Milka napisao:Esselamu Alejkum braco i sestre...
Imam neka pitanja oko gusula i zamolio bih vas da mi ih odgovorite uz Allahovu pomoc :
1. Da li se gusul moze uzimati trpeci veliku ili malu nuzdu? i da li se smije mokriti tokom uzimanja gusula?
Alejkumusselam we rahmetullahi we berekatuhu. Nema smetnje, niti utjece na valjanost gusula da se uzima trpeci veliku ili malu nuzdu, ali isto tako je sigurno bolje da prvo obavis nuzdu, pa onda lijepo mirno uzimas gusul. Sto se tice mokrenja prilikom uzimanja gusula to je zabranjeno. Neki dan sam slusao mr Kuduzovica i naveo je hadis u kojem je Allahov Poslanik, s.a.v.s., zabranio obavljanje nuzde tamo gdje se covjek kupa.
2. Da li se gusul moze uzeti samo sa nijetom bez onih obaveza uzimanja (usta i grlo ispirat,pa nos ,pa onda saprat cijelo tijelo)?
Uvjet za valjanost gusula jeste nijjet srcem naravno i da se cijelo tijelo opere vodom da nigdje ne ostane suho. Ulema je razlicito to objasnjavala, pa se recimo u hanefijskom mezhebu kaze da ne smije ni koliko vrh igle ostati suho.
3. Da li smije suho ostati nakon uzimanja gusula?
Vec odgovoreno, a smije jedino nakon sto se obrises peskirom.
4. Da li sam pogrijesio uzimanju gusula bez nijeta ?
I na ovo je vec odgovoreno. Dakle, ruknovi ili sastavni dijelovi bez kojih gusul nije valjan jesu nijjet i sapiranje cijelog tijela vodom. Ispiranje usta i nosa nisu ruknovi gusula, pa samim tim ako se to ne uradi gusul je ispravan.
5. i Da li se gusul moze uzimati bilo kad ,msm. ako nismo necisti (dzunupi) ?
Eto, hvala vam ,Allah dz.s. vas nagradio za odgovore

Gusul se moze uzeti kad god zelis, kad si dzunub ili kad nisi. Lijepo je svakako, po nekim ucenjacima cak i vadzib, uzeti gusul petkom prije dzume, iako neka ulema navodi vjerodostojne hadise koji kazu da je gusul petkom samo sunnet pritvrdjeni, ali ne i vadzib. Allah najbolje zna.