Kako sejtan zavodi covjeka

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Kako sejtan zavodi covjeka

Post od Yassin » Ned Jul 05, 2009 4:46 pm

Kako sejtan zavodi covjeka

Covjek bi nadalje trebao razmisliti i o onome ko ga nagovara da bude neposlusan,ko mu ruzna dijela cini lijepimi kome je duznost da samo to cini.To je upravo sejtan,koji je zaduzen za njega.Stoga treba dobro promisliti o njemu,smatrati ga svojim neprijateljem,biti potpuno obazriv prema njemu,cuvati ga se i biti uvijek priseban.Takodjer,treba dobro pripaziti i na ono sto mu sejtan pritajeno priprema,a da covjek to i ne osjeti.Taj prokletnik zeli covjeka unesreciti jednom od sedam sljedecih stvari,odnosno prepreka koje mu postavlja na Pravome putu.Treba znati da postoje lakse i teze prepreke,no sejtan se nece odreci da ti postavi onu tezu i gurne te u nju.Dok ne bude potpuno nemocan da ti to uradi.

Prva prepreka:Jeste kufr,nevjerovanje u Allaha dz.s. Njegovu vjeru susret s Njime,Njegova savrsena svojstva i ono o cemu su govorili poslanici.Ako sejtan u ovome uspije,on ce biti veoma zadovoljan,njegov ce zar za tobom splasnuti,te ce moci odahnuti i odmoriti se.Ali ako ti predjes ovu prepreku uz svijetlo imana i cistotu upute,on prokletnik docice se sledecom.

Druga prepreka:Jeste novotarija,bid'at.To ce postici na nacin da te uvjeri i ulije ti vjeru koja je suprotna Istini,po kojoj je Allah dz.s. poslao Svoga Poslanika i po kojoj je objavio Svoju Knjigu,ili pak da cinis ibadet onome cemu ibadet Allah dz.s nije dozvolio,poput kipova i slika,koje su novotarija u vjeri,od kojih Bog nista nece primiti.Ove su dvije novotarije najcesce nerazdvojne i rijetko da se desavaju pojedinacno.Zato su odredjeni ucenjaci i kazali: "Novotarija rijeci i novotarija djela sklopile su brak kojem su "mladenci" posvetili,te su na svijet dosla bludna djeca koja pustose islamske zemlje.,zbog kojih se i robovi i gradovi mole Allahu dz.s. da ih sacuva.Ibn Tejmmija veli:Srz kufra svezala se(udala) za gresnu novoratiju,te su zajedno izrodile sve propasti ovog i onog svijeta."

Ako ovu prepreku prebrodis i rijesis je se svjetloscu sunneta,te se iskrenom pokornoscu i onim sto su slijedili pravednici i prvaci ashaba i tabiini,znaj da ce se u predstojecim vremenima tesko ko spasiti od njena udara.Pa,opet ako se spasis,tek ce se tada na te okomiti i napasti te sljedbenici novotarija,i to uzvikujuci da si ti onaj koji donosi i uvodi novoratiju.

No,ako te Allah dz.s. uputi,pa predjes ovu prepreku eto one trece.Treca prepreka jesu veliki grijesi,el-kebair.Sejtan velike grijehe lijepim pokaze,okiti ih,obmanjuje njima,pa ti potom otvara vrata nade i kaze ti:Vjerovanje je samo iskreno ocitovanje jezikom,njega ne mogu unistiti tvoja djela.(misli se na losa djela,grijehe i neposlusnost) i sve dok je covjek ziv,on mu sapce rijeci: Grijesi ne stete ako vjerujes,kao sto ni dobra djela ne vrijede ako si musrik.Ipak sejtanu je draza novotarija,i ona je nevolja i prepreka covjeku zbog njene stetnosti po vjeru i nijekanja onoga sto je Allah objavio Poslaniku s.a.v.s.Onaj ko cini novotariju ne kaje se zbog toga ne zeli je napustiti,pa cak i druge njoj poziva.Novotarija sadrzi govor o Allahu dz.s. bez znanja,izravno rusi sunnet,napada njegove pripadnike.Ona se trudi da utrne svjetlo Allahovo,da prikaze dobrim one kojih se Uzviseni kloni,a da se kloni onih koji su u Allahovim ocima dobri.Novotarija prihvata ono sto su Allah dz.s. i Njegov Poslanik s.a.v.s. odbacili,a odbacuje ono sto je On prihvatio.Stite one sto se bore protiv Allaha dz.s. a napadaju one koje On stiti.U novotariji se prihvata ono sto je Allah dz.s. zabranio,a zabranjuje ono sto je On naredio,porice istina,a laz proglasava istinitom i bori se protiv istine.Tu se izvrcu istine,srce se zasljepljuje,porice se Allahova vjera.Traze se nedostaci Pravoga puta i polahko zeli u potpunosti promjeniti vjera.

Sve novotarije pocinju s manjim stvarima,da bi se kasnije postepeno uvukle i u velike stvari i tako sve,dok u potpunosti ne udalje iz vjere onoga ko ih cini.Prema tome njena glavna osobina jeste postepenost i stupljevitost.Ona ide od manjeg ka vecem,sve dok vjernika ne izvede s Pravog puta na nacin kako se dlaka vadi iz tijesta.Samo oni koje je Allah dz.s. odbario proniciljivoscu i razboritoscu uvidjaju pogubnost i zlo koje novotarija nosi sa sobom,dok slijepi lutaju najstrasnijim tminama.

A onaj kome Allah ne da svijetlo nece svijetla ni imati.(En-Nur 40)

Ibn Qajjim el-Dzevzijje-Na putu ka Allahu

Odgovori