Abdest i klanjanje

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Ummah
Stari član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2011 7:44 pm

Re: Abdest i klanjanje

Post od Ummah » Sre Apr 10, 2013 12:27 am

zikr nakon abdesta, koji otvara dzennetska vrata.

ProudMuslim
Mlađi član
Pridružio se: Ned Feb 17, 2013 3:18 pm

Post od ProudMuslim » Pon Maj 06, 2013 12:45 pm

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuh..

opet imam pitanje :)

Kao prvo, u namazu dosta puta mi se raztuzi i razplakala sam se.. ne klanjam dugo, ali prvi put kad sam pala na sedzdu ulile su se mi suze (nisam ja jecala glasno i to), ali nikako nisam mogla prestati plakati.. bio je jakoo ljep osjecaj, kojega rijecima nemogu opisati, pa zato neznam sto suze? Dali se je kome to jos desilo pa moze da podjeli sa mnom iskustvo? Nadaljna klanjanja, nije mi se plakalo, ali se mi raztuzi mnogo puta.. dali znate zasto? Jeli to ok, ili da prekinem, probam se smiriti pa poceti ponovo?

Kao drugo.. kad klanjam, ako napravim gresku..npr u ruk'u kazem subhane rabbijel e'ala, pa se ODMA ispravim i kazem azim, ili ni ne izgovorim rijec do kraja pa se popravim.. dali mogu klanjati napred, ili moram sta uciniti, dodatno prouciti? Ili je najbolje da prekinem, pa sve od pocetka ponovo? Sad sam se malo opustila, ali na pocetku sam bila toliko opterecena dali radim pravilno, dali to dali ovo, da se sasvim zbunim..

Hvala vam unaprijed na odgovorima i da vas sviju dragi Allah nagradi..

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Post od Haris » Pon Maj 06, 2013 9:23 pm

Esselamu alejkum,

Vezano za prvi dio pitanja. Veli se u predaji da vatra neće pržiti ono oko koje je zaplakalo u ime Allaha. Imaš dvije mogućnosti puštanja suza u namazu. Jedna je kada plaču džinni jer im smeta namaz i Kur'an, a druga je kad ti plačeš zato što u duši osjećaš zadovoljstvo, i raduj se zbog toga. Nema potrebe da prekidaš, možeš sačekati u namazu dok se smiriš ukoliko ima potrebe za tim. Kad osjetiš da možeš dalje, nastaviš dalje sa radnjama i učenjem.

A što se tiče drugog dijela. Obično kada se napravi greška u namazu učini se sehvi sedžda tako što se nakon predaje selama na desnu stranu učine još dvije sedžde, te se ponovo vratimo na sjedenje i bez učenja ettehijatu i dova, samo predamo selam ponovo na desnu pa na lijevu stranu. To se obično radi kada se zaboravi na kojem smo rekijatu ili zaboravimo neki namaski rukn, a što se tiče tih "sitnih" pogreški, nisam baš siguran da li je to toliko strogo. I jedno i drugo u svakom slučaju imaju lijepa značenja.

Allah zna najbolje..

ProudMuslim
Mlađi član

Post od ProudMuslim » Uto Maj 07, 2013 12:31 pm

Hvala ti puno na odgovoru!
Prvi put kad sam zaplakala, kao receno bio je jako ljep osjecaj, ali su suze lile.. sad ostali primjeri, kad mi se raztuzi, raztuzi mi se mozda i zbog mojih "prijatelja", ali ko nekako osjecaj krivde, sto sam tako kasno pocela klanjati, sto tek sad..na um mi panu svi moji prosli grijehovi pocinjeni, ..npr konzumiranje alkohola, ne pridrzavanje nikakvog obicaja i tako..

Mozes mi reci jos, kako se pripremis, ili kako bi tome rekla, da klanjas sto vise skrusen, da kad klanjas imas na umu dragog Allaha.. ja probavam uvjek, ili (mozda je smjesno) probam zamisliti da je nama pored mene i gleda tacno kako klanjam i zapisuje si dali je ok ili ne ko neki ispit.. ali tesko je stvarno dobiti onaj osjecaj bogobojaznosti, ili kako bi tome rekla..kako ste vi koju duze klanjate to savladali?

Haris
Veteran
Kontakt:

Post od Haris » Sre Maj 08, 2013 8:53 am

To je dobro. Znači da te bole grijesi i ne želiš im se vratit. A sa druge strane moli Allaha da ti oprosti i traži da se ne vraćaš više tome. Također znaj da se čovjek može nadati oprostu grijeha kad učini iskreno pokajanje u sebi i ostavi se tog grijeha. Ti si taj korak uradila, dalje ne možeš ništa više osim skrušeno dovit i molit Allaha, a Allah je taj koji mnogo prašta.

Što se tiče nas koji duže klanjamo, i mi švrljamo, i mi nekad žurimo, nekad se zamislimo, ako smo umorni, čekamo samo da završimo pa u krevet, ima svakojakih situacija. A onako kada čovjek može i ima vremena, i kad je fino odmoran, preporučujem ti da učiš polako na namazu. Nema žurbe ono u jednom dahu Fatihu, što kaže Elvedin Pezić, to ni Abdusamedu nije uspjelo :D Polako, natenane, ajet, pa stani, pa ajet, pa stani, a ne kako se to kod nas u džematima radi, nažalost najviše od onih koji bi nam trebali bit uzor. Satra se ko da radi na normu. Bilo je ovdje onih koji kažu da pravu skrušenost i slast osjete na noćnom namazu i to kad uče malo duže, npr. po stranicu ili više.

Na nama je da se trudimo, a djela se cijene prema nijjetu.

ProudMuslim
Mlađi član

Post od ProudMuslim » Sre Maj 08, 2013 5:57 pm

Hehehe.. al me nasmija :D Najbitnije je znaci truditi se da obavimo namaz sto bolje i ispravnije, a desi se covjeku sve ..
Meni je bitno..to stvarno probam da se skoncentrisem i da polako klanjam..ne zelim zuriti.. Samo je problem sto sam citala da oci ne smiju biti zatvorene prilikom klanjanja, a meni se cini, da se mogu puno lakse skoncentrisati na to sto ucim i kako ucim kad zmirim..

Ja znam da sam sve prekasno pocela, ali nazalost u takvoj sam porodici odrastla gdje je vjera bila nako malo usput bas.. ali mi je ipak drago da me je dragi Allah uputio na pravi put, i dao mi jos jednu sansu, koju ne zelim propustiti i unistiti.. i zelim se truditi dalje u tom pravcu inshAllah :)

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Sre Maj 08, 2013 6:18 pm

ProudMuslim napisao:
Ja znam da sam sve prekasno pocela,,,,,,,,,:)
Nije kasno , podvučeš crtu, što je bilo bilo je, nevraćaj se više griješenju. Krećeš redovono obavljanje namaza i popravljaš sebe u vjeri i vjeru u sebi .

Sretno

ProudMuslim
Mlađi član

Post od ProudMuslim » Sre Maj 08, 2013 6:41 pm

Nadam se da stvarno nije, i ne zelim vise zivjeti zivot kojeg sam zivjela prije..
Hvala ti, ako Bog dragi da ici se samo na bolje a i ja cu ustrajati na tom!

Haris
Veteran
Kontakt:

Post od Haris » Sre Maj 08, 2013 8:07 pm

Kao što Senad kaže, nije prekasno. Nije prekasno za pokajanje sve dok duša ne dođe do ključnih kostiju, a onda ko je jamio, jamio. Nema popravnog.

A vezano za žmirenje, to je npr. dozvoljeno samo ukoliko se nalazi ispred tebe nešto što bi ti moglo odvuć pažnju i pokvarit namaz. Primjer: ako se ispred nalazi dijete koje pravi grimase i moguće da te nasmije, onda ti zažmiriš da skreneš pažnju, a inače ne bi bilo smisla. Dođeš ti na sastanak i sa sugovornikom pričaš, a žmiriš :)

ProudMuslim
Mlađi član

Post od ProudMuslim » Sre Maj 08, 2013 9:58 pm

Znam znam, ..ne zmirim, ali a ako slucajno sjetim se odma.. samo nako rekoh, meni je puno lakse koncentrisati se, neznam sto. .. inace kad sam u razgovoru svaki dan ne zmirim :D :D :D

Odgovori