neko bolji od tebe.

Sto se tice muza,za svaki slucaj nek preslusa rukju pa nek vidi ima li promjena na sebi.To kad imadnete vremena pregledate , sta su sve ispisali bracha i seke.
Svako dobro tebi i nama.
Halali ovaj tvoj Nick--ime , ima neko znacenje-Bogda sna?

Odgovori