Muslimani i "moderna" Psihologija;ide li to zajedn

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Vjernica
pisem pomalo
Pridružio se: Sre Avg 24, 2005 10:08 am
Kontakt:

Muslimani i "moderna" Psihologija;ide li to zajedn

Post od Vjernica » Pon Jul 31, 2006 6:33 pm

Assalam aleikum wa rahmetullah..
interesuje me sta vi mislite o tome , da li je muslimanu / muslimanki dozvoljeno ici kod psihologa??
Da li ima i korisnih stvari u "modernoj" psihologiji od kojih i mi mozemo izvuci svoju korist??

vase misljenje se pita :D

wassalam aleikum wr wb

fi amani Allah

medina22
Mlađi član
Pridružio se: Čet Avg 18, 2005 1:29 pm

Post od medina22 » Pon Jul 31, 2006 6:42 pm

Kako kome,ja sam isla psiholozima i nista mi ne pomaze

Mirza
Mlađi član
Pridružio se: Sub Apr 16, 2005 9:56 am

Post od Mirza » Pon Jul 31, 2006 8:31 pm

Selam alejkum

rijec psihologija znaci doslovice "nauka o dusi". Prije nego sto svi krenete citirat kuranski ajet:"... vi o dusi neznate nista osim malo..." neka reknem da ga i ja znam.

Sama psihologija nema za cilj istrazit dusu i odgovorit na pitanje sta je dusa, nego pokusat razumijet zasto se covjek u danim situacijama odazove tako ili drugacije. Uposto je najgrubja podjela ljudi na djecu, adolescente i odrasle tako se i psihlogija dijeli na djeciju, tinejdzersku i ostale(kriminalisticka, odjel za zrtve, itd.) . U tom svjetlu, danas svaka ugledna obrazovano naucna ustanova ima psiholoskog radnika. Svako ko se skoluje za ucitelja ima predmet djecija psihologija. Misli da ga ima i Zenicki IPA.

Kad covjek dodje u stuaciju gdje mora da uradi zivotne odluke, kod njega sudjeluju samo dvije komponente STRAH i NADA. Sve sto uradi (ne govorim o onome zasto je na testu iz matematike pogrijesio) svede se na to cega se boji i cemu se nada. To je ono duboko skriveno dno duse pa tako i svakog covjeka. Tu su izvori ljubavi, mrznje, srditosti, nemara, ljutnje i svega ostalog sto karakterizira osobu.

Psihologija ima za cilj kod svakog na ponaosobu te stvari kanalizirat tako da covjek nece nastetit sebi ili okolini u kojoj se nalazi. Vrlo lako je jednoj odrasloj osobi da kaze jednom tinejdzeru koji je kao djete ostao siroce, svijet je lijep. Ali svako ko je procitao barem jednu stvar o psihologiji tinejdzera, znace da je taj sada pun hormona, pun ideala, da vrlo jednostavno mu je proci iz jednog raspolozenja u drugi. I to nema veze sa djinima nego je normalan ljudski razvoj. Takome reci primi se kurana i sunneta, moze otic u pogrenom smijeru. On nema oca i majke s kim bi mogao da poprica o onome sta je procitao, da dobije jedan drukciji pogled koji ce mu svakako pomoc.

Na te i takve stvari opozorava psihologija.

Postoji jedna stigma da kod psihologa idu samo oni koji su "caknuti". To je jedno razmisljanje koje je pogresno i koje treba odbacit.

Toliko za sad

Selam alejkum

zana
Mlađi član
Pridružio se: Ned Jan 22, 2006 7:10 pm

Post od zana » Pon Jul 31, 2006 9:41 pm

euzubilahi minesejtanir radzim :?
Poslednja izmena od zana u Sub Nov 18, 2006 2:04 am, izmenjeno 1 put ukupno.

MuzikaHaram
Mlađi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2005 4:28 pm
Kontakt:

Post od MuzikaHaram » Pon Jul 31, 2006 10:05 pm

medina22 napisao:Kako kome,ja sam isla psiholozima i nista mi ne pomaze
hahaha medina22, u pravu si, ona vise pokvari nego lijeci.moj brat je imao priliku ici kod psiholoza ali nista ne primjecujem iako pratim njegovo stanje dugo. nakon nekoliko mjeseci uspostavilo se da boluje od nevidljivih bica tj.djinova.
Ni savremena nauka nema danas odgovora za neke bolesti uzrokovane od djinaj:kad sam ja bio u bolnici radi kicme,jedan pacijent je bolovao od jedne nepoznate bólesti koja ni lekatri specijalisti nisu mogli otkriti pomocu x zrakova sta je to .al ja znam da uzrok tih uzasnih bolova su bili gjinovi. on,kako spava bi se digao odjednom od jakih grcava subhanallah i bi se uhvatio za lijevi kuk,pa bi mu dali injekciju posle,nikad nisam u zivotu vidio slicno!

zahvalite Allahu sto imamo kur'an kao lijek
selam

MuzikaHaram
Mlađi član
Kontakt:

Post od MuzikaHaram » Pon Jul 31, 2006 10:06 pm

i kakva pomoc ti je to?

MuzikaHaram
Mlađi član
Kontakt: