E ovako.. volio bih.. kad bi ste ovdje pisali.. sta to kvari abdest (dakle umanjiva njegovu vrijednost) i kako mi to mozemo izgubiti abdest....
al ovdje sam mmislio na neke druge stvari.. ono znam i ja da cu ga izgubiti ako izvrsim nuzdu.. al mislio sam na neke stvari tipa.. ako dodirnem curu il sta slicnoo
Sta kvari abdest???
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
Re: Sta kvari abdest???
Nisu ista mišljenja mezheba po tom pitanju, tako npr. dodirivanje žene prema šafijama odmah kvari abdest, a kod ostalih učenjaka abdest je pokvaren ako je dodir bio sa strašću, hanefijski i hanbelijski smatraju da se abdest gubi povraćanjem, a šafijski i malikijski smatraju da se ne gubi povraćanjem..itd itd itd...
Re: Sta kvari abdest???
Koliko sam ja ucila o tome, mogu sigurno reci da po svim pravilima i svim mezhebima, svi se slazu u kljucnim stvarima, samo u nekim blazim oblicima se razilaze.
Ali pi svim mezhebima i drugim misljenjima, dirati djevojku je haram, a o abdestu da ne pricamo...a kamoli da ne izgubis abdest????to se nemoj pitati ni po kojema meshebu i pravilu. A dirati svoju zenu, zavisi kako i sta, e tu ima razlika po mezhebima, al covjek tad sam moze znati jel izgubio abdest ili ne, zavisi kakvo je dodirivanje bilo....
Ali pi svim mezhebima i drugim misljenjima, dirati djevojku je haram, a o abdestu da ne pricamo...a kamoli da ne izgubis abdest????to se nemoj pitati ni po kojema meshebu i pravilu. A dirati svoju zenu, zavisi kako i sta, e tu ima razlika po mezhebima, al covjek tad sam moze znati jel izgubio abdest ili ne, zavisi kakvo je dodirivanje bilo....