SUJEVJERJE

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
dennispasa
Mlađi član
Postovi: 107
Pridružio se: Pon Jun 11, 2007 4:02 pm
Lokacija: slovenija

SUJEVJERJE

Post od dennispasa » Uto Avg 21, 2007 9:21 am

NEKI OBLICI SUJEVJERJA PRIHVAČENI NA NAŠIM PROSTORIMA,

Uoči Jurjeva se uzme Kur'an i pred akšam domačin, noseči ga, obiđe kuču, štalu i druge objekte – zaštita od sihira i uroka. Nakon toga oko svih objakata pospe se pšenica, domačin se povuče u kuču i do jutra iz kuče niko ne izlazi.

Ujutro (na Jurjev) domačin (domačica) zapali na vratima, uz štokove, vatru kroz koju ukučani jedno po jedno prolaze.

U drugoj sedmici po Jurjevu se ništa ne sije jer ta sedmica je »praznica« i ukoliko se nešto i posije neče roditi.

Pod prag ili iznad vrata se postavlja glavica luka probodena nožem, što bi trebalo da bude zaštita kuče od džinskih napada.

Na četiri čoška kuče (i ostalih objekata domačinstva) u zemlju se zabode glogov kolac – zaštita od sihira.

Razbiti ogledalo znači sedam godina nesreče, ogledanje u razbijenom ogledalu predstavlja opasnost od uroka, a zabranjeno je i malo dijete na ogledalo ogledati.

Utorkom i petkom se ne pere odječa – ne valja se!

Kad se neko prepadne daje mu se vode preko mašica, ili mu se saljeva strava.

Za otklanjanje bradavica s tijela uzimaju se komadi nišana (iz mezarja) i time se bradavice trljaju.

Djeca se čuvaju od uroka tako što im se na odječu okači predmet od tisovine, konac određene boje, stavljaju se predmeti od stakla (oči) koje če »odvračati« urok, a pod jastuk se stavljaju oštri predmeti da džini, plašeči se tih predmeta ne bi prilazili djetetu.

Djeci se protiv uroka uči tri puta jedna od zadnje tri sure iz Kur'ana »naopako«, i učeči se puše niz dijet.

Kada dijete prohoda, napravi se slatko (hurmašice) i dijete se provede kroz to slatko!

Prilikom pravljenja kuče (čak i džamije) zakolje se kurban i krv se posipa po temelju ili krovu prilikom pokrivanja objekta – džini vole krv, nečist!

Kad u zidu kuca »kudret-sat« ili u blizini kuče zapjeva drekavica, neko iz kuče če umrjeti.

Prilikom ženidbe kada mladoženja dovede mladu, oboje prije ulaska u kuču jedu med, a mladoženja zatim baca kašiku preko krova kuče, i sve to da bi imali sretan život (brez traženja od Allah-a d.ž. sigurnosti, sreče, bereketa u bračnoj zajednici).

Kada u nekog odpadne trepavica, uzima se, zamisli želja i zatim hukne u nju i želja če se ostvariti.

U kuči umrlog se četrdeset dana ostavlja na prozoru voda, lepina ili halva i sviječa kako bi duša umrlog imala šta jesti i piti kada u tom periodu bude svračala svojoj kuči. Tim gestom se ona udovoljava i izbjegava se bilo kakve nezgode. Oni koji to nisu činili svjedočili su da je kroz kuču u periodu od četrdeset dana bilo velikih belaja – razbijanje posuđa, galama, prikazivanja, a sve bi prestajalo ujutro i sve je na svome mjestu bilo. Ovo je uistinu djelo džina napasnika, zulumčara, a nikako duša koje se vračaju.

Supruga umrlog ne napušta kuču četrdeset dana nakon smrti muža. Sličan običaj je i kada jedan od članova porodice (muž, otac ili sin) odlazi na hadž – supruga ili majka ne napuštaju kuču četrdeset dana kako bi se put »s hajrom završio«.

Posječivanje turbeta radi zadovoljenja neke potrebe koju može ispuniti umrli (dobri) ukopan u nekom turbetu. U turbe se ubacuje novac kao naknada za ispunjene potrebe! Običaj je bio da se u turbe ubacuje novac koji bi poslije uzimali siromašni ili koji bi bio pomoč u održavanju vjerskih objekata ili, vremenom, namjena tako utrošenog novca postala je puko/plačanje/kupovina hajra.

Pismo koje svako onaj ko dobije mora napisati u trinaest kopija a zatim te kopije poslati na trinaest različitih adresa. Ko to učini, bit če obasut mnogobrojnim blagodatima, dok če onaj ko to odbije učiniti biti kažnjen raznim nedačama.

Nur-dova. Dova putem koje se rješavaju svi problemi: pronalazni lijek, otkrivaju nestale stvari, postiže uspjeh u bilo kojem poslu. Pito ovu dovu potopljenu u vodu znači postati pametan. Proučiti je jednom u životu znači osigurati mjesto u Džennetu, staviti, na prsa umrlom pa če isti biti oslobođen kaburske patnje (?)...

Tijesto koje je s »hadža« se dijeli među komšijama tako što se podijeli na četiri djela, jedan dio se ispeče i sa ukučanima pojede a ostala tri se podijele. Svako ko dobije komad tijesta uradi isto što i prvi u lancu. Nagrada za tako pripravljeno tijesto je kao da se zakolje petdeset kurbana.

(Kur'anska hamajlija, lijek i zaštita od sihira, uroka i ograme, Almin Omerašević, Zavidovići, 2005 godine)

jakov84
Posmatrač
Postovi: 1
Pridružio se: Sub Sep 10, 2011 1:55 pm

Re: SUJEVJERJE

Post od jakov84 » Ned Sep 11, 2011 3:32 pm

Evo da vam predstavim jedan zanimljiv blog na zadatu temu.
Tu mozete naci sujevjerje iz regiona pa i siri.
Posto svakodnevno prosirujemo blog svi zainteresovani koji zele da pomognu izradu bloga mogu se javiti putem komentara i ostaviti svoj e-mail.

http://sujevjerje.blogspot.com/

Odgovori