od AbuAmRibnFadL » Uto Feb 26, 2008 12:19 pm
selam alejkum we rahmetllahi we berekatuhu
Amani ti crni ljudi su dzinni,koji su se Allahu e`alem pojavili u tvom djetinjstvu kako bi te zastrasivali u mladosti i daljnjem zivotu,ti si bila bolesna od dzinna amani.ja sam te hteo pitat dali je neko iz tvoje porodice bio bolestan,jer su ovo cesci slucajevi bolesti roditelja koji se transformisu i kod njihove djece.Moze biti i da je urok posljedica tom tvom stanju,kada si bila ureknuta otvorila su se vrata u tvom tijelu koja su iskoristili ti crni ljudi,jer se cesce dzinni pojavljuju u toj boji kako bi zastrasivali.Ipak kazem da nije u kom slucaju bio neko od tvojih roditelja bolestan,narocito majka,ili prilikom tvog porodjaja.To sto si bila kod tog efendije asima nije dozvoljeno islamom,al ucini tewbu,pokaj se Allahu zbog tog djela i ne vracaj se vise tom nacinu lijecenja.elhamdulillah danas imamo ispravnih hodza koji uce ispravnu rukju samo Kur`anom,pa se obrati kod njih ako ih ima u tvojoj blizini.Cesce zikri i spominji Allaha sabahom i aksamom,imas na temi POUCNE PRICE temu HISNUL MUSLIM zastita svakog muslimana,pa ces tu naci Zikr Jutarnji i vecernji,taj ces zikr koristiti poslije sabaha i poslije aksama,zikr prije spavanja.Neka ti neko nauci na maslinovo ulje rukju pa se tim uljem mazi nocu prije spavanja,slusaj cesce kur`an.Jedi meda i pij naucene vode
Da ne bi trazila po forumu evp ti tekst rukje sa foruma pa mozes prouciti isama ako nema ko da ti ovo pruci.Ucices ovu rukju nad posudom sa maslinovim uljem ili vodom ili medom
Elhamdulillahi rabbil alemin; er rahmanir rahim; maliki jewmidin; ijjake na`budu we ijake neste`in; ihdines siratal mustakim; siratallezine en amte alejhim gajril magdubi alejhim we led-dallin.
Bismillahi Rahmanir Rahim
Elif lam mim
Zalikel kitabu la rejbe fih; huden lil muttekin;
ellezine ju`minune bil gajbi we jukimunessalate we mimma rezaknahum junfikun;
wellezine ju`minune bima unzile ilejke we me uznile min kablik; we bil ahireti hum jukinun;
ulaike ala huden mir rabihim we ulaike humul muflihun.
Vettebeu ma tetluš šejatinu ala mulki sulejman; ve ma kefere sulejmanu ve lakinneš šejatine keferu juallimunen nasas sihre ve ma unzile alel melekejni bi babile harute ve marut; ve ma juallimani min ehadin hatta jekula innema nahnu fitnetun fe la tekfur; fe jeteallemune minhuma ma juferrikune bihi bejnel mer'i ve zevdžih; ve ma hum bi darrine bihi min ehadin illa bi iznillah; ve jeteallemune ma jedurruhum ve la jenfeuhum; ve le kad alimu le meništerahu ma lehu fil ahirati min halak ve le bi'se ma šerav bihi enfusehum; lev kanu ja'lemun (Bekare-102)
we ilahukum ilahun wahid; la illahe illa huwer-rahmanur-rahim;Inne fi halkis-semawati wel erdi wahtilafil-lejli wen-nehari wel fulkilleti tedžri fil bahri bima jenfe`unnase we ma enzelallahu mines-semai min main fe ahja bihil erda ba`de mewtiha we bes-se fiha min kulli dabbetin we tasrifirrijahi wes seahabil musahhari bejnes-semai wel erdi le ajatin li kawmin ja`kilun (Bekare 163-164 )
Allahu la ilahe lla hu wel hajjul kajjum; la te`huzuhu sinetun we la newm; lehu ma fis-semavati we ma fil erd men zellezi ješfe`u indehi illa bi iznih ja lemu ma bejne ejdihim we ma halfehum we la juhitune bi šej`in min illmihi illa bi ma ša`; wesia kursijjuhus-semavati wel erd we la je uduhu hifzuhuma we huwel alijjul azim; la ikrahe fid din kad tebejenner rušdu minel gajj; fe men jekfur bittaguti we ju`min bllahi fekadistemseke bil urvetil vuska len fisame leha walahu semi`un alim; ALlahu welijullezine amenu juhridžuhum minez-zulumati ilen nur; wellezine keferu ewlijauhumuttagutu juhridžunehum minnen nuri ilez-zulumat; ulaike ašabunnari hum fiha halidun (Ajetel Kursijj 255 i dva ajeta iza nje 256-257)
Lillahi ma fis-semawati we ma fil erd; we in tubdu ma fi enfusikum ew tuhfuhu juhasibkum bihillah; Fe jagfiru limen ješa`u we ju`azzibu men ješa`; u wallahu ala kulli šej`in kadir;Amenerresulu bima unzile ilejhi min rabbihi wel mu`minun; kullun amene billahi we melaiketihi we kutubihi we rusulih; la nuferriku bejne ehadin min rusulih; we kalu semi`na we ata`na gufraneke rabbena we ilejkel mesir;La jukellifullahu nefsen ila wus`aha; lehama kesebet we alejha mektesebet;rabbena la tu`ahizna in nesina ew ahta`na; rabbena we la tahmil alejna isren kema hameltehu alellezine min kablina; rabbena we la tuhammilna ma la takate lena bih; wa`fu anna wagfirlena werhamna ente mewlana fensurna alel kawmil kafirin(Bekara zadnja tri ajeta 284-285-286)
ŠehidAllahu ennehu la illahe illa huwe wel melaiketu we ulul`ilmi kaimen bil qisti la illahe illa huwel azizul hakim; Inned-dine indallahil islam; we mahtelefel lezine utul kitabe illa min ba` di ma dža ehumul`ilmu bagjen bejnehum; we men jekfur bi ajatillahi fa innAllahe seri`ul hisab(Ali Imran 18-19)
Inne rabbekumullahullezi halekas-semawati wel erda fi sitteti ejjamin summe stewa alel arši jugšil lejlen nehare jatlubuhu hasisen weš-šemse wel kamere wen-nudžume musahharatin bi emrih; ela lehul halku wel emru tebarekAllahu rabbul alemin; Ud 'u rabbekum tedarru`an we hufjeh; innehu la juhibul mu`tedin; We la tufsidu fil erdi ba`de islahiha wed`uhu hawfen we tame`a; inne rahmetallahi karibun minel muhsinin(A`Raf 54-55-56)
Ve evhajna ila musa en elki asak; fe iza hije telkafu ma je'fikin. Fe vekaal hakku ve betale ma kanu ja'melun. Fe gulibu hunalike venkalebu sagirin. Ve ulkijes seharatu sadžidin. Kalu amenna bi rabbil alemin. Rabbi musa ve harun
Fe lemma elkav kale musa ma dži'tum bihis sihr; innellahe sejubtiluh; innellahe la juslihu amelel mufsidin. Ve juhikkullahul hakka bi kelimatihi ve lev kerihel mudžrimun
we elki ma fi jeminike telkaf ma sana`u ; innema san`u kejdu sahir ; we la juflihus-sahiru hajsu eta Ve evhajna ila musa en elki asak; fe iza hije telkafu ma je'fikin. Fe vekaal hakku ve betale ma kanu ja'melun. Fe gulibu hunalike venkalebu sagirin. Ve ulkijes seharatu sadžidin. Kalu amenna bi rabbil alemin. Rabbi musa ve harun
Efehasibtum ennema halaknakum abesa we ennekum ilejna la turdže`un ; fe te`alellahul melikul haqq; la illahe illa huwe rabbul aršil kerim ; we men jed`u me`allahi ilahen ahare la burhane lehu bihi fe innema hisabuhu inde rabbihi innehu la juflihul kafirun ; we kul rabbigfir werham we ente hajrur-rahimin(Mu`minun-115-118)
Hazihi džehennemulleti kuntum tu`adun; islewhel jewme bima kuntum tekfurun; El jewme nahtimu ala ef vahihim we tukellimuna ejdihim we tešedu erdžuluhum bima kanu jeksibun(Ja sin-63-65)
we saffati saffa; Fezzadžirati zedžra; Fettalijati zikra; inne ilahekum le wahid; rabbus-semawati wel`erdi we bejnehunma we rabbul mešarik; inna zejjenes-sema`ed-dunja bi zinetil kewakib; we hifzan min kulli šejtanin marid; La jeseme`une ilel meleil a`la we jukzefune min kulli džanib; duhuren we lehum azabun wasib; illa men hatifel hatfete fe etbe`ahu šihabun sakib(Saffat-1-10)
Senefrugu lekum ejjuhes sekalan; fe bi ejji ala i rabbikumatu kezziban; Ja ma`šerel džinni wel insi inisteta`tum en tenfuzu min aktari semawati wel erdi fenfuzu; la tenfuzune illa bi sultan; fe bi ejji ala i rabbikumatu kezziban; Jurselu alejkuma šuwazun min narin we nuhasun fela tentasiran; fe bi ejji ala i rabbikumatu kezziban; fe izen šaqqatis-sema u fe kanet werdeten keddihan(Rahman-31-37)
Ja ejuhellezine amenut-tekullahe wel tenzur nefsun ma kaddemet ligad; wet-tekullah; innallahe habirun bi ma ta`melun; we la tekunu kellezine nesullahe fe ensahum enfusehum; ulaike humul faskun; La jestewi asabunnari we asabul dženneh; asabul dženneti humul fa izun; Lew enzelna hazel Kur`ane ala džebelin lere ejtehu haši`an mutesaddi`an min hašjetillah; we tilkel emsalu nadribuha lin-nasi le alehum jetefekkerun; huwallahu llezi la illahe illa hu; alimul gajbi we šehadeti huwer-rahmanur-rahim; Huwallahul-lezi la illahe illa hu; el melikul kuddusus-selamul mu`minul muhajminul azizul džebbarul mutekebbir; subhanAllahi amma jušrikun; huwallahul halikul bari ul musauwiru lehul esma ul husna; jusabbihu lehu ma fis-semawati wel erd; we huwel azizul hakim(Hašr-18-24)
Kul uhije ilejje ennehusteme`a neferun minel džinni fe kalu inna semi`na kur`anen adžeba; jehdi ilerrušdi fe amenna bihi we len nušrike bi rabbina ehada; we ennehu te`ala džeddu rabbina mettehaze sahibeten we la weleda; we ennehu kane jekulu sefihuna alellahi šetata; we enna zanenna en len tekulel insu wel džinnu alellahil keziba; We ennehu kane ridžalun minel insi je`uzune bi ridžalin minel džinni fe zaduhum reheqa; we ennehum zannu kema zanentum en len jeb`asallahu ehada; we enna lemesnes-semae fewedžednaha muliet haresen šediden we šuhuba; we enna kunna naq`udu minha meqa`ide li sem`; fe men jestemi`il ane jedžid lehu šihaben resada; we enna la nedri ešerrun uride bimen fil erdi em erade bihim rabbuhum rešada(Džinn 1-10)
Iza zulziletil erdu zilzaleha; we ahredžetil erdu eskaleha; we kalel insanu ma leha; Jewmeizin tuhaddisu ahbareha; bi enne rabbeke ewhaleha; jeumeizin jasdurun nasu eštaten lijurew a`malehum; fe men ja`mel miskale zerretin hajren jereh; we men ja`mel miskale zerretin šerren jereh(Zilzal-1-8
Kul ja ejuhel kafirun; la a`budu ma ta`budune; we la entum abidune ma a`bud; we la ene abidun ma abedtum; we la entum abidune ma a`bud; lekum dinukum we lije din(Kafirun 1-6)
Kul hu wallahu ehad; Allahus-samed; lem jelid we lem juled; we lem je kun lehu kufuwen ehad(Ihlas-1-4)
Kul e`uzu bi rabbil feleq; min šerri ma khaleq; we min šerri gasikin iza weqab; we min šerrin-nefasati fil uqad; we min šerri hasidin iza hased(Feleq-1-5)
Kul e'uzu birabbinnas; Melikinnas; Ilahinnas; Min šerrilwesvasil hannas; Ellezi juweswisu fisudurinnas; Minel džinneti wennas (Nas 1-6)
Evo ti i tekst jutarnjeg i vecernjeg zikra
DOVE KOJE SE UČE JUTROM I NOĆU
75."Emsejna ve emse-l-mulku li-l-Lahi (a za jutarnju: asbahna ve asbeha-l-mulku li-l-Lahi), ve-l-hamdu li-l-Lahi, la ilahe ille- l-Lahu vahdehu la šerike lehu. Lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ala kulli šej‘in kadir. Rabbi es eluke hajre ma fi hazihi-l-lejleti ve hajre ma ba' deha, Ve e'uzu bike min šerri hazihi-l-lejleti ve šerri ma ba'deha. Rabbi e'uzu bike mine-l-keseli ve su i-l-kiberi. Rabbi e'uzu bike min‘azabin fi-n-nari ve‘azabin fi-l-kabri"
- U noć uđosmo i noć dočeka svekolika vlast Allahova (a u jutarnjoj dovi reći će se: jutro dočekasmo i jutro dočeka svekolika vlast Allahova). Hvala Allahu i nema boga osim Njega Jedinog, Koji druga nema. Njemu pripada sva vlast i svaka zahvalnost i on nad svačim ima moć. Allahu, molim Te za sva dobra ove noći (jutra) i za dobra poslije nje (njega). Gospodaru moj, Tebi se sklanjam pred lijenošću i zlohudom ohološću. Tebi se sklanjam pred kaznom Džehennema i kaburskom kaznom. ( M )
76."Allahumme bike asbahna ve bike emsejna, ve bike nahja ve bike nemutu ve ilejke-n-nušuru" (tako počinje jutarnja dova, a noćna: "Allahumme bike emsejna ve bike asbahna ve bike nahja ve bike nemutu ve ilejke-l-mesiru")
Allahu, Tvojom voljom jutro dočekasmo i Tvojom voljom u noć uđosmo. Tvojom voljom živimo, po Tvojoj volji umiremo i po Tvojoj volji bivamo ponovo proživljeni (a noćna glasi: Allahu, Tvojom voljom u noć ulazimo i jutro dočekujemo, Tvojom voljom živimo i umiremo i Tebi se vraćamo).
( T )
77."Allahumme Ente Rabbi, la ilahe illa Ente, halakteni ve ene 'abduke ve, ene 'ala ahdike ve va' dike mesteta' tu e'uzu bike min šerri ma sana' tu, ebu'u leke bi ni' metike 'alejje, ve ebu'u bi zenbi, fagfir li, fe innehu la jagfiru-z-zunube illa Ente"
- Allahu , Ti si Gospodar moj, nema boga osim Tebe, stvorio si me i ja sam rob Tvoj, ja sam na tragu zavjeta Tebi datog, i obećanja Tvog u granicama svojim. Tebi se sklanjam pred zlom koje sam počinio, Tebi se vraćam s pomoću blagodati Tvoje prema meni, Tebi priznajem grijehe svoje. Stoga, oprosti mi, jer osim Tebe niko drugi grijehe ne oprašta. ( B )
78."Hasbije-l-Lahu la ilahe illa Huve. 'Alejhi tevekkeltu ve Huve Rabbu-l-'arši-l-'azim" (7x)
- Allah mi je sam dostatan, nema boga osim Njega. Na Njega se oslanjam, i On je Gospodar Arša višnjeg (uči se 7 puta jutrom i navečer). ( IS, FJL, D )
79."E'uzu bi kelimati-l-Lahi-t-tammati min šerri ma haleka (3x)
- Pomoću savršenih Allahovih riječi zaštićujem se od svakog zla ( učiti 3x ).
80."Allahumme inni es eluke-l-'afve ve-l-'afijete fi-d-dunja ve-l-ahireti. Allahumme inni es‘eluke-l-'afve ve-l-'afijete fi dini ve dunjaje ve ehli ve mali. Allahumme-stur 'avrati veamin rev'ati. Allahumme-hfazni min bejni jedejje ve min halfi ve 'an jemini ve 'an šimali ve minfevki ve e'uzu bi azametike en ugtale min tahti"
- Allahu, molim oprost i zaštitu Tvoju na dunjaluku i na ahiretu. Allahu, molim oprost i zaštitu Tvoju u porodici i imovini mojoj. Allahu, pokrij moja sramna djela, a umiri moju bojazan. Allahu, sačuvaj me s moje prednje strane, te od svega što me može zadesiti s leđa, s desne ili lijeve strane i odozgo. Prizivam Tvoju Veličinu da ne budem ščepan odozdo. ( D, MA )
81."Allahumme Alime-l-gajbi ve-š-šehadeti, Fatire-s-semavati ve-l-erdi, Rabbe kulli šej in ve melikehu: Ešhedu en la ilahe illa Ente, e'uzu bike min šerri nefsi ve min šeri-š-šejtani ve širkihi, ve en akterife 'ala nefsi suen ev edžurrehu ala muslimin"
- Allahu, Poznavaoče skrivenog i pojavnog (svijeta), Sazdavatelju nebesa i Zemlje, Gospodaru svega i njegov Posjedovatelju: svjedočim da nema boga osim Tebe, Tebi se sklanjam pred zlom moje duše, i pred zlom šejtana i njegovog širka, te da me sačuvaš od činjenja zla prema sebi ili bilo kom muslimanu. ( D, T )
82."Bismi-l-Lahi-l-lezi la jedurru me' a-smihi šej‘un fi-l-erdi ve la fi-s-sema i ve Huve-s-Semi ' u-l-'Alim" (3x)
- S imenom Allaha; kad se Njegovo ime spomene, nikakvo zlo na Zemlji i na nebesima ne može se počiniti (3x). ( D, T )
83."Raditu bi-l-Lahi Rabben ve bi-l-islami dinen ve bi Muhammedin nebijen, salla-l-Lahu alejhi ve selleme" (3x)
- Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, vjera islam, Muhammed, a.s., vjerovjesnik (3x). ( H, T )
84."Subhana-l-Lahi ve bi hamdihi‘adede halkihi ve rida nefsihi ve zinete Aršihi ve midade kelimatihi" (3x)
- Neka je slavljen i hvaljen Allah u razmjerama brojnosti Njegovih stvorenih bića, u razmjeri zadovoljstva koje je Sam Sebi odredio, težine Njegova prijestolja (ARŠA) i mnoštvene osebujnosti Njegovih riječi. ( M )
85."Subhane-l-Lahi ve bi hamdihi" (100x)
- Neka je slavljen i hvaljen Allah. ( M )
86."Ja Hajju ja Kajjumu bi rahmetike estegisu, aslih li še‘ni kullehu ve la tekilni illa nefsi tarfete ajnin"
- O Ti Živi, Postojani, molim Te za obilatu milost Tvoju - popravi stanje moje svako i ne prepusti me sebi samom ni jednog trena! ( HA )
87."La ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu, lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve Huve 'ala kulli šej‘in kadir" (100x)
- Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji druga nema. Njemu pripada vlast nad svačim i sva zahvalnost. On sve može (nad svim ima moć). ( K )
88."La ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu, lehu- l-mulku ve lehul-l-hamdu ve Huve 'ala kulli šej‘in kadir"
- Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem: Svako ko, čim ujutro ustane, izgovori dovu - "Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji druga nema. Njemu pripada sva vlast i zahvalnost i On je iznad svega" - imat će nagradu u vrijednosti onoga ko oslobodi roba iz Ismailovog, a.s., potomstva, bit će mu pobrisano deset grijeha, bit će uzdignut za deset stupnjeva, zaštićen od šejtana sve do noći. A kada u noć uđe i prouči isto, slijedi mu to isto sve do sabaha. ( MA )
89."Asbahna 'ala fitreti-l-islami ve 'ala kelimeti-l-ihlasi ve ala dini nebijjina Muhammedin, sallallahu `alejhi we sellem ,ve 'ala milleti ebina Ibrahime hanifen muslimen ve ma kane mine-l-mušrikine"
- Vjerovjesnik je ujutro i navečer izgovarao dovu - "Jutro smo dočekali u krilu islama, na principima šehadeta (riječi: la ilahe illellah), u vjeri Vjerovjesnika našeg, Muhammeda, sallallahu `alejhi we sellem, i u vjeri praoca našeg Ibrahima, a.s., iskrenog monoteista, muslimana, koji nije idolopoklonik. ( H, ISFJL )
90."Kul Huve-l-Lahu Ehad Kul e'uzu bi Rabbi-l-felek, Kul euzzu bi Rabbi-n-nas" (3X)
- po tri puta jutrom i večerom - Abbdullah, sin Habibov, prenosi da je Allahov poslanik Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem, rekao: "Izgovaraj!" - Šta ću izgovarati, Allahov Poslaniče? - Uči sure Ihlas, Felek i Nas, kad nastupi noć i osvane jutro po tri puta, neće ti trebati ništa više za bilo što ili protiv bilo čega.( D, T )-( i Ajetul-kursijju u jutro i noći ) ( HA
2 DOVE PRED ODLAZAK NA SPAVANJE
91."Svake noći kad bi, Poslanik, Allah mu se smilovao i spasio ga, pošao na spavanje i legao u postelju, sastavio bi otvorene dlanove prema licu, puhnuo u njih i proučio (u njih) suru Ihlas, Felek i Nas, te potom potrao dlanovima svoje tijelo koliko može dohvatiti, počevši od glave i prednjeg dijela tijela; to bi ponovio tri puta. ( K )
92."Kada legneš u postelju, prije nego što zaspiš, prouči: “Ajetul-kursijju" dokraja. Allah će ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi u toku noći, sve do sabaha. ( B )
93."Ko noću prouči posljednja dva ajeta sure "El-bekare", bit će mu dosta: "Vjeruje Poslanik u ono što mu je dostavljeno (objavljeno) od njegova Gospodara i vjernici..." ( ajeti 285 i 286 ) ( K )
94.Kada neko nakon što se probudio iz sna ustane iz postelje, neka, prije nego što ponovo legne, dobro otrese svoj pokrivač (rubove njegove) tri puta, jer on ne zna šta je poslije njega u nju ušlo. A kad se već nasloni u postelji,neka izgovori dovu: "Bi-smike Rabbi veda' tu dženbi ve bike erfe'uhu, fe in emsekte nefsi fe-rhamha ve in erselteha fa-hfazha bima tahfezu bihi ibadeke-s-salihine"
- S Tvojim imenom, Gospodaru moj, legoh na bok i ako bude Tvoja volja, podići ću se. Ako uzmeš moju dušu, budi milostiv prema njoj, a ako je vratiš, zaštiti je kao što si zaštitio Svoje dobre robove! ( K )
95."Allahumme inneke halakte nefsi ve Ente tev-effaha. Leke mematuha ve mahjaha, in ahjejt- eha fa-hfazha ve in emetteha fa-gfir leha. Allahumme inni es eluke-l-afijete"
- Allahu, Ti si, doista, stvorio moju dušu i Ti je umrtvljuješ. Tebi pripada njena smrt i njen život, pa ako je oživiš - zaštiti je, a ako je umrtviš - oprosti joj. Allahu, Tebe molim za oprost! ( M, H )
96.Poslanik je, pošto bi položio svoju desnu ruku pod desnu sljepoočnicu, proučio: "Allahumme kini azabeke jevme teb' asu ibadeke"
- Allahu, sačuvaj me od kazne Svoje na dan kada budeš oživio Svoje robove. ( 3x ) ( T, D )
97."Bismike-l-Lahumme emutu ve ahja"
- S Tvojim imenom, Allahu moj, umirem i živim. (K)
98."Hoćete li (vas dvoje) da vas uputim na nešto što je po vas bolje od bilo kakvog sluge? Kad pođete u postelju, na spavanje, izgovorite: "Subhana-l-Lah" (33x), "El-hamdu li-l-Lahi" (33) i "Allahu ekber"(34) - eto, to vam je bolje od ma kog sluge. ( K )
99."Allahumme Rabbe-s-semavati-s-seb'i ve Rabbe-l-arši-l-azimi, Rabbena ve Rabbe kulli šej‘in, Falika-l-habbi ve-n-nava ve Munezzile- t-Tevrati ve-l-Indžili ve-l-Furkani: E'uzu bike min šerri kulli šej‘in, Ente ahizun bi nasijetihi, Allahumme Ente-l-Evvelu fe lejse kableke šej‘un, ve Ente-l-Ahiru fe lejse ba'deke šej‘un, ve Ente-z-Zahiru fe lejse fevkake šej‘un, ve Ente-l-Batinu fe lejse duneke šej‘un, ikdi anne-d-dejne ve agnina mine-l-fakri"
- Allahu , Gospodaru sedam nebesa i Prijestolja velikog, Gospodaru naš i svega što postoji, Ti Koji daješ da zrnevlje i koštice proklijaju, Objavitelju Tevrata, Indžila i Furkana ( Kur'ana ) - Tebi se sklanjam pred zlom svačijim, Ti si Taj Koji svim upravljaš, Allahu moj, Ti si Prvi, i prije Tebe nije bilo ništa, Ti si Posljednji, i poslije Tebe neće biti ničeg,Ti si Vidljivi, i iznad Tebe ne postoji ništa, Ti si Skriveni, i bez Tebe ništa ne postoji, oslobodi nas duga i učini nas neovisnim o siromaštvu! ( M )
100."El-hamdu li-l-Lahi-l-lezi at'amena ve sekana ve kefana ve avana, fe kem mimmen (min men) la kafije lehu ve la mu vi "
- Hvala Allahu, Koji nas nahrani i napoji, te Koji Sebe učini nama dostatnim i Koji nam se smilova. Ta, koliko je onih koji za sebe nemaju zaštitnika i skrbnika! ( M )
101."Allahumme' Alime-l-gajbi ve-š-šehadeti, Fatire- s-semavati ve-l-erdi, Rabbe kulli šej'in ve melikehu, ešhedu en la ilahe illa Ente. E'uzu bike min šerri nefsi ve min šerri-š-šejtani ve širkihi ve en akterife 'ala nefsi suen ev edžurrehu ila muslimin"
- Allahu, Poznavaoče skrivenog i pojavnog, Stvaratelju nebesa i Zemlje, Gospodaru svega i njegov Posjedovatelju, svjedočim da nema boga osim Tebe. Tebi se sklanjam pred zlom duše moje i pred zlom šejtana i njegova mnogoboštva, da sebi učinim zlo ili da u zlo uvučem bilo kog muslimana. ( T, D )
102.Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, ne bi zaspao prije negoli prouči dvije sure: Es-Sedžda i Tebareke. ( T, N )
103.Kada se odlučiš ići u postelju, prethodno se abdesti poput abdesta za namaz, potom lezi na desni bok i prouči dovu: "Allahumme eslemtu nefsi ilejke ve fevvadtu emri ilejke ve vedždžhtu vedžhi ilejke ve eldže tu zahri ilejke ragbeten ve rehbeten ilejke, la meldžee ve la mendža minke illa ilejke. Amentu bi Kitabike-l-lezi enzelte ve bi Nebijjike-l-lezi erselte"
- Allahu, Tebi predadoh dušu svoju, i oporučih stanje svoje, i upravih lice svoje, i prepustih (sklonih) leđa svoja iz želje i straha, jer nema skloništa ni spasilišta pred Tobom osim kod Tebe. Vjerujem u Tvoju Knjigu, koju si spustio, i u Tvoga Vjerovjesnika, koga si poslao. ( Pa ako umreš, umrijet ćeš u vjeri islamu. )( K )
Insha Allah ti ovo bude od hajra,Molim Allaha da ti da zdravlje,hajr i beriket u tvom zivotu...amin