Želim da klanjam namaz!!! Trebam neke savjete!

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Mensur.A
pisem pomalo
Postovi: 12
Pridružio se: Sre Dec 02, 2009 4:33 pm
Lokacija: Tuzla (Tojšići)

Želim da klanjam namaz!!! Trebam neke savjete!

Post od Mensur.A » Čet Mar 04, 2010 8:02 pm

Selam moja braćo i sestre
Ovako želio bih klanjati namaz. Znam sve kako i šta već ide al problem je u tome:
Ja sam drugi razred veoma teške škole - Medicinske.Eh sada , ujutro mogu klanjat sabah namaz, a podne i ponekad ikindiju propustim jer sam u školi. Ja bih to sve naklanjao al evo dođem iz škole u 3 sata onako umoran gladan dok malo jedem i donesem roditeljima ugalj u kuću i drva dok malo ono se odmorim predahnem prođe mi vakat. Zatim odmah moram učiti jer stvarno imam puno gradiva da učim a dok naklanjam sve to pa još uz to i akšam to mi uzme vremena a bude mi na neki način briga. Jaciju bih mogao klanjati al onako posle učenja umoran jer učim do ponoći čak nekad i do pola jedan oči mi se same sklapaju i jedva čekam da legnem jer moram ustat u 5:30 ujutro. I tako mi dani prolaze i prolaze. :cry:

Ja nešto razmišljam a to da samo klanjam sabah radnim danima a vikendom sve namaze! Molio bih veoma veoma stručan savjet.
Napominjem pošto tek krećem s vjerom da li da naglim u početku ili da pomao klanjam pa dok ne budem imao vremena!
DA LI ĆE ME ALLAH DŽ.Š. KAŽNJAVAT ZBOG OVOG ILI ŠTA VEĆ !!??

Poslanik, s.a.v.s., kaže: «Ko klanja el-berdejn (sabah i ikindiju) ući će u Džennet.» pa jel mogu samo ova 2 namaza klanjat!?

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: Želim da klanjam namaz!!! Trebam neke savjete!

Post od Haris » Čet Mar 04, 2010 10:15 pm

Vjeruj mi da se sve može stić kad se hoće. I ja imam nekih obvezica pa propustim jer mislim da ne mogu stić, ali samo da rasporedim vrijeme kako treba sve bi se moglo.. Dok tamo, dok ovamo, uradi ovo, otiđi kod ovog, ovaj ti navrati da te pita nešto.. proleti vrijeme.. i onda krivimo nekog drugog da ne možemo stići, a ustvari mi smo glavni krivci..

A to je možda jedan od načina na koji nas Allah swt iskušava..

A Allah najbolje zna..

evlad67
Mlađi član
Postovi: 110
Pridružio se: Pet Apr 24, 2009 1:58 pm
Lokacija: Doboj/Minhen
Kontakt:

Re: Želim da klanjam namaz!!! Trebam neke savjete!

Post od evlad67 » Pet Mar 05, 2010 10:37 am

Selam aleikum,
posle učenja umoran
a zar ti nije namaz onda kao pauza da se odmoris od ucenja?
To sto Haris kaze je tacno, ako si nanijetio, pa kreni a Allah dz.s. ce ti dat snagu i olaksicu, vidjeces, samo ti kreni i ne daj sejtanu da te odgovara od namaza, jer je to za njega poraz a za tebe pobjeda!

Selam aleikum
Evlad67

senci
Mlađi član
Postovi: 87
Pridružio se: Pon Avg 10, 2009 7:04 pm

Re: Želim da klanjam namaz!!! Trebam neke savjete!

Post od senci » Sre Maj 05, 2010 4:13 pm

Alejkumu selam.

Pa ti moreš naklanjati namaz sa drugim nijetom i spojiti npr. podne + ikindija. Allah dž.š. najbolje znade šta je u tvom srcu i poznaje tvoju situaciju. Allah dž.š. je milostan. Znači za jutarnji namaz sabah ti treba 3minute abdest te 6minuta da klanjaš znači ukupno ni oko 10minuta za sve.

Dodjes kuci prva stvar uzmi abdest i klanjaj namaz to ti je ako naklanjavaš podne + ikindija oko 15-17min. Uradiš svoje obave i tako uradiš za ostale namaze. Vjerujem ti, da je medicina težka škola, ali sam sigurno i znadeš da je najbolji način učenja na prekide znači ako učiš od 17:00 do 22:00 to su ti 5 sati u ti 5 sati trebaš 5 odmora po 15minuta što ti dodje 75min. A to su ti rekli i ostala braća na forumu. Ikindiju moreš klanjati nekad samo farz, tako važi i za jaciju. Akšam nastoj klanjati farz+sunnet.

Neka nas sviju Allah dž.š. usmjeri na pravi put. Amin.

Odgovori