Ucenje Sure Jasin

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
meklaud
Posmatrač
Pridružio se: Sub Feb 16, 2008 9:29 pm

Ucenje Sure Jasin

Post od meklaud » Sre Jul 16, 2008 7:42 pm

Esselamu Alejkum Braco interesu je me jedna stvar,u vezi ucenja Sure Jasin dali to ima ikakvog osnova i dali je to novotarija,a tako isto i sa Ceteresnicom mislim za Umrle,pa ako neko ima jasne argumente i dokaze za to volijo bih da mi pojasni sta je sve ispravno a sta nije,jer mnoge Hodze su pocele da prodaju Allahove rijeci za pare,da prouce Jasin toliko, i toliko da klanjaju Dzenazu toliko,i toliko sve je postao cisti biznis a Allah najbolje zna.

BozjiRob
pisem pomalo
Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 4:59 pm

Re: Ucenje Sure Jasin

Post od BozjiRob » Sre Jul 16, 2008 11:39 pm

meklaud napisao:Esselamu Alejkum Braco interesu je me jedna stvar,u vezi ucenja Sure Jasin dali to ima ikakvog osnova i dali je to novotarija,a tako isto i sa Ceteresnicom mislim za Umrle,pa ako neko ima jasne argumente i dokaze za to volijo bih da mi pojasni sta je sve ispravno a sta nije,jer mnoge Hodze su pocele da prodaju Allahove rijeci za pare,da prouce Jasin toliko, i toliko da klanjaju Dzenazu toliko,i toliko sve je postao cisti biznis a Allah najbolje zna.
Esselamu Aleikum brate Meklaud,

Citajuci tvoje pitanje ja se sjetih da sam skoro citala slicno pitanje i odgovor koje je citirao brat Yassin, pa evo jedva nadjoh, nadam se da ce ti pomoci, Insha Allah.

Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice ucenja bilo kojeg dijela Kur'ana bez izdvajanja ove ili one sure mrtvima (a ovdje je rijec o suri koja je rasirena iz neznanja ili nekih slabih ili izmisljenih hadisa) treba da podvucemo i istaknemo da niko od ispravnih generacija prije nas nije to praktikovao niti se prenosi od Poslanika alejhisselam da je nekom ucio suru Ja-sin mrtvim. Allah swt nas je upozorio rijecima u Kur'anu:" Ono sto vam dadne Poslanik to uzmite,a ono sto vam zabrani,to napustite ".

U samoj suri Ja-sin je dokaz koji potvrdjuje nas stav neispravnosti ucenja mrtvom bilo kojeg dijela Kur'ana osim dove za umrlog. U 70.ajetu sure Ja-sin stoji vezano za Kur'an: " Da opomene onoga koji JE ZIV, i da zasluze kaznu nevjernici ".

Zakljucujemo:

1.nije ispravno ucit Kur'an mrtvom

2.treba te ljude koji iz neznanja placaju i sto je jos gore zaduzuju se da bi narucili ucenje, poducit sunnetu Resula alejhisselam u smrtnim casovima.

3.Treba se prekinut taj lanac i javno da se progovori na tu temu,jer Poslanik je rekao:" Onaj ko uvede u nasu stvar(dini islam),nesto sto nije od nje,to mu nece bit primljeno" .

4. Praksa pojedinih, koji na ustrb drugih se bogate, nije nam dokaz u vjeri da i mi tako postupamo ili povodimo se za istima, jer niko nece breme tudjih grijeha nositi

5. Poducit sebe i druge ispravnim radnjama i dovama koje se uce u tim prilikama,obligatna duznost je svakog od nas. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan

BozjiRob
pisem pomalo
Pridružio se: Pet Jul 11, 2008 4:59 pm

Post od BozjiRob » Sre Jul 16, 2008 11:44 pm

Jos nesto nadjoh, pa reko mozda pomogne.
Odgovor:

We alejkumus-Selam!

Sto se tice ucenja bilo kojeg dijela Kur'ana bez izdvajanja ove ili one sure mrtvima (a ovdje je rijec o suri koja je rasirena iz neznanja ili nekih slabih ili izmisljenih hadisa) treba da podvucemo i istaknemo da niko od ispravnih generacija prije nas nije to praktikovao niti se prenosi od Poslanika alejhisselam da je nekom ucio suru Ja-sin mrtvim. Allah swt nas je upozorio rijecima u Kur'anu:" Ono sto vam dadne Poslanik to uzmite,a ono sto vam zabrani,to napustite ".

U samoj suri Ja-sin je dokaz koji potvrdjuje nas stav neispravnosti ucenja mrtvom bilo kojeg dijela Kur'ana osim dove za umrlog. U 70.ajetu sure Ja-sin stoji vezano za Kur'an: " Da opomene onoga koji JE ZIV, i da zasluze kaznu nevjernici ".

Zakljucujemo:

1.nije ispravno ucit Kur'an mrtvom

2.treba te ljude koji iz neznanja placaju i sto je jos gore zaduzuju se da bi narucili ucenje, poducit sunnetu Resula alejhisselam u smrtnim casovima.

3.Treba se prekinut taj lanac i javno da se progovori na tu temu,jer Poslanik je rekao:" Onaj ko uvede u nasu stvar(dini islam),nesto sto nije od nje,to mu nece bit primljeno" .

4. Praksa pojedinih, koji na ustrb drugih se bogate, nije nam dokaz u vjeri da i mi tako postupamo ili povodimo se za istima, jer niko nece breme tudjih grijeha nositi

5. Poducit sebe i druge ispravnim radnjama i dovama koje se uce u tim prilikama,obligatna duznost je svakog od nas. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan

Odgovori