dova

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

merymca
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Pet Sep 02, 2005 11:19 pm

dova

Post od merymca » Sub Sep 03, 2005 1:12 am

zanima me dali je ikome poznata dova Aršurahman dova,ako ne dali je iko uopče čuo za tu dovu??

EMIRgr
Moderator
Postovi: 307
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Lokacija: U.S.A. Michigan Grand Rapids
Kontakt:

Post od EMIRgr » Sub Sep 03, 2005 5:57 am

Selam alejkum

Medju nasim narodom rasirene su tri dove : Nur,Ars,Rahman.
Citajuci koje sve fadilete nose te dove ne bih se trebalo nsita raditi, nego je neko nasao plodno tlo da bih mogao ubaciti tzv. dove da unese fitnju.

Doticne dove nemaju nikakvo utemeljenje i apokrifne su tj. lazne su i nema fajde od njih...

merymca
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Pet Sep 02, 2005 11:19 pm

čaw

Post od merymca » Sub Sep 03, 2005 10:46 am

a dali ti imaš tu dovu,kad znaš da je lažna,da nejma fajde od te dove?????

EMIRgr
Moderator
Postovi: 307
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Lokacija: U.S.A. Michigan Grand Rapids
Kontakt:

Post od EMIRgr » Sub Sep 03, 2005 7:37 pm

Selam alejkum

Sa Ars i Nur dovom sam se susreo prvi put prije par godina, dok sam rahaman dovu uspio da vidim preko neta sto mi je jedan brat iz Bosne scenirao i posalo da vidim tu dovu.

Ja cu ipak ostaviti da pametniji i skolovaniji odgovore na ovo pitanje kao sto je Prof. Dr. Sukrija Ramic
dekan na Islamskoj pedagoskoj akademiji u Zenici


Pitanje: Nedavno mi je do ruku došla tzv. Arš dova. Da li je ova dova šerijatski utemljena i mogu li je širiti dalje?
Odgovor: Čitajući tu dovu primijetio sam sljedeće: 1- da u ovoj dovi ima puno štamparskih grešaka koje ponekad suštinski mijenjaju značenje, npr. na jednom mjestu umjesto mesir (stjecište) piše makir (varalica); 2- da u njoj ima kur‘anskih dova i dova koje su prenesene od Poslanika, s.a.v.s; 3- da u njoj ima dova koje nisu prenesene od Poslanika, s.a.v.s, ali su dobrog i ispravnog značenja; 4- da u njoj ima dova koje nemaju utemeljenja u šerijatu, kao npr. da je Allahovo, dž.š, ime napisano na Džebrailovom krilu, na Mikailu, na čelu Israfilovom i na dlanu Azrailovom.
Međutim, ono što je u vezi s ovom dovom daleko problematičnije i opasnije jesu “dobrote Arš dove”. Naime u njima se kaže da se pripovijeda da je Melek Džebrail Allahovom Poslaniku, s.a.v.s, rekao sljedeće: 1- da ko ovu dovu prouči jednom u životu ući će u džennet a da neće polagati račun bez obzira koliki grješnik bio. To znači da čovjek može raditi šta hoće, griješiti koliko hoće, važno je da samo jedanput ovu dovu prouči i on je džennetlija, isto kao i šehid koji je poginuo na Allahovom putu boreći se da Allahova riječ bude gornja. Ko imalo poznaje islam svjestan je da je takva tvrdnja u potpunoj suprotnosti sa njegovim temeljnim principima; 2- da će bolesniku koji prouči tu dovu Allah dati lijek. Takvu tvrdnju možemo provjeriti i praktično se uvjeriti u njenu ispravnost. Ja u takvu tvrdnju sumnjam jer Poslanik, s.a.v.s, nije to rekao; 3- da će svaka želja biti ispunjena, bilo da se ona odnosi na ovaj ili budući svijet i da će Allah spriječiti da mu neprijatelj ili bilo ko drugi načini neku štetu. Ni ta tvrdnja nije utemeljena. Jeste da Allah, dž.š, neće ostaviti prazne ruke onoga ko Ga moli, ali da bi dova bila primljena, treba ispunjavati određene uslove o kojima se ovdje ne govori. Nadalje, nekada Allah, dž.š, ispuni nekome želju na dunjaluku, a nekada to ostavi za ahiret, iako je čovjek molio da mu se to da na dunjaluku.
U “dobrotama Arš dove” se dalje navode izreke četverice hulefai-rašidina u kojima oni govore kako su im se sve želje ispunjavale kada su učili tu dovu. To je neutemeljena tvrdnja, jer da bi bila utemeljena mora biti prenesena ispravnim senedom i ne smije u sebi imati neku tajnovitu mahanu. U konkretnom slučaju sened se nigdje ne spominje, a i ono što im se pripisuje ima u sebi tajnovitu mahanu te se zbog nje to ne može prihvatiti. Ta tajnovita mahana ogleda se, između ostalog, u činjenici da se nisu sve njihove želje ispunile.
Na kraju “dobrôta Arš dove” traži se da se dova nosi uza se ispisana arebicom, da se uči na nafila-namazima i da će sve što čovjek zaželi od Alllaha, dž.š, biti udovoljeno. To je vrlo opasna tvrdnja, jer može navesti čovjeka da se osloni na dovu i tako ode u zabludu.
Prevodilac još napominje da je to samo dio njenih dobrota, koje su spomenute u ćitabu “Dur-ranil - Durin-nazim”, na 155 str. Ja ne sumnjam u lijepu i iskrenu namjeru pisca i prevodioca ove dove. Molim Allaha, dž.š, da ih nagradi za njihovu lijepu namjeru, ali se muslimanima mora skrenuti pažnja na sve greške koje se u njoj nalaze i na veliku opasnost koju takve novotarije kriju u sebi. Da su pisac i prevodilac dove bili svjesni njene opasnosti i opasnosti njenih “dobrota”, da su bili svjesni zabrane da se u usta Poslanikova, s.a.v.s, stavljaju riječi koje on nije rekao, da su bili svjesni njegova hadisa: “Ko na mene svjesno slaže, neka sebi traži mjesto u Vatri.” (Muslim, Sahih Muslim, “Kitabul-‘ilm”, hadis br. 107.), oni to nikada ne bi uradili.
Imajući u vidu da ne postoji hadis koji govori o Arš-dovi, te činjenicu da u njoj ima pogrešnih rečenica, sa sigurnošću možemo kazati da tu dovu nije dozvoljeno širiti, a posebno je haram u spomenute “dobrote” vjerovati, jer one mogu čovjeka odvesti na totalnu stranputicu, a Allah, dž.š, najbolje zna.

Pitanje: Molimo vas da nam nešto kažete o Nur-dovi.
Odgovor: Na ovo pitanje sam detaljno odgovorio u časopisu “Hilal” br. 8, januar 1997. Imajući u vidu da je do tog broja mnogim našim čitaocima nemoguće doći, a da mi, možda najviše pitanja dolazi upravo na tu temu, prenosim vam pomenuti odgovor u cijelosti.
Kada sam prije nekoliko godina vidio “Nur-dovu” i pročitao njenu svrhu i značaj (tj. njene “fadilete”) i čuo za još neka slična pisma (kao što je pismo sejjide Zejneb u kojem se kaže da svako do koga to pismo dođe mora da ga umnoži u trinaest primjeraka i to podijeli kako bi bio sretan, a ukoliko to ne uradi biće nesretan), zatim neke specijalne namaze koji ne postoje u šerijatu itd, shvatio sam, još bolje, vrijednosti znanja i Allahovih, dž.š., riječi: “... A Allaha se boje od robova Njegovih učeni...” (Kur‘an, XXXV:28 ).
Porijeklo Nur-dove je meni nepoznato. Kako je ona nastala i ko ju je napisao mi možemo samo pretpostavljati. Ono što osjećam je da takve novotarije (naročito tako podle novotarije) mogu biti pripremljene od strane vrlo lukavih neprijatelja islama koji iz iskustva znaju da je nemoguće muslimana odvratiti od vjere time što ćeš na islam navaljati drvlje i kamenje, dakle, govoriti loše protiv islama, ali ga možeš vrlo lahko odvratiti ako mu pogrešno tumačiš islam i u ime islama ubacuješ u vjeru ono što s islamom nema nikakve veze, pa čak i ako se to dijametralno suprostavlja učenju islama, kao što je Nur-dova.
U nekim slučajevima novotarije budu uvode nesvjesni muslimani koji žele da urade dobro djelo i koji imaju lijepu namjeru. Primjer za to, imamo knjigu u kojoj je za svaku suru napisano za što treba da se uči. Mada u hadisu nalazimo samo nekoliko sura za koje su spomenute prilike u kojima ih je lijepo učiti, pisac spomenute knjige je za sve ostale sure izmislio “fadilete”, s najljepšom željom da podstakne muslimane da uče Kur‘an.
Što se Nur-dove tiče, postoji i jedna i druga mogućnost. No, bez obzira ko je dovu napisao, njena “svrha i značaj” nose izuzetno opasne poruke koje mogu čovjeka izvesti iz islama i zbog toga smo dužni na to da upozorimo muslimane i da im objasnimo da ta dova nema temelja u islamu i da ju je haram propagirati i u nju vjerovati.
Naime, kada se pogledaju “svrhe i značaj” Nur-dove, jasno je svakom ko poznaje islam i njegove propise da je Nur dova izmišljena i pripisana Poslaniku, s.a.v.s, te da se njena “svrha i značaj” suprostavljaju islamskim učenjima.
Dokaz da Nur-dova nema osnove u islamu i da je suprotna islamskom učenju nude sljedeće činjenice:
1- U “svrsi i značaju” ove dove piše da je ona uzeta iz “starog kitaba sa strane 255 pisanog na staro-turskom jeziku”.
Svaki iole učen musliman zna da mi svoju vjeru ne uzimamo iz tako neprovjerenih izvora kao što su “stari kitabi” pa makar bili pisani, ne na staro-turskom, nego čak i na arapskom jeziku, jer u tim starim kitabima, čiji autori nisu provjereni i učeni mu‘mini, mogao je pisati šta ko hoće i lagati i izmišljati šta ko hoće. Mi muslimani islam uzimamo iz potpuno sigurnih izvora: Kur‘ana i ispravnih (sahih) hadisa Poslanikovih, s.a.v.s.
Nur-dova ne nalazi se u Kur‘anu niti u Alejhisselamovim hadisima, pa je prema tome izmišljena i pripisana Poslaniku, s.a.v.s. To je laž na Poslanika, s.a.v.s, a laganje na njega je veliki grijeh.
2- U “svrsi i značaju” dove piše”: “Ko ovu dovu prouči pušući u vodu, pa tu vodu pije biće zejrek i pametan”.
To je izmišljotina, jer pamet čovjeku daje samo Allah, dž.š, a kome On to ne da, taj je ne može ni imati. Normalno je da jedna izmišljena dova u tome ne može pomoći bez Allahove, dž.š. dozvole, pa kako se onda može ovako kategorički tvrditi da će onaj ko tako uradi postati pametniji. Koliko su postali pametniji oni koji su to probali mogu se i sami uvjeriti.
3- U “svrsi i značaju” te dove piše: “Ko ovu dovu nosi uza se, njemu Allahovim emerom ne škodi nikakav narod, oružje, pa ni vjetar, voda i ostale sile čovjekove kao što su sihiri i sl.”
Da je to puka laž i da se to suprostavlja Allahovim, dž.š, zakonima koje je on uspostavio na nebesima i Zemlji treba da je jasno svakom muslimanu. Kada takvu zaštitu čovjeku ne obećava Kur‘an, Allahova, dž.š, riječ, kako to može da obeća dova za koju se ne zna ni ko ju je izmislio i pripisao Poslaniku, s.a.v.s.
Nadalje, kada bi Nur-dova pružala takvu zaštitu, dovoljno bi bilo podijeliti je ljudima i oni bi zavladali svijetom. Znam da su mnoga naša braća u Bosni izginula mada su sa sobom imali ovu dovu, pa su se čak, na osnovu toga, na paljanskoj televiziji ismijavali nama muslimanima.
Muslimanima treba da bude uzor Poslanik, s.a.v.s, i njegovi ashabi. Jeste li ikad čuli da je Poslanik, s.a.v.s, kada bi postrojio svoje ashabe pred bitku, dijelio im napisanu Nur-dovu i govorio im ono što u Nur-dovi piše?!! Je li historija islama zabilježila da je neko od ashaba nosio Nur-dovu? Tako nešto nije zabilježeno u historiji islama.
Uostalom, ko tvrdi da na ovu dovu neće metak, neka to pokuša i praktično na sebi dokazati. Ja nisam čuo da je to nekom uspjelo.
4- U “svrsi i značaju” ove dove piše o nekakvom namazu koji treba klanjati u pola noći itd., zatim proučiti ovu dovu i čovjek će u snu vidjeti gdje mu je ukradena stvar.
Poslanik, s.a.v.s, nas takvome namazu nije naučio, a on je naš uzor i mi vjeru od njega učimo. Ukoliko se desi da neko, pomoću Nur-dove nešto i pronađe, to ne znači da je Nur-dova ispravna, jer kad čovjek radi novotarije (bid‘ate) (kao što je pomenuti namaz sa Nur-dovom) njega potpomaže šejtan. Prema tome, njegov san je od šejtana, a ne od Allaha, dž.š.
5- U “svrsi i značaju” ove dove dalje piše da ko je uči ili nosi uza se za njega sedamdeset hiljada meleka u Meki i Medini tespih čine i sevape mu poklanjaju.
To je takođe neosnovana tvrdanja koja nema podlogu u šerijatu, s obzirom da Nur-dova nije od Alejhisselama, pa prema tome on tako nešto za nju nije ni rekao.
6- Čini mi se da su najopasnije šesta i sedma stavka “svrhe i značaja”. Naime u šestoj se kaže da ako se ova dova napiše i stavi mejjitu na prsa, Allah će ga osloboditi ispita meleka Munkera i Nekira u kaburu i svaki od meleka će mu reći da se ne boji i da su oni njegovo društvo do Kijametskog dana. Dalje se kaže da će od Allaha doći glas: “O moj Munkeru i Nekiru, taj mejjit je upio Nur dovu pa je stavio na prsa, stoga nemojte ga azab činiti, niti ga ispitivati.”
Opasnost leži u činjenici što se iz toga razumije da je dovoljno čovjeku da sebi obezbijedi Nur-dovu da mu stave na grudi u kaburu i on je spasen kaburskog ispita i kaburskog azaba. Po ovome, čovjek može biti najveći ćafir, može ubijati, zinaluk činiti, piti i sve ostale velike grijehe raditi i da mu opet bude sve oprošteno samo zbog lista papira koji mu se stavi na prsa u kaburu. Oni, koji svjesno ili nesvjesno šire i dijele Nur-dovu, oni kao da govore ljudima da ne moraju vjerovati, klanjati, postiti, dakle, ne moraju biti muslimani. Važno je samo da sebi obezbijede Nur-dovu i nema problema...
7- U zadnjoj stavci “svrhe i značaja” kaže se da ko ovu dovu nosi i uči, Allah će mu želje ispuniti, a na kijametskom danu će ga dočekati sedamdeset hiljada meleka tako da će se svijet čuditi kome se tolika počast daje. Uz to grijesi će mu biti oprošteni i Allah će mu upisati umjesto grijeha sevape.
Ta zadnja “vrijednost” najveća je laž na Allahovu, dž.š, vjeru dini-islam, i podli poziv ljudima da ostave islam i prihvate se Nur-dove. U tom pozivu kao da se kaže: “O ljudi, šta će vam Kur‘an i sunnet, kad imate nešto vrednije, a to je Nur-dova koju kada nosite i učite želje će vam se ispuniti, a grijesi biti zamijenjeni sevapima. Radite grijehe, i to što više, jer će vam ti grijesi biti zamijenjeni sevapima. Prema tome, što više grijeha budete radili, više ćete sevapa imati na Kijametskom danu.”
Poštovana braćo i sestre, Nur-dova je podvala muslimanima, bilo da se to svjesno ili nesvjesno radi. Ona se kosi sa svim principima islama, laže na Allaha, dž.š, i Njegova Poslanika, s.a.v.s, i poziva u kufr i činjenje grijeha.
Znam da mnogi muslimani nisu svjesni tog njenog značenja, nisu svjesni onoga čemu ona poziva i oni su prevareni te nesvjesno šire Nur-dovu među svijetom, misleći da tako rade jedno dobro djelo.
Koristim se prilikom da poručim muslimanima i muslimankama da je obaveza svih nas da se držimo Kur‘ana i sunnneta i da sve ono što nema osnova u šerijatu odbacimo kao novotariju koja nema mjesta u našoj čistoj vjeri. Što se same Nur-dove tiče, nju je haram dijeliti i propagirati, a onaj ko to svjesno radi, neka zna da on poziva u kufr, da nas Allah dž.š. toga sačuva. Oni muslimani koji to nisu znali, pa su vjerovali u Nur-dovu i njome se bavili, njima će Allah, dž.š, oprostiti ako se iskreno pokaju, jer Allah, dž.š, prima iskrena pokajanja.
Svakom muslimanu i muslimanki dužnost je da upozore svoju braću i sestre na veliku opasnost Nur-dove i njoj sličnih poziva kojima se pokušava izvesti muslimane iz vjere, a da oni to ni ne osjete.
Molim Allaha, dž.š, da nam pomogne da povećamo naše znanje iz islama, kako bismo mogli razotkriti i izbjeći mnogobrojne zamke na koje nailaze sljedbenici Allahove, dž.š, vjere. Amin!

http://www.novihorizonti.com/test/tekst ... ikalID=534

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: čaw

Post od Senad » Ned Sep 04, 2005 7:33 pm

merymca napisao:a dali ti imaš tu dovu,kad znaš da je lažna,da nejma fajde od te dove?????
Esselamu alejkum!

Sestro, probleme koje ti imas sa dzinima su veoma teski i molim te da preispitas dobro svoj razum. Nije dobro sto postavljas ovakve konstatacije kao sto si gore navela neka ti se Allah smiluje, stace ti ta dova dovoljno ti je da svojim riječima upučujes dovo Allahu s.w.t.

Imas na raspolaganju poslanikove a.s. dove nisu teske za naučiti a djelotvorne su.

Jedno pitanje; kod kojeg si učača bila prije 4 godine ako nije tajna kako navodis u svom postu......

Moli Allaha s.w.t da nam svima uveća znanje i razum ...

Esselamu alejkum!

merymca
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Pet Sep 02, 2005 11:19 pm

neshvačam

Post od merymca » Pon Sep 05, 2005 4:12 pm

Senade što misliš da ja imam šta sa džinovima????zbog dove misliš....kao prvo tu dovu meni je poklonila osoba koja je jako vjerna u čijoj kuči se nalazi hođinca...a poklonuta mi je iz razloga jer sam skoro ostala brez svog života,da se okrenem bogu...i tako u mojim najtežim trenutcima dragi ALLAH bio je uz mene,učenje i dove,možda ta dova nije uredu ali meni je otvorio se neki novi put put bliže bogu,da se ja uputim u našu vjeru,znanje koje nam je Allah pružio da se naučimo,poštujemo....svaka dova je dobra ako je srcem učiš,jer sve dove sastavite su iz naših želja,potreba....moram priznati(NIJE ME SRAMOTA)živim u okolini u kojoj nejma džamije,nekoga da me učio,poučavao o svemu što se veže uz Allaha,ali sve to sad želim srcem...jer i kad sam našem hođi to spomenula,rekao mi je da moram da otkrijem zašto me to vuče toliko,da otkrijem šta je taj moj cilj što se veže nato....jer je jako dobro...a što se tiče hođe iz bosne nebi onjemu jer čovjek je uredu,a ja nisam neka tračara,jedino kad bi kome trebala pomoč.....i nadam se da shvačaš da mi je dosta i šejtana i magije i svega jer previše zla mi je naneseno u životu,a sve to zato što danas postoji malo dobrih ljudi.....

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Post od Senad » Pet Sep 09, 2005 4:28 pm

..............................................................................................................
?Jer ja sam prije jedno 4godine išla kod hode pa mi skidao i učio,ali nije mogao čovjek toliko je bilo jako,da smo morali čekati,a ja nisam mogla više ni stajati,ni ništa toliko sam se derala,plakala i vrištala da su i moj otac i čovjek(susjed,koji je išao s nama)i njiha dvojica su plakali gledajuči šta se samnom radilo..bojim se pustiti to,a bojim se i šta če mi se dešavati,jer imam osječaj da sam opet pod utjecajem tim....jer poslje toga bilo je sve okey ali lani popila sam tablete,jer sam htjela spavati,bježati od problema koji su me tad zadesili..nisam htjela izvršiti samoubojstvo,ali eto i to se svodi na taj način....ali kao i uvjek DRAGI MOJ ALLAH je uzmene i čuva me,jer djevojka sam za koju nikad ova okolina nebi očekivala da takvo nešto uradi a ni ja sama,...sve sam šokirala,a i danas dan plačem i bojim se što sam to uradila,bojim se božje kazne,bojim se da nisam još pod utjecajem loše strane...a i u kuči su bili uvjek problemi evo sad se umirilo kako sam počela učiti i više se kuča ALLAHU OBRAČATI,.....
.....................................................................................................................
Esselamu alejkum

Sestro ja nisam rekao da ti imas posla sa dzinima ne go sam rekao to da ti nebi trebala davati onakve konstatacije vezano za dovu koju si pitala.
Iz tvog posta kojeg si ti pisala a to je ovaj gore post očito je da DZINI IMAJU POSLA SA TOBOM i trebala bi se dobro pozabavit sa svojim liječenjem . Ja ti želim svako dobro i ti si na pravom putu i na pravoj si adresi sto se tiče liječenja samo naprijed nemoj posustajat. ona dova bježi od nje ti ćes sa njom navući sebi jos vise belaja jer neznas njeno značenje a drugo ta dova nije od poslanika a.s

Sto se tiče tvog hodze i hodzince slobodno reci njihova imena ako su ispravni nema krize .
Samo sa iskrenim pokajanjem i spoznajom čovjek može ici naprijed.

Dobro je sto si pitala za onu dovu sad samo ostaje da je se riješis , Da te Allah s.w.t. nagradi i uputi na pravi put i da te pomogne u tvom nastojanju uputi ponekad dovu i za nas jer dove bolesnika se primaju.

Nedozvoli sebi da te dzini zastrašuju i da te vode kroz život, tuci ih svim onim sto imas na raspolaganju , a Allah s.w.t nam je dao najbolje oružije na dunjaluku ( dove , zikrovi, namaz , lijepo ponašanje, obaranje pogleda , odjevanje, spoznaja, učenje kur'ana itd.....)

Svako dobro želim i nemoj posustajat tokom svog liječenja u terapiju ubaci pčelinje proizvode i ljekovito bilje...... hajr insa'allah.


Esselamu alejkum....................................Senad

merymca
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Pet Sep 02, 2005 11:19 pm

selam

Post od merymca » Pet Sep 09, 2005 5:59 pm

senade ti si neki dobar momak,ali nejde mi uglavu što toliko loše misliš o toj dovi,....a i ta žena što mi je dala dali su mi i neki konac crven i nanjemu oko 40do50čvorova,kao za dobro,neka žena nato učila a to mi ima i mlada sestrica,...ja sad ništa viš neznam šta da mislim,šta da radim,kud da se okrenem uvezi sebe,al opet mama če reč neizmišljaj više,iako ja znam da postoji mnogo ljudi koji bi mi nanjeli štetu,a neznam što....ljubomorci :cry: :cry: :cry: :cry:

EMIRgr
Moderator
Postovi: 307
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Lokacija: U.S.A. Michigan Grand Rapids
Kontakt:

Post od EMIRgr » Pet Sep 09, 2005 6:54 pm

Selam alejkum

Evo jos jedno pitanje koje je upuceno Sejhu Sukriji Ramicu

Mnogi uposlenici jedne naše općine ovih su dana nastojali da sebi kopiraju Arš-dovu, koja je kružila među njima. O značaju te dove na popratnom listu navedene su vrijednosti koje mi izgledaju čudne. Na tom listu piše da je melek Džibril rekao Muhammedu, s.a.v.s, da mu je Allah, dž.š, dao da bude ispred ostalih poslanika time što mu je dao Arš-dovu. Zatim, da ko tu dovu uči dobiva toliku nagradu koju samo Allah, dž.š, zna, a koja je tako ogromna, da kad bi se od sveg drveća olovke napravile i kad bi sva mora bila tinta, pa svi ljudi od početka do kraja svijeta pisali nagradu, ne bi je mogli ispisati. Dalje se kaže da ko prouči tu dovu kao da je proučio sve dove, ako je bolestan ozdravit će, ako je gladan postat će sit, ako je napiše na posudu miskom i šafranom i iz te posude popije vodu natašte Allah, dž.š, će mu dati pamćenje i brzo shvatanje, ako se napiše na omotaču mrtvaca kabur će mu biti osvijetljen i hiljade meleka će mu praviti društvo do kijameta, ako izgubi nešto da to može vratiti tom dovom koju će proučiti nakon četiri rekata namaza, ko je prouči bar jednom u životu meleki će moliti Allaha, dž.š, da mu oprosti, a ko je ne poštuje kako joj dolikuje, Allah, dž.š, će ga kazniti, kao i onog ko je ne dadne drugom da se njome koristi. O dovi se još kaže da je Alejhisselam naredio Ebu Bekru da je nauči napamet i on je svaku noć kad ju je učio vidio Alejhisselama u snu, da je Omer, r.a, govorio da se bereketom te dove islam širio, da je Sufjan es-Sevri rekao da ko tu dovu nosi sa sobom i prouči je siđu mu hiljade meleka noseći svjetiljku koja će gorjeti tako da se neće bojati, jer su oni iza njega do Sudnjeg dana, da je ta dova napisana na arširahmanu pet stotina godina prije stvaranja svijeta, ko je prouči uz ramazan Allah će stvoriti sedamdeset hiljada jezika i svaki taj jezik će veličati Allaha, dž.š, posebnim riječima, da će Allah, dž.š, dati onom ko je prouči osamdeset hiljada meleka sa zastavama kad bude ustajao iz kabura, da će ga na džennetskim vratima dočekati na stotine hiljada meleka itd. I, na kraju, kaže se da ko je prouči barem jedanput bit će mu udovoljeno svim dunjalučkim i ahiretskim željama, a ko to ne vjeruje ide u kufr.
Molim objašnjenje u vezi s tom dovom. Da li je ta dova ispravna?

Što se tiče same dove, čini mi se da su njena značenja prihvatljiva, međutim, u njenom tekstu ima toliko grešaka, da mogu slobodno kazati da ju je grijeh u tom obliku čitati, prepisivati i kopirati, posebno u ovo naše vrijeme, kada je svijet pismen i kada imamo u knjižarama i medžlisima islamske zajednice zbirke dova poput Hisnul-muslim, Handžićeve zbirke, itd, koje su vjerodostojne i u kojima nema takvih grešaka.
Međutim, problem nije, uslovno rečeno, sa samom dovom, nego s njenim značajem koji joj je pripisan u popratnom tekstu.
Taj značaj koji joj se pripisuje, ne samo da je pogrešan, nego je, uistinu, izuzetno opasan za neuke ljude. Zamislite jednog muslimana koji to pročita i to mu se svidi, a svidjet će mu se jer za malo dobiva nevjerovatno puno. Neuki svijet to voli. Zašto svijet hrli na lutriju? Hrli zato što mu se za malo obećava puno. Ovdje se radi o istom, jer po značaju koji se pripisuje toj dovi, dovoljno ju je jedanput pročitati i da to bude sigurna ulaznica za Džennet, bez obzira šta se u životu radilo!!! Još ako je osoba nosi uza se, ili joj je napišu na ćefinu, svi dunjalučki i ahiretski problemi su riješeni!!!
Takvo razmišljanje, do kojeg će doći većina koja dobro ne poznaje suštinu islama, stvarna je opasnost.
Zbog toga, skrećem pažnju svima koji tu dovu imaju da je sve što je u vezi s njenim vrijednostima rečeno u potpunosti neutemeljeno, da to nije rekao Allah, dž.š, niti Njegov Poslanik, s.a.v.s. Musliman u to ne smije vjerovati!
Vjerovanje u spomenute vrijednosti Arš-dove ne samo da je pogrešno, nego je, ako u njih čovjek povjeruje, usitinu, opasno, pošto može dovesti do toga da se čovjek samo na tu dovu osloni, a da sve ostalo zapostavi.
Ta dova, s obzirom da se u njoj spominje Allahovo, dž.š, ime, ne smije se bacati u kantu za smeće, ali se treba spaliti i na taj način uništiti.
Zaista je interesantno i alarmantno da muslimani u dvadeset prvom vijeku, vijeku nauke i pismenosti mogu nasjedati takvim prevarama. Uposlenici u općini Travnik su školovani ljudi, a do mene su dolazile informacije da se ta dova i njoj slične, poput Nur-dove, dijelile i po drugim općinama, školama, pa čak i na fakultetima. Ako se školovani muslimani mogu tako lahko prevariti, šta će tek biti s onim koji nisu završili visoke škole?!
Kako nisu sebe zapitali šta je vrednije, ta dova ili Kur’an? Ako Kur’anu Allah, dž.š, nije dao ta svojstva koja se spominju za Arš-dovu, kako je moguće da ih da toj dovi?
Nadalje, za sve što kažemo mora postojati dokaz. Gdje su dokazi da je spomenuto uzeto iz vjerodostojnih izvora, da je Zakonodavac Allah, dž.š, propisao te vrijednosti.
U tekstu koji govori o vrijednostima te dove ima nevjerovatno puno jezičkih, gramatičkih i drugih grešaka, da to iole pismenom insanu dovoljno govori o neozbiljnosti tog teksta. Čudno je da to muslimani ne primjećuju, nego to slijepo slijede. Istinu je rekao Uzvišeni Allah kada kaže: “A Allaha se boje od robova Njegovih oni koji su učeni. Allah, je, doista, silan i On prašta.” (Fatir, 28 )
Vrhunac cinizma, neznanja i lahkomislenosti u spomenutim “vrijednostima” nalazimo na samom kraju, gdje se kaže da ko ne bude vjerovao u navedene vrijednosti Arš-dove čini kufr, dakle, izlazi iz islama.
To što općinari, srednjoškolci, studenti, pa i univerzitetski profesori nasjedaju takvim podvalama očito govori da se radi o nepoznavanju islama, želji da se postigne Džennet na ahiretu, te ljudskoj osobini koja čovjeka navodi da traži što lakši put do tog cilja. Naravno, ne znači da je taj lakši put uvijek ispravan, jer do Dženneta se uvijek ne može doći prečicom. Džennet se postiže radom, činjenjem dobrih djela i čuvajući se loših, uz ispravno vjerovanje i ispravan nijet, a to zahtijeva trud i napor.
I, na kraju, prepoučio bih muslimanima i muslimankama da uče o islamu, da nauče vjeru koja izvodi čovjeka iz obožavanja čovjeka ka obožavanju Gospodara ljudi, vjeri koja obuhvata kompletan čovjekov život, koja podržava sve što je dobro za čovjeka, vjeri nauke, vjeri koja traži od čovjeka da izučava Allahove, dž.š, zakone, ali ide i dalje, pa traži od čovjeka da te zakone koristi za dobrobit čovjeka, dakle, u skladu s Allahovim, dž.š, zakonima.
Poštovani općinari, čitajte Kur’an! U njemu imate najljepše dove. U njemu je spas. U njemu ćete naći uputu i iz njega ćete saznati šta je dobro, a šta nije. Čitajte Ibn Kesirov komentar Kur’ana, čitajte Buharijinu i Muslimovu zbirku hadisa. Sve to imate na bosanskom jeziku, tehnički lijepo urađeno, lektorisano, bez brojnih grešaka koje imate u Arš-dovi. I znajte, svako čovjekovo djelo je značajno i ide na vagu na Sudnjem danu. Bilo bi nepravedno kada bi neko s tri kopirana lista postizao kao onaj koji koristi desetine i stotine hiljada listova i trudi se da u životu radi dobra djela, a loših da se kloni. Allah, dž.š, je pravedan.

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: selam

Post od Senad » Ned Sep 11, 2005 7:34 pm

merymca napisao:senade ti si neki dobar momak,ali nejde mi uglavu što toliko loše misliš o toj dovi,....a i ta žena što mi je dala dali su mi i neki konac crven i nanjemu oko 40do50čvorova,kao za dobro,neka žena nato učila a to mi ima i mlada sestrica,...ja sad ništa viš neznam šta da mislim,šta da radim,kud da se okrenem uvezi sebe,al opet mama če reč neizmišljaj više,iako ja znam da postoji mnogo ljudi koji bi mi nanjeli štetu,a neznam što....ljubomorci :cry: :cry: :cry: :cry:
Esselamu alejkum!

Sestro , nije nikakvo čudo sto tako razmisljas . Imas priliku da se uvjeris da ljudi koji uče kur'an i vidis ih kako klanjaju divis se njihovom učenju i smatras ih dobrim muslimanima a oni su doista propali kada malo bolje analiziras njihove postupke ..........i tesko njima ....povode se za onim sto su sejtani kazivali Sulejmanovoj vladavini a Sulejman nije bio nevjernik ...sejtani su nevjernici učeći ljude vradzbini..............To sto ti nosis i tvoja sekica ) crveni konac i čvorovi čista je vradzbina,,,, skini to podhitno i zapali učini to i za svoju sekicu...... Ako mislis da imas dusmana zamoli Allah s.w.t da te zastiti od njih svojim riječima dok nedođes do dova koje je poslanik koristio za zastitu od svakog zla.........


Kazes da neznas sta vise misliti.......................ova tvoja promisljanja i iznosenje stanja u kakvom se nalazis dobar pokazatelj da ćes isplivati iz tog belaja koji je te zadesio.........bitna je snaga volje............sabura..........vrati se islamu ..usvajaj znanje koje je dobro za tebe a ostavljaj ono sto je lose..................znam da će ti biti tesko ...moras proći kroz sve to...........nedozvoli sejtanima da te odvrate od pravog puta.......................Sestro ostavi tu dovu .zapalije,,,Allah s.w.t ti se smilovo.................................Sestro ako mislis da ćes biti grijesna evo ja javno preuzimam sve te grijehe na sebe.................

Svi oni koji pisu na forumu zeleti dobro u to sam ubjeđen ali najvaznije je da ti spoznas da je ta dova , konci , čvorovi sejtanski poso



Esselamu alejkum!

merymca
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Pet Sep 02, 2005 11:19 pm

Post od merymca » Ned Sep 11, 2005 8:28 pm

SENAD koje dove su za zaštitu,dali jih imaš ili ko drugi nek mi kaže,da učim.....ja sam uvjek,UVJEK vjerovala u Allaha,možda ne po propisima,pošto i nisam imala tu šansu,ali u srcu vjera u NJEGA JAČA JE OD SVEGA zato sam odlučila da počinjem da se totalno posvetim vjeri i nauci,....što se tiče aršurahman dove i konca crvenog na kojem su čvorovi neznam smil se to paliti,voljela bi da mi to kaže Enes šta stim normalno savjeti su uvjek dobro došli i nadam se da bar ovde na forumu su dobri ljudi koji žele dobro,jer danas živimo u svjetu gdje više vlada zlo nego dobro,ali Allah je ipak najjači i prevladače dobro za dobre ljude...........a što se tiče da je meni šta napravljeno nweznam više šta da mislim jer imam 29god izgledam mladoliko kao19,svi me znaju kao dobru curu,gdje god da odem momci gledaju,mnogi,nekima se upoznam,hodam ali nikako da imam osobu ili da nešto stoji kako treba prije bili u kuči problemi,kod mene isto sve stoji,ništa dobro,neznam ili je to šejtanovo djelo ili kao što ja sebi govorim to je sve da budem jača nego što jesam,to sve Allah čini zato što želi mi dobro,da nadem osobu kakvu trebam...s tim se tješim i viš zaista neznam dali da idem u tom pravcu ili je to djelo zla,kojeg se moram osloboditi..evo i izmene izpane,ma i lakše je čovjeku kad se oslobodi svega što je u njemu kad nejma kome da se povjeri,bar onda ovdje na forum,....jer ja teško vjerujem i znam da u današnje doba i u mojoj okolini nejma prijatelja,nikom nevjerujem

EMIRgr
Moderator
Postovi: 307
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Lokacija: U.S.A. Michigan Grand Rapids
Kontakt:

Post od EMIRgr » Pon Sep 12, 2005 12:34 am

Selam alejkum

Ovde imaju dove samo ja mislim da ti mozda treba registracija...

http://www.studio-din.com/modules.php?name=Dove

merymca
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Pet Sep 02, 2005 11:19 pm

Post od merymca » Pon Sep 12, 2005 8:00 am

registrirana sam i tamo,hvala emire

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 897
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Sep 12, 2005 10:11 am

E`uzu billahi minesh-shejtani radzim-Bismillahir Rahmanir Rahim


"La ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu, lehu- l-mulku ve lehul-l-hamdu ve Huve 'ala kulli šej‘in kadir"
- Kazao je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem: Svako ko, čim ujutro ustane, izgovori dovu - "Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji druga nema. Njemu pripada sva vlast i zahvalnost i On je iznad svega" - imat će nagradu u vrijednosti onoga ko oslobodi roba iz Ismailovog, a.s., potomstva, bit će mu pobrisano deset grijeha, bit će uzdignut za deset stupnjeva, zaštićen od šejtana sve do noći. A kada u noć uđe i prouči isto, slijedi mu to isto sve do sabaha


Dova nakon budjenja iz sna

El-hamdu li-l-Lahi-llezi ahjana ba'de ma ematena ve ilejhi-nnušuru
- Hvala Allahu, Koji nas oživi nakon što nas umrtvi, i Njemu se, konačno, sve vraća.
Dova prilikom oblacenja odjece

El-hamdu li-l-lahi-llezi kesani haza ve rezakanihi min gajri havlin minni ve la kuvvetin ...
- Hvala Allahu, Koji me je odjenuo ovim (ovom odjećom, i koji me je opskrbio bez moje pomoći i moći...)

Dova prije ulaska u Wc

.(Bismi-l-Lahi) Allahhumme inni e'uzu bike mine-l-hubsi ve-l-habaisi
- (U ime Allaha) Allahu moj, prizivam Te protiv zla šejtana i šejtanica .

Dova prilikom izlaska iz wc-a---Gufraneke(za oprost Te molim) 3x

Dova prije uzimanja abdesta
"Bismi-l-Lah"
- U ime Allaha.
Dova nakon uzetog abdesta
."Ešhedu en la ilahe ille-l-Lahu vahdehu la šerike lehu ve ešhedu enne Muhammeden abdu-hu ve resulu-hu"
- Svjedočim da nema boga osim Allaha i svjedočim da je Muhammed Njegov rob (sluga odani) i Njegov Poslanik

Allahumme-džalni mine-t-tevvabine ve-džalni mine-l mutetahhirine"
- Allahu moj, svrstaj me među one koji se kaju i svrstaj me među one koji su uvijek čisti.

Dova prilikom izlaska iz kuce
."Bismi-l-Lahi, tevekkeltu ‘ale-l-Lahi, ve la havle ve la kuvvete illa bi-l-Lahi"
- U ime Allaha, u Allaha se pouzdavam, nema pomoći niti moći bez (mimo) Allahove pomoći i moći

Dova prilikom ulaska u stan

."Bismi-l-Lahi veledžna ve bismi-l-Lahi haredžna ve ala Rabbina tevekkelna" - S Allahovim imenom ulazimo i s Allahovim imenom izlazimo. Na Gospodara našega se oslanjamo

Dove koje seuce jutrom i nocu
Emsejna ve emse-l-mulku li-l-Lahi (a za jutarnju: asbahna ve asbeha-l-mulku li-l-Lahi), ve-l-hamdu li-l-Lahi, la ilahe ille- l-Lahu vahdehu la šerike lehu. Lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu ve huve ala kulli šej‘in kadir. Rabbi es eluke hajre ma fi hazihi-l-lejleti ve hajre ma ba' deha, Ve e'uzu bike min šerri hazihi-l-lejleti ve šerri ma ba'deha. Rabbi e'uzu bike mine-l-keseli ve su i-l-kiberi. Rabbi e'uzu bike min‘azabin fi-n-nari ve‘azabin fi-l-kabri"
- U noć uđosmo i noć dočeka svekolika vlast Allahova (a u jutarnjoj dovi reći će se: jutro dočekasmo i jutro dočeka svekolika vlast Allahova). Hvala Allahu i nema boga osim Njega Jedinog, Koji druga nema. Njemu pripada sva vlast i svaka zahvalnost i on nad svačim ima moć. Allahu, molim Te za sva dobra ove noći (jutra) i za dobra poslije nje (njega). Gospodaru moj, Tebi se sklanjam pred lijenošću i zlohudom ohološću. Tebi se sklanjam pred kaznom Džehennema i kaburskom kaznom.

Allahumme bike asbahna ve bike emsejna, ve bike nahja ve bike nemutu ve ilejke-n-nušuru" (tako počinje jutarnja dova, a noćna: "Allahumme bike emsejna ve bike asbahna ve bike nahja ve bike nemutu ve ilejke-l-mesiru")
Allahu, Tvojom voljom jutro dočekasmo i Tvojom voljom u noć uđosmo. Tvojom voljom živimo, po Tvojoj volji umiremo i po Tvojoj volji bivamo ponovo proživljeni (a noćna glasi: Allahu, Tvojom voljom u noć ulazimo i jutro dočekujemo, Tvojom voljom živimo i umiremo i Tebi se vraćamo).

E`uzu bi kelimatillahi tammati min sherri ma khaleqa 3x--- Pomoću savršenih Allahovih riječi zaštićujem se od svakog zla

Bismillahi llezi la jeduru me`asmihi shej`un fil erdi we la fis-sema`i we huwes semi`ul alim 3x--- S imenom Allaha; kad se Njegovo ime spomene, nikakvo zlo na Zemlji i na nebesima ne može se počiniti

SubhanAllahi we bi hamdihi adede halqihi we rida nefsihi we zinete arshihi we midade kelimatihi 3x --- Neka je slavljen i hvaljen Allah u razmjerama brojnosti Njegovih stvorenih bića, u razmjeri zadovoljstva koje je Sam Sebi odredio, težine Njegova prijestolja (ARŠA) i mnoštvene osebujnosti Njegovih riječi

Reditu billahi rabben we bil islami dinen we bi muhammedin nebijjen salallahu alejhi we selleme 3x ---Zadovoljan sam da mi je Allah Gospodar, vjera islam, Muhammed, a.s., vjerovjesnik

Ja Hajju ja Kajjumu bi rahmetike estegis aslih li she`ni kulle hu we la tekilni illa nefsi tarfete ajni 1x ---O Ti Živi, Postojani, molim Te za obilatu milost Tvoju - popravi stanje moje svako i ne prepusti me sebi samom ni jednog trena!

Allahumme ente rabbi la illahe illa ente khaleqkteni we ene abduke we ene ala ahdike we wa`dike mesteta`tu e`uzu bike min sherri ma sana tu ebu`u leke bi nimetike alejje we ebu`u bi zenbi fagfirli fe innehu la jagfiru zunube illa ente --- - Allahu , Ti si Gospodar moj, nema boga osim Tebe, stvorio si me i ja sam rob Tvoj, ja sam na tragu zavjeta Tebi datog, i obećanja Tvog u granicama svojim. Tebi se sklanjam pred zlom koje sam počinio, Tebi se vraćam s pomoću blagodati Tvoje prema meni, Tebi priznajem grijehe svoje. Stoga, oprosti mi, jer osim Tebe niko drugi grijehe ne oprašta.

Allahumme inni es elukel dzennete Allahumme edzirni minennar 7x Allahu ja te molim da mi podaris mi dzennet Allahu sacuvaj me vatre

HasbiAllahu la illahe illa huwe alejhi tewekeltu we huwe rabbul arshil azim 7x- Allah mi je sam dostatan, nema boga osim Njega. Na Njega se oslanjam, i On je Gospodar Arša višnjeg

Asbahna 'ala fitreti-l-islami ve 'ala kelimeti-l-ihlasi ve ala dini nebijjina Muhammedin, sallallahu `alejhi we sellem ,ve 'ala milleti ebina Ibrahime hanifen muslimen ve ma kane mine-l-mušrikine"
- Allahov Poslanik saws je ujutro i navečer izgovarao dovu - "Jutro smo dočekali u krilu islama, na principima šehadeta (riječi: la ilahe illellah), u vjeri Vjerovjesnika našeg, Muhammeda, sallallahu `alejhi we sellem, i u vjeri praoca našeg Ibrahima, a.s., iskrenog monoteista, muslimana, koji nije idolopoklonik
."Kul Huve-l-Lahu Ehad Kul e'uzu bi Rabbi-l-felek, Kul euzzu bi Rabbi-n-nas" (3X)
- po tri puta jutrom i večerom - Abbdullah, sin Habibov, prenosi da je Allahov poslanik Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem, rekao: "Izgovaraj!" - Šta ću izgovarati, Allahov Poslaniče? - Uči sure Ihlas, Felek i Nas, kad nastupi noć i osvane jutro po tri puta, neće ti trebati ništa više za bilo što ili protiv bilo čega

Zastita djeci
:"U 'izukuma bi kelimati-l-Lahi-t-tammati min kulli šejtanin vehhammetin, ve min kulli 'ajnin lammetin"
-Zaštitu Allahovu molim za vas pomoću Allahovih savršenih riječi pred šejtanom i pred zlim pogledom.

Dove prije spavanja

."Svake noći kad bi, Poslanik, Allah mu se smilovao i spasio ga, pošao na spavanje i legao u postelju, sastavio bi otvorene dlanove prema licu, puhnuo u njih i proučio (u njih) suru Ihlas, Felek i Nas, te potom potrao dlanovima svoje tijelo koliko može dohvatiti, počevši od glave i prednjeg dijela tijela; to bi ponovio tri puta

Kada legneš u postelju, prije nego što zaspiš, prouči: “Ajetul-kursijju" dokraja. Allah će ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi u toku noći, sve do sabaha

."Ko noću prouči posljednja dva ajeta sure "El-bekare", bit će mu dosta: "Vjeruje Poslanik u ono što mu je dostavljeno (objavljeno) od njegova Gospodara i vjernici..."

.Kada neko nakon što se probudio iz sna ustane iz postelje, neka, prije nego što ponovo legne, dobro otrese svoj pokrivač (rubove njegove) tri puta, jer on ne zna šta je poslije njega u nju ušlo. A kad se već nasloni u postelji,neka izgovori dovu: "Bi-smike Rabbi veda' tu dženbi ve bike erfe'uhu, fe in emsekte nefsi fe-rhamha ve in erselteha fa-hfazha bima tahfezu bihi ibadeke-s-salihine" ---- S Tvojim imenom, Gospodaru moj, legoh na bok i ako bude Tvoja volja, podići ću se. Ako uzmeš moju dušu, budi milostiv prema njoj, a ako je vratiš, zaštiti je kao što si zaštitio Svoje dobre robove

Allahumme inneke halakte nefsi ve Ente tev-effaha. Leke mematuha ve mahjaha, in ahjejt- eha fa-hfazha ve in emetteha fa-gfir leha. Allahumme inni es eluke-l-afijete"
- Allahu, Ti si, doista, stvorio moju dušu i Ti je umrtvljuješ. Tebi pripada njena smrt i njen život, pa ako je oživiš - zaštiti je, a ako je umrtviš - oprosti joj. Allahu, Tebe molim za oprost

Poslanik je, pošto bi položio svoju desnu ruku pod desnu sljepoočnicu, proučio: "Allahumme kini azabeke jevme teb' asu ibadeke"
- Allahu, sačuvaj me od kazne Svoje na dan kada budeš oživio Svoje robove

"Bismike-l-Lahumme emutu ve ahja"
- S Tvojim imenom, Allahu moj, umirem i živim

."Hoćete li (vas dvoje) da vas uputim na nešto što je po vas bolje od bilo kakvog sluge? Kad pođete u postelju, na spavanje, izgovorite: "Subhana-l-Lah" (33x), "El-hamdu li-l-Lahi" (33) i "Allahu ekber"(34) - eto, to vam je bolje od ma kog sluge.

sadza
Posmatrač
Postovi: 5
Pridružio se: Uto Apr 26, 2005 6:46 pm

Post od sadza » Pon Sep 12, 2005 10:34 pm

Esselamu alejkum

Postovana braco i drage sestre,

Imala bih jedno pitanje, za koje mislim da vec znam odgovor, a posto je sebe jos uvijek nazivam ucenicom u Islamu,ne kosta me nista da vas pitam. InshAllah da dobijem i dogovor.
Naime, imam jednu malu knjigicu,

"Posebnost Kur `anskih sura" -naziv
Hafiz Huulusi efendi -Autor
inace Muderis Bajazidove Dzamije u Istanbulu,
rahmetulahi teala rahmaten vasiah

Priredili i tehnicki uredili
Nedim Dizdar i Jasmin Karabegovic
DTP Mersad Mujagic
Ne pise godina, izdanja kao ni ko je prevodioc

Eh u ovoj knjizici, pise za svaku suru i njena znacajnost, npr. sura En-Nisa pa kaze, ako ovu suru budu ucili muz i zena ili oboje, Allah dz.s. ce izmedju njih usposatviti slogu i dobre odnose, ili npr, sura Jusuf pa kaze, ko ovu suru prouci 21 put Allah dz.s. nece dati neprijateljima da mu naskode. Isto pise da se neke sure stave u vodu, pa da se voda pije.
Da ne bi dalje pisala i ne do Allah smutnju uvodila, molim vas da mi neko kaze, da li je ovo novotarija, ili je pak opasno uciti ovako.

U slucaju da jeste, sta da radim sa ovom knjigom, najvise me buni sto se napisna sura stavljau vodu.
Veoma mi je cudno, za sure Ihlas, Felek, Nas ,Bekare i jos par sura, su napisani i hadisi, a z amnoge ostale NE.

Molim Allaha dz.s. da vas nagradi na odgovorima, inshAllah, da se okoristim.

Esselamu alejkum

Odgovori