Obaveznost slijedjenja Kur'ana i Sunneta

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Obaveznost slijedjenja Kur'ana i Sunneta

Post od Yassin » Pet Maj 04, 2007 2:05 pm

Iz knjige "Putokazi islama" - Mr Sefik Kurdic

.

Ebu Nudzejh el-`Irbad bin Sarija kaze da je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, rekao: "Poucavao nas je Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, djelotvornim savjetom od koga su srca zadrhtala, a oci zarosile suzama, pa smo mu rekli: "Allahov Poslanice! Kao da je ovo oprostajni savjet, pa oporuci nam!" Rekao je:

"U AMANET VAM OSTAVLJAM: DA SE ALLAHA BOJITE, DA BUDETE POSLUSNI I POKORNI ONOME KO UPRAVLJA PA MAKAR ON I ROB BIO, JER KO BUDE OD VAS POSLIJE MENE ZIVIO BICE SVJESTAN MNOGIH RAZMIMOILAZENJA. DUZNOST VAM JE PRIDRZAVATI SE MOGA SUNNETA I PRAVEDNIH UPUCENIH HALIFA POSLIJE MENE. CVRSTO SE TOGA DRZITE. CUVAJTE SE NOVOTARIJA, JER SVAKA NOVOTARIJA JE SKRETANJE SA PRAVOG PUTA."

(Prenose Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed, Ibni Madzdze i Ed-Darimi)

Poruka ovog hadisa je velika:

1. Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, nam na prvom mjestu oporucuje bogobojaznost, bez koje ni ostala djela ne vrijede, a koja se sastoji u iskrenoj pokornosti Uzvisenom Allahu, primjenjivanju onoga sto je naredio i izbjegavanju Njegovih zabrana.

2. Poslusnost i pokornost imamu - onome koji predvodi i naredjuje muslimanima.

3. Muhammed, sallallahu `alejhi we sellem, predvidja i najavljuje, uz Allahovo dz.s. dopustenje, razdor medju muslimanima sto je jedan od dokaza njegovog poslanstva.

4. Uz konstataciju da ce nastupiti bolest razdora medju muslimanima, Allahov Poslanik, sallallahu `alejhi we sellem, propisuje i lijek za takvu bolest - povratak na Sunnet, njegove vrijednosti, program i metode. Odmah zatim preporucuje sunnet/program njegovih halifa - Hulefai-rasidina koji ce doci poslije njega.

5. Ostro kritikuje novotarije i upozorava svoj Ummet na opasnost od njihovog sirenja.

6. Upozorava da je svaka novotarija iskrivljavanje Pravog puta i da u njima dobra nema.

Ove Poslanikove, `alejhis selam, rijeci dobijaju na znacaju upravo danas u vrijeme devalvacije bogobojaznosti, naglog opadanja autoriteta islamskih vodja i nagomilanim novotarijama koje svakim danom razaraju nas ionako izmrsali iman.

Prva Poslanikova, `alejhis selam, poruka glasi: bojazan od Allaha, obozavanje samo Njega Jednog Jedinog i pokoravanje Njegovoj volji. Nas odnos se, nazalost, uveliko izmijenio. Bojazan od drugih je izbila u prvi plan. Obozavanje kapitala, zena, strasti, vlasti, polozaja i vlastitih ambicija cak su, u vecini slucajeva, nadmasile ljubav prema Jedinom Gospodaru koji nam je sve to i podario, da u tome uzivamo a ne da postanu predmet obozavanja!

Autoritet onih koji nas predvode je srozan do najmanje moguce mjere. Cak bi se moglo reci da postoje dezurni rusitejli autoriteta muslimanskih vodja kod nas i u svijetu, i kod vjerskih i kod politickih predstavnika muslimanskog naroda. Nazalost, Poslanikova, `alejhis selam, naredba da se imamu/vodji mora pokoriti i poslusan biti ostaje neprimijenjena, jer u praksi muslimana, gotovo se moze reci, najvecim mudzahidom se smatra onaj koji najvise okalja i ocrni ugled jednom muslimanskom predstavniku, imamu i vodji.

Zaboravlja se islamsko pravilo da se nosiocu emra/naredjenja, dakle, vodji/imamu mora pokoravati makar on u nekim momentima i grijesio, ukoliko to grijesenje ne vodi u kufr. I upravo nase nepokoravanje, totalna ili djelimicna neposlusnost nosiocima emra, predstavnicima islamske Umme, dovodi do fesada/anarhije i razjedinjenosti muslimana i njihove zajednice.

Narcisoidno hvaljenje sebe, svojih individualnih kvaliteta, trvrdoglava odbrana stavova onih koji misle kao on i iskljucivost u stavovima postali su prepoznatljiva znacajka naseg balkanskog mentaliteta, sto je potvrda da je institucija poslusnosti i pokornosti vec davno prestala da funkcionise.

Novotarije/bidzati postali su nasi svakodnevni sateliti. Koliko smo se spleli u kandze novotarija najbolje ce nam potvrditi cinjenica da je danas gotovo nemoguce razluciti sta je islamsko a sta, pak, uvezeno iz neislamskog poimanja zivota i svijeta. To je najbolje primijetio cuveni islamski ucenjak, Sejjid Qutb, rekavsi da mnogi muslimani zive u iluziji da praktikuju islam, a oni naprotiv, duboko plivaju u novotarijama, a da toga nisu ni svjesni!

Ostaje na kraju da se konstatuje da je jedini lijek za razjedinjenost muslimana i sve te brojne novotarije koje smrtno zadaju udarac nepatvorenom islamu primjena Poslanikovih, sallallahu `alejhi we sellem, rijeci. To se jedino moze rijesiti: bogobojaznoscu, slijedjenjem Poslanikovog, `alejhis selam, puta, njegovog programa i metoda, prvih halifa u islamu, poslusnoscu vodjama muslimana koji slijede gore navedeno i udaljavanje od svih natruha koje dolaze sa strane u vidu novotarija i neislamskih ideja.

Odgovori