iblisova ispovjest

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
samko
Mlađi član
Postovi: 71
Pridružio se: Uto Jan 29, 2013 12:09 am

iblisova ispovjest

Post od samko » Ned Apr 14, 2013 9:36 am

Citao sam Iblisovu ispovjest na par sajtova cak i ovdje sam je procitao.Pitao sam Bilala Bosnica kojeg nazivaju sejhom Allah najbolje zna jel sejh.Rekao mi je: Da je izmisljena Iblisova ispovjest poslaniku s.a.w.s.Pitam Enesa da li je izmisljena iblisova l.a ispovjest?

kenan79
Stari član
Postovi: 305
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: iblisova ispovjest

Post od kenan79 » Ned Apr 14, 2013 10:13 pm

samko napisao:Citao sam Iblisovu ispovjest na par sajtova cak i ovdje sam je procitao.Pitao sam Bilala Bosnica kojeg nazivaju sejhom Allah najbolje zna jel sejh.Rekao mi je: Da je izmisljena Iblisova ispovjest poslaniku s.a.w.s.Pitam Enesa da li je izmisljena iblisova l.a ispovjest?
Ne treba vjerovati svemu sto se napise, ja sam naletio na ovaj odgovor na islambosna forumu
Esselamu alejkum

Čitajuči hadis kojeg je cijenjena sestra navela, pokušao sam koliko sam bio u mogučnosti da saznam ocjenu (vjerodostojnost) navedenog hadisa, i nadam se da će inšAllah biti dovoljno.

Ova predaja ili kazanje ili u našem slučaju hadis Allahovog Posalnika, saws, spominje se u dva djela, koliko je meni poznato i to u : „Min rijadi et-tewhid“ i u djelu „Tenbihu-l-gafilin“, međutim, niti u jednom od ova dva djela ne spominje se ocjena hadisa niti u kojoj se zbirci spominju, nego su ih autori naveli ovako baš kako ga je navela naša sestra, dakle bez kompletnog seneda (lanca prenosioca), kako bi se mogle provjeriti njihove biografije.
Međutim, u trećem djelu fetwi stalne komisije u Saudijskoj Arabiji, u djelu koji govori o Kur'anu, tefsiru i sunnetu, na 252. stranici jedan od muslimana je postavio pitanje u vezi vjerodostojnosti ovog hadisa, na koje mu je stalna komisija za istraživanje i izdavanje fetwi, kojom je tada presjedavao Abdulaziz bin Abdullah bin Baz, rahimehullah, odgovorila na slijedeči način:

ODGOVOR: Hadis kojeg ste nam naveli u cijelosti nema nikakve osnove i temelja u knjigama hadisa, a izvor kojeg ste nam spomenuli nama je nepoznat, pa zbog toga je obaveza taj hadis ostaviti i ne širiti ga među muslimanima.

Predsjednik komisije: Abdulaziz bin Abdullah bin Baz, rahimehullah
Zamjenik predsjednika komisije: Abdulaziz Ali eš-Šejh
Član komisije: Bekr Ebu Zejd, rahimehullah
Član komisije: Salih el-Fewzan
Član komisije: Abdullah bin Gudejan

- Fetawa el-ledžnetu ed-da'ima lil buhus el-i'lmije ve-l-ifta, 3/252, Rijad, 1426 g. po hidžri.
Ukratko, bjez' od te ispovijesti!

samko
Mlađi član
Postovi: 71
Pridružio se: Uto Jan 29, 2013 12:09 am

Re: iblisova ispovjest

Post od samko » Pon Apr 15, 2013 5:49 am

Neka te Allah nagradi za odgovor.Ja volim citati hadise,slijedim ih koliko mogu,ko je izmislio ovu iblisovu ispovjest?Al u ispovjesti ima istine,da Sejtan l.a napada covjeka na namazu,da ne voli pobozne ljude itd...Ko izmisli hadis neka sebi pripremi mjesto u dzehenemu tako je rekao Poslanik s.a.w.s.

Odgovori