Hidžab

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

insan
Mlađi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 8:47 pm

Post od insan » Ned Apr 29, 2007 8:41 pm

SELAM! Draga sestro melek hidzab jeste farz to vec svako zna...da se mi jesmo duzni pridrzavati farza i to svako zna....
Ali ja ne smijem ni na kog galamit evo zasto:"I STRPLJIV BUDI...."
Znam za ovaj farz koji se spominje u Kur´ánu na oko 24 mjesta....trudim se vec duze od 2 godine da ga i praktikujem... :oops: nazalost ne uspijevam uvijek....mada se stvarno trudim...
Hidzab se ne spominje tako cesto,al je ipak farz....
"Kada neko kritikuje i napada drugoga za pocinjeni grijeh nece preseliti a da ga Allah istim grijehom ne iskusa" -hadis
Iskreno bih volio kad bi sve sestre bile pokrivene i kad bi se mi svi svih Ajeta pridrzavali,al ipak smatram jednako vrijedne sestre koje i nisu pokrivene a cuvaju svoju cast i cast svojih muzeva radi ALLAHA,jer eto vidis nisam u stanju da budem bezgrijesan......pa kako mogu tebi rec nisi pokorna Allahu,a sam nisam strpljiv?..

Molim Allaha da svi mi Njemu budemo pokorni koliko je god to nama moguce....

SELAM!

Hafiz
pisem pomalo
Pridružio se: Pon Mar 12, 2007 9:32 pm

Sellam!!

Post od Hafiz » Pon Apr 30, 2007 1:40 am

Esselamu alejkum narode!!!

Kako ste svi redom, nema svadze, nema grubih komentara, bas lijepo!
Malo je nezahvalno tabiriti stvari koje su prilicno ciste i jasne ,sa jedne strane nema sunje da je hidzab farz i ne bismo smjeli ni pomisliti da nadjemo neki izgovor i da budemo odgovorni ,ako neko zbog naseg komentara odbaci nesto sto je Gospodar propisao!
Sa druge strane trebamo znati da je Kur`an-kerim odjednom spustan sav vjerovatno ga niko ne bi prihvatio,u Islam se ulazi postepeno ,i jako je bitno da se jedno po jedno pravilo dobro savlada i nauci , zatim da se insan malo provikne na to , da ne bi dolazilo do prihvatanja i odbacivanja pojedinih propisa , sto se nazalost desava kod ljudi koji naglo natovare vise nego sto mogu ponijeti!
Opste je poznat hadis u kome se kaze da se djela cijene prema nijetu , pa u skladu sa tim muslimanka koja nije pokrivena (ne nosi propisan hidzab) treba prihvatiti srcem cinjenicu da je pokrivanje farz i iskreno odluciti (nanijetiti) pokrivanje ,kad za to budu svi uslovi ispunjeni ,zatim iz dubine duse zamiliti Allaha za uputu ,zamoliti Uzvisenog Boga da taj farz omili i olaksa njegovo upotpunjavanje, a On je taj koji nudi pomoc i olaksanje, samo treba u tisini noci dici ruke i zatraziti od Svemocnog i problem ce biti rijesen!!!!
Muslimanka treba prvo da sazna zasto je pokrivanje potrebno i kakve se nagrade obecavaju za pokornost Allahu i treba zaista da se pokrije ali u ime Allaha ,a ne radi supruga ili radi reda nekog ili radi tradicije!
Trebamo da znamo da mi nismo sudije i da niko nece pred nama polagati racun i trebamo pogledati koliko samo mi pravimo gresaka i propusta ,tako da bismo trebali malo blaze i lakse nastupati da ne prepadnemo ljude oko nas!
Nadati se najboljem insaAllah!

zara
Stari član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 7:49 pm

Post od zara » Pon Apr 30, 2007 8:59 am

Salam aleykum!
Odgovor pprethodni smatram definitvno najboljim.(brat Hafiz)

E sad sto se tice Evrope, nekako je ta tema toliko isforsirana,valjda sto je atraktivno i visible, pa je to dovelo do nekakve degradacije , shvatanja hidzba.
Sve se svelo na mahramu, koja je u modi ,kombinovana sa modernom robom , shminkom,raskalasenim ponasnjem itd.
Tako da vise hidzab sto je imao za cilj -neisticanje, je postalo obrnuto -isticanje,dokazivanje vlastitog identiteta,exsoticne ljepote.

Hidzab -pokrivenost, mora biti zajedno sa cednosschu,umjerenost u ponasanju, moralu i svakako ne znaci da je time sve ispunjeno.Ostaje nam dug put koji moramo prechi,nasa unutrasnjost, nas odnos prema svijetu,sve je to stvar vjere.Voljeti u ime Allaha, u ime Allaha pomochi,u ime Allaha oprostiti,sve je to bitno jednako kao taj hidzab.Kloniti se zabrana i to je hidzab za srce.
Nije jedino to o cemu treba brinuti , niti znak bliskosti Bogu.Samo nas Allah swta poznaje.Niko nema potpunu istinu kod sebe, mi se trudimo, a Allah vidi nas trud.
"Allah prima samo od dobrih robova svojih."
Svaki trud je valjan ,od oblacenja siroke haljine radi Allaha,spustanja pogleda, stisanje glasa,vise vrijedi nego staviti nosnju s nikabom, hidzabom da bi se svijet impresionirao .
Stvari sa nijetom.
Seka Melek , na pitanje da li vrijedi hidzab tijela , vrijedi, ukoliko je u ime Allaha.Pa i glavu postepeno uskladis,prvo se ne sminkas,sakupis kosu , pa na kraju i pokrijes.Insha Allah.Ne potcjenjuje se nista .Sve je bitno.
Da nas Allah uputi!

melek
pisem pomalo
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 11:06 am

Hidžab

Post od melek » Pon Apr 30, 2007 11:04 am

Nisam ni slutila da će moja tema otvoriti ovoliku raspravu.....ali da je hajr – hajr je! Svako vaše mišljenje je dragocjeno.....i ne bi bilo uredu da se sa svim slažemo – to bi značilo da ne mislimo!

Ja sam mišljenja da ako ću već nositi hidžab....onda nek to bude da se ne vidi ništa, dakle hidžab sa feredžom!...
Buni me, kad je riječ o ženinim ukrasima, a spominju se u Kur'anskim ajetima.....Nisu li i npr. hajmo reći lijepe oči ukras ženina lica, usne, zubi, nos, glas, duge trepavice? (Lice je središte i izvor ljepote). Zar ne mogu i oni izazvati NEKU pobudu??? Mislim da veoma mogu..... ni jednom muškarcu neće privući i pobuditi mu pažnju šaka, ali će ga itekako privući lijepo lice?
Ali sam moj način na koji ću nekog gledati, moj stav.....ovisi od mene same....ovisi od jačine mog imana i moje odlučnosti i jačine mog karaktera!?

Sestro Aiša, po ovome što si ti lijepo iznijela....reklo bi se, da se hidžab kroz protok vremena mijenjao i različito tumačio od pojedinca do pojedinca? Riječi Allaha dželle šenuhu, :"I neka vela svoja spuste na grudi svoje!", «...neka ogrtače svoje puste niza se... "(El-Ahzab, 59) (nije nigdje izričito navedeno glava – kosa). I baš upravo zbog tog moje pitanje u tom pravcu se moglo formulisati kao «djelomični» hidžab i da li je kao takav je prihvatljiv - znači pokrivanje cijelog tijela osim glave!?

Hidžab po meni opravdava mnoge stvari....ali ima i kontradiktornosti po pitanju Šeriata i tumačenja tadašnjih, a i nekih sadašnjih ljudi?

Ah...ćuj «kemo» brate, mene uopšte nije briga niti se bojim što li će to narod zbog moje vjere misliti i govoriti o meni!? Pa ljudi će svakako govoriti.....i naravno uvijek će misliti da su samo oni u pravu!? A što je to toliko dunjaluk favoriziran – gadan mi je, kad pred njim samo mogu zatvoriti oči i gledati na drugu stranu.

Postavila bih pitanje našoj braći:
Pod hidžabom su sve žene iste, dakle uključujem i feredžu .....prilikom izbora djevojke za udaju......muškarac ne bi trebao da gleda djevojčino lice i ne bi trebalo da mu je bitno je li ona lijepa.....nego samo da je oženi.....jer njemu izgled ionako nije važan, niti presudan???

Evo situacije, i istinita je, imam prijateljicu:
Šta ako je djevojka ružna ispod feredže.....želi da se uda ali je niko neće.... pa svako malo mladoženje dođu da je zaprose traže dopuštenje od roditelja da je vide ispod feredže, a kad je vide daju «vjetra petama» i tako svako malo novi mladoženja.....ali niko neće da je oženi....a svi je već vidjeli!? Čime su se tada ovi momci rukovodili, kojim principima i stavovima???
Dakle, da li biste pristali oženiti djevojku koju nikad niste vidjeli, a koja je sva pokrivena do stopala? Ali iskreno, da li biste mogli toliku žrtvu i iskušenje u ime Allaha dž.š. podnijeti?

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Uto Maj 01, 2007 1:58 am

Selam alejkum

Ja bih ti savjetovao da ne tumacis kur`an po svom nahodjenju nego da pogledas tumacenje ajeta 59 i da vidis kako su zene ashaba postupile kada je dosla ta naredba. Nema razlike izmedju serijata po pitanju hidzaba, nego ima ljudi u skorije vrijeme ili cak zena koje tumace vjeru upravo na taj nacin kao sto si ti gore navela.
Ibrahimije recimo na slican nacin tumace kur`an i kazu u kur`anu se spominje rijec "salat" sto u prjevodu znacenja znaci "dova" i oni su sebi uzeli to da covjek ne mora klanjati nego dovoljno je da covjek samo upucuje dove, dok u serijatskom znacenju "salat" znaci namaz.
Sve zavisi od osobe do osobe sta trazi kod zene a i sta zena trazi od covjeka, da li je bitna ljepota ili su bitne neke druge stvari. Covjek bih trebao traziti kod zene 4 stvari sto je Poslanik s.a.v.s. savjetovao a sestre ne odbijat momke za udaju vjernike sa finim karakterom i mislim da je pitanje relevantno dali je neko spreman da trpi takvo nesto u ime Allaha.
Savjetovao bih ti da procitas knjigu od Senaida Zajimovica:
"ODJEVANJE MUSLIMANKI MODA ZA SVA VREMENA"

Nihad
Mlađi član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 10:10 pm
Kontakt:

Post od Nihad » Uto Maj 01, 2007 2:25 am

Esselamu Alejkum.

Poucna i lijepa predavanja o Hidzabu mozes skinuti i na ovoj str...

http://www.studio-din.com/modules.php?n ... age&pid=21

Odgovori