POZIV NA POST DANA ASURE

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
bjela ruza
Mlađi član
Postovi: 62
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 10:09 pm

POZIV NA POST DANA ASURE

Post od bjela ruza » Ned Jan 04, 2009 4:47 pm

Poziv na post Dana Asure


Podsjecamo vas i pozivamo da postite Dan Asure (10 dan mjeseca muharema), koji podpada u srijedu 7.1.2009, za koji slijedi velika nagrada i za koji je nas Poslanik, saws, rekao: 'Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su ucinjeni protekle godine!'(Muslim) Prenosi Ibn Abbas da je Poslanik s.a.v.s. kada je došao u Medinu, našao...

Židove (Jevreje) kako poste Ašuru, pa je upitao: 'Šta je ovo?' Rekli su: 'Ovo je lijep dan, dan u kojem je spašen Musa a.s. sa Benu Israelcanima, od njihova neprijatelja, pa ga je Musa postio.' Rekao je: 'Meni je Musa bliži od vas!' – pa je postio i naredio drugima da poste. (Buharija)

Preporuka je Poslanika s.a.v.s. da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije), ILI SVE TRI DANA 9,10 I 11 DAN MUHAREMA.

Dok budemo postili uputimo dovu za nasu bracu i sestre u Gazi!

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: POZIV NA POST DANA ASURE

Post od Haris » Ned Jan 04, 2009 10:51 pm

Ovi "drugi" dani se poste isto kao i oni u ramazanu?

Selam

bjela ruza
Mlađi član
Postovi: 62
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 10:09 pm

Re: POZIV NA POST DANA ASURE

Post od bjela ruza » Pon Jan 05, 2009 8:52 am

we alejkum selam,

Po onome sto ja znam poste se kao i dani ramazana u postu su ista univerzalna pravila. Samo bi pred sam iftar trebalo uciniti dovu za nasu bracu u Palestini ako nemozemo pomoci drugacije sem dovom to bi trebao biti stvarno neki minimum za svakog pojedinca. Uostalom moze se pomoci i financijski i bojkotom. Za listu proizvoda koje trebamo bojkotovati pogledajte na http://www.islambosna.ba. Stvarno sta ljudima rade to se nemoze opisati ako nisu gori od cetnika sigurno bolji nisu. :cry:

bjela ruza
Mlađi član
Postovi: 62
Pridružio se: Sre Nov 26, 2008 10:09 pm

Re: POZIV NA POST DANA ASURE

Post od bjela ruza » Pon Jan 05, 2009 10:57 am

Ko zeli pomoci financijski evo kako moze pomoci pa bujrum i znajte da vam je to zastita od dzehenemabismillah, elhamdulillah
esselamu alejkum,


Svi koji zele pomoci narodu Gaze, mogu to uraditi donacijom u Uredima Islamic Relief-a WW BiH i to u:

- Sarajevu, Jukiceva br. 75 radnim danima od 08:00 – 16:00 sati. Vise informacija na telefon: 033/ 666 234 , 666 233 , 061/891424, 061/199-519

- Tuzli, Safvet Bega Basagica br. 39. radnim danima od 08:00 – 14:00 sati. Vise informacija na telefon: 035/282-045 , 061/720 838

Broj Humanitarnog telefona je:

090 292 005 na ovaj poziv donirate 3,00 KM


Broj racuna Islamic Relief-a WW za gradjane u Bosni i Hercegovini je:

NLB Tuzlanska banka: 1327310010025273ZA DIJASPORU

Gradjani koji zive van Bosne i Hercegovine ne mogu koristiti humanitarni telefon

Broj racuna ISLAMIC RELIEF-a WW BIH za dijasporu je:

BENEFICIARY: ISLAMIC RELIEF WW
JUKICEVA 75, SARAJEVO 71000, BOSNA I HERCEGOVINA
ACCOUNT NO: 502022000-030000700-2

BENEFICIARY BANK: RAIFFEISEN BANK DD BOSNA I HERCEGOVINA
SWIFT: RZBABA2S
Current accounts with foreign banks:
EUR
Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG Wien RZBAATWW
NG Belgium Brussels BBRUBEBB
Commerzbank AG Frankfurt COBADEFF
Deutsche Bank AG Frankfurt DEUTDEFF
Kereskedelmi Es Hitelbank Budapest OKHBHUHB
Unicredito Italiano SPA Milano UNCRITMM
Bank Vipa Ljubljana ABANSI2X
Raiffeisen Bank Austrija Zagreb RZBHHR2X

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Re: POZIV NA POST DANA ASURE

Post od Yassin » Uto Jan 06, 2009 4:47 am

Hutba:

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ


JEVMU-AŠURA (DAN AŠURE)

Braćo i sestre u islamu! Danas 09. muharrema 1429. godine po hidžri, što odgovara 18. januaru 2008. godine, hutbu sam naslovio sa «Jevmu-Ašura (Dan Ašure)». Za ovu temu sam se opredijelio obzirom da je Dan Ašure inša-Allah, po Takvimu IZ-e u BiH, sutra, 10. muharrema, a muharrem je jedan od četiri Sveta mjeseca (Ehuri-Hurum), u kojima je zabranjeno ratovanje, osim kada muslimani budu napadnuti i tada su se dužni braniti i boriti.
O Ašuri muslimani u Bosni i Hercegovini vrlo malo ili površno znaju i samim time joj ne posvećuju potrebnu pažnju.
Kaže Allah, dž.š., u 10. ajetu Ez-Zumer:
قُلْ يَا عِبَادِ الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا رَبَّكُمْ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ وَأَرْضُ اللَّهِ وَاسِعَةٌ إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُم بِغَيْرِ حِسَابٍ" (سورة الزمر: 10)
"Reci: "O robovi moji koji vjerujete, bojte se Gospodara svoga! One koji na ovom svijetu dobra djela budu činili čeka nagrada, a Allahova zemlja je prostrana; samo oni koji budu strpljivi biće bez računa nagrađeni!" (Suretu Az-Zumer: 10)
Kako stoji u predajama, Poslanik, s.a.v.s., je za vrijeme svoga boravka u Meki postio deseti dan muharrema. Nakon dolaska u Medinu našao je da Jevreji poste Ašuru, pa je u tom smislu i slijedeća predaja:
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِي اللَّه عَنْه قَالَ: "قَدِمَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمَدِينَةَ فَرَأَى الْيَهُودَ تَصُومُ يَوْمَ عَاشُورَاءَ فَقَالَ: "مَا هَذَا؟" قَالُوا: "هَذَا يَوْمٌ صَالِحٌ، هَذَا يَوْمٌ نَجَّى اللَّهُ بَنِي إِسْرَائِيلَ مِنْ عَدُوِّهِمْ فَصَامَهُ مُوسَى." قَالَ: "فَأَنَا أَحَقُّ بِمُوسَى مِنْكُمْ فَصَامَهُ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ." (البخاري)
Prenosi Ibn Abbas, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., kada je došao u Medinu, našao Jevreje kako poste Ašuru, pa je upitao: "Šta je ovo?" Rekli su: "Ovo je lijep dan, dan u kojem je Allah (s.w.t.) spasio Benu Israelćane, od njihova neprijatelja, pa ga je postio Musa (a.s.)." Rekao je: "Meni je Musa bliži od vas!" – pa je postio i naredio drugima da poste.» (Buharija)
Imam Ahmed u El-Musnedu navodi predaju:
"... وَهَذَا يَوْمُ اسْتَوَتْ فِيهِ السَّفِينَةُ عَلَى الْجُودِيِّ فَصَامَهُ نُوحٌ... " (أحمد)
"...To je dan u kojem se zaustavila lađa na brdu Džudijj, pa ga je Nuh postio..." (Ahmed)
Ibn Abbas, r.a., pripovijeda:
عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِي اللَّه عَنْه، قَالَ: "مَا رَأَيْتُ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَتَحَرَّى صِيَامَ يَوْمٍ فَضَّلَهُ عَلَى غَيْرِهِ إِلَّا هَذَا الْيَوْمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَهَذَا الشَّهْرَ يَعْنِي شَهْرَ رَمَضَانَ." (البخاري)
Prenosi se od Ibn Abbasa, r.a.,: "Nisam vidio Poslanika, s.a.v.s., da sa više želje posti neki dan od Ašure i ovoga mubarek mjeseca (misleći na ramazan)." (Buharija)
U Muslimovoj zbirci se nalazi hadis, koji govori o tome da je post Ašure uzrok praštanja grijeha učinjenih u protekloj godini:
عَنْ أَبِي قَتَادَةََ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَجُلاً سَأَلَ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ عَنْ صِيَامِ يَوْمِِ عَاشُورَاءِ فَقَالَ: "أَحْتَسِبُ عَلَى اللَّهِ أَنْ يُكَفِّرَ السَّنَةَ الَّتِي قَبْلَهُ!" (مسلم)
Prenosi Ebu Katada, r.a., da je jedan čovjek pitao Poslanika, s.a.v.s., o postu Ašure, pa je rekao: "Post Ašure je uzrokom praštanja grijeha koji su učinjeni protekle godine!" (Muslim)
Preporuka je Poslanika, s.a.v.s., da se pored desetog dana muharrema posti dan prije (ili dan poslije), pa u slijedećoj predaji stoji:
عن عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عَبَّاسٍ رَضِي اللَّه عَنْهُمَا: "حِينَ صَامَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَأَمَرَ بِصِيَامِهِ قَالُوا: "يَا رَسُولَ اللَّهِ، إِنَّهُ يَوْمٌ تُعَظِّمُهُ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى!" فَقَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: "فَإِذَا كَانَ الْعَامُ الْمُقْبِلُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ صُمْنَا الْيَوْمَ التَّاسِعَ!" قَالَ: "فَلَمْ يَأْتِ الْعَامُ الْمُقْبِلُ، حَتَّى تُوُفِّيَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم!"َ (مسلم)
Prenosi se od Abdullaha ibn Abbasa, r.a., da je Poslaniku, s.a.v.s., nakon što je postio i naredio ashabima da poste Ašuru rečeno: "O Allahov Poslaniče, to je dan koji obilježavaju Židovi i Kršćani!" Rekao je Poslanik, s.a.v.s.,: "U narednoj godini ćemo inša-Allah postiti i deveti dan!" Pa on nije dočekao narednu godinu, jer je Poslanik s.a.v.s. preselio te godine!" (Muslim)
Posteći deveti dan muharrema, Muslimani se i u ovom ibadetu razlikuju od Jevreja. S' time u vezi je i slijedeća predaja: "Postite jedan dan prije i jedan dan poslije" (Muslim).
Dan Ašure je kod muslimana poznat i kao "عِيدُ الأَنْبِيَاءِ" , tj. "Bajram vjerovjesnika", jer je Allah, s.w.t., na ovaj dan mnogim poslanicima ukazivao posebne počasti.
U tom smislu se navodi da je na ovaj dan: 1) Junusa, a.s., izbacio kit iz svoje utrobe na obalu mora, 2) Allah, dž.š., je oprostio Ademu, a.s., nakon što je prekršio Njegovu zabranu, 3) trgovačka karavana, koja je putovala prema Egiptu, izvadila je iz bunara Jusufa, a.s., 4) Jakubu, a.s., je vraćen vid, 5) Ejjubu, a.s., je vraćeno zdravlje poslije bolesti od koje mu se raspadalo tijelo...
Braćo i sestre! Posteći ova dva dana, uz Allahovu, dž.š., pomoć postižemo nekoliko ciljeva: 1) Bićemo nagrađeni posebnom nagradom, za post, kao poseban vid ibadeta; 2) Posteći i izvršavajući druge ibadete u mjesecu muharrenu, postižemo Allahovo, dž.š., zadovoljstvo i milost; 3) Ovim načinom posta se razlikujemo od sljedbenika prošlih knjiga; 4) Slijedimo praksu Muhammeda, s.a.v.s.,; 5) Brišu nam se grijesi koje smo učinili u protekloj godini...
Post sam po sebi ima obilatu i neograničenu nagradu. Kaže Resulullah, s.a.v.s., u Kudsi hadisu:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِي اللَّه عَنْه أَنَّ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: "قَالَ اللَّهُ سُبْحَانَهُ وَ تَعَالىَ: "كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلَّا الصِّيَامَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِه.ِ" (بخاري)
Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osim posta; on je Moj i Ja za njega nagrađujem.» (Buharija)
Braćo i sestre, post u ovim kratkim zimskim danima je velika Allahova, dž.š., milost i lahak plijen, bez bilo kakvog napora, isto kao što je post u danima ljetne žege, poseban ibadet i za njega slijedi nagrada koju ne možemo ni zamisliti.
Braćo i sestre! Pred nama je još jedna prilika da zaradimo dobro djelo i  očistimo se od grijeha, pa nemojmo je propustiti! Ne propustimo da  postom, kao jednim od najiskrenijih ibadeta, u ovim danima oživimo pritvrđeni sunnet našeg Vjerovjesnika, s.a.v.s., da zaradimo hajr, da steknemo ljubav Allaha, dž.š., da Mu se i na ovaj način približimo i da Mu iskažemo pokornost!
Kako bi ovo naše dobro djelo bilo upotpunjeno, oni koji iz bilo kojih razloga ne poste danas, neka to učine inša-Allah sutra i prekosutra!
Molim Allaha, dž.š., da pomogne našoj ugroženoj i obespravljenoj braći ma gdje bili, da nas učini svojim iskrenim robovima, koji čine dobra djela radi Njegovog, s.w.t., zadovoljstva, da naša srca učvrsti u slijeđenju Njegove Knjige i sunneta Njegovog časnog Poslanika, s.a.v.s., da od nas primi post i ostale ibadete u ovim mubarek danima mjeseca muharrema, da uputi našu djecu i potomke, da ih se ne zastidimo i da se oni nas ne zastide, da nam bude milostiv na Sudnjem danu i da nas uvede u džennete u društvu sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!


Sarajevo: 09. muharrem 1429.h. Hutba: Džamija "Kralj Fahd"
18. januar 2008.god. Nezim Halilović Muderris
وَ السَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ!

Odgovori