SAVJETI ZA ONE KOJI NEMAJJU DJECU
Prvu metodu spominje uvaženi šejh Salih el-Megamisi riječima: “Ako je Allah, s.w.t. iskušao bračni par pa nemaju djece, pokazalo se u dosta slučajeva efikasnim učenje jedne kur'anske dove, 40 puta na sedždi. Međutim, ovdje je bitno napomenuti da je to samo pokušaj uz iskren i jak oslonac na Allaha, s.w.t. Dakle, nigdje nije spomenuto da ko prouči tu dovu 40 puta na sedždi, da će njegova žena zatrudnijeti odmah ili u nekom kratkom roku. Dakle, ovo je samo pokušaj uz Allahovu pomoć koji se pokazao efikasnim u dosta slučajeva.
Dakle, muž i žena u toku dana ne jednom od farzova ili nafila na jednoj od sedždi prouče 40 puta dovu koja se spominje u Kur'anu, to je dova Božijeg poslanika, Zekerija, a.s. a ona glasi: “Gospodaru moj ne ostavljaj me sama, a Ti si jedini vječan.“ (Al-Anbija, 89) Dovu učiti svaki dan 40 puta, bilo bi poželjno da se uči na arapskom jeziku sa nijjetom u srcu da Allah, s.w.t podari potomstvo. Možda će se neki zapitati, odkud 40 puta? Kažemo da je vrijednost ovog broja spomenuta u Kur'anu, kad Gospodar kaže za Musa, a.s.: “I kad sa Musaom susret odredismo četrdeset noći....“ (Al-Bekara, 51). Dakle, kroz praksu mnogih bračnih parova, pokazalo se da su u kratkom roku nakon mnogo godina čekanja, opskrbljeni djetetom. A opet Allah sve određuje i daruje.“
Drugi primjer spominje šejh Nebil el-Av'adi riječima: “Mnogo je bračnih parova iskušano da nemaju djece. Znam lično nekoliko porodica koji su nakon iskrenog oslonca na Allaha, s.w.t. i činjenja što više istigfara u kratkom roku opskrbljeni djetetom. Zadnji slučaj je jednog mog prijatelja koji je u braku pet godina a djece nisu imali. Pokušali su sve, obišli sve dokotore i specijaliste, svaki nalaz je bio da su obadvoje zdravi i da mogu imati djecu.
Dao sam mu samo jedan savjet a savjet je zasnovan na kur'anskom ajetu koji glasi:“ ''Tražite od Gospodara svoga oprosta jer On, doista, mnogo prašta. On će vam kišu obilnu slati i pomoći vas imanjima I SINOVIMA i dat će vam bašče, i rijeke će vam dati'' (Nuh, 10-12). Rekao sam im da svaki dan čine istigfar 1000 puta, dakle da svaki dan kažu po 1000 puta “estagfirullah”. Malo ujutro, malo popodne, malo naveće. Zatim noćni namaz i iskrena dova. Nije prošla ni sedmica dana, žena od mog prijatelja je bila trudna, nakon pet godina čekanja.
Treći primjer navodi šejh Muhamed Hasan riječima: “Slušao sam dosta učenjaka koji savjetuju one kojima Allah, s.w.t. nije podario dijete da urade slijedeće: Nasuti pola čaše kišnice (vode), zatim u istu čašu nasuti mlijeka i sve dobro izmiješati sa medom. Po mogučnosti na tu smjesu proučiti rukju, zatim to piti, činiti što više istigfar i dovu na noćnom namazu. Zašto kišnica, med i mlijeko?
Uzvišeni za kišnicu kaže: “Mi spuštamo sa neba vodu kao BLAGOSLOV..“ (Kaf, 9). Za mlijeko Allah, s.w.t je rekao: “Mi vam dajemo da iz utroba njene mlijeko čisto pijete, koje nastaje od grizina u buragu i od krvi , ukusno onima koji ga piju.“ (An-Nahl, 66). Za med, Gospodar je objavio: “Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koe je LIJEK ljudima..“ (An-Nahl, 69). Dakle kod ove tri materije nalazi se velika vrijednost i bereket koje je Allah, s.w.t spomenuo u Svojoj Časnoj Knjizi.
Četvrti savjet jeste, dijeljenje tajne sadake. Spoj istigfara i sadake uz Allahovu pomoć može da otkloni od čovjeka mnoge nedaće pa i neplodnost. Prilikom davanja sadake, posebno siromašnim ljudima koji znaju za vaše stanje (dakle da bračni par nemaju dugo djece), njihova dova koja u tom trenutku u sebi može sadržavati nevjerovatnu iskrenost, može da bude primljena kod Allaha, pa da vam Allah isto tako nadoknadi.
preuzeto sa
http://www.n-um.com/?q=node/4520
Ovog teksta sam se sjetila i odmah ga nasla kako bih ti navela jos jedan primjer. vidis li kako je moja nesudjena ljubav, sejh salih, dao savjet koji se zasniva na praksi i rezultatima nekih od vjernika, a ne na nekom ajetu ili hadisu?