DZIN UTICE NA CITANJE

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
MuzikaHaram
Mlađi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2005 4:28 pm
Kontakt:

DZIN UTICE NA CITANJE

Post od MuzikaHaram » Ned Jul 16, 2006 8:20 pm

Dzinovi ne uticu samo sa psihicke strane oni uticu cak i tada kada citamo ili sam pokusaj da citamo bilo koju knjigu.Ne kazem bez razloga.Jedan praktican primjer je taj sto,kad god se odlucim da citam neku odregjenu knjigu nikako da je procitam do kraja bez iako hocu da je procitam do kraja.Procitam je do polovine.Jos gore ne mogu se koncetrisati 100% na to sto citam.Ba mi ide na zivce.
Ako u slucaju neko od clanova ima nesto slicno nek se javi.
we aleikum selam

Kemo
Mlađi član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm

Post od Kemo » Ned Jul 16, 2006 9:33 pm

Imao sam i ja takvih problema ali evo kako starim ievo me u 28 godini puno ga ignorišem pa i on sam odustaje , jednostavno sam shvatio da sam pametniji od njega . prije kada sam ga se bojao on se ponosio a sada kada mu pucam od smijeha on je kao mali miš. Samo se Allaha dz.š. boj brate mislim da previše ulaziš u svaki detalj koji nedolazi od dzina .

MuzikaHaram
Mlađi član
Kontakt:

Post od MuzikaHaram » Pon Jul 17, 2006 8:35 am

Kemo napisao:Imao sam i ja takvih problema ali evo kako starim ievo me u 28 godini puno ga ignorišem pa i on sam odustaje , jednostavno sam shvatio da sam pametniji od njega . prije kada sam ga se bojao on se ponosio a sada kada mu pucam od smijeha on je kao mali miš. Samo se Allaha dz.š. boj brate mislim da previše ulaziš u svaki detalj koji nedolazi od dzina .
citat:"shvatio sam da sam pametniji od dzina..."hehehehe! bash lijepo receno! kamo srece da smo svi ka ti.mozda si u pravu ono sto kazes da,ulazim u svaki detalj.ma na neki ili drugi nacin brate nemam onu slast duse kao sto sam ga imao prije. a poznato je da covjek kao musliman stalno je pri savjesti i um njegov stalno misli na Allaha i neprestano je u borbi protiv shejtana pa zato i mislim da, ne mogu da se oslobodim od te misli[dzina]."poludices gledajuci te snimke sa dzinovima"-kazu mi moji.
pa ako ima jos ko da ima iste ove dozivljaje nek se ne stidi da kaze.
es selamu aleikum

leyla
Mlađi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 7:33 pm

Post od leyla » Pon Jul 17, 2006 2:11 pm

Kod mene je bio isti slučaj. Zato sam morala napustit školu. Pročitam jednu rečenicu i neznam uopšte šta sam pročitala. Nako mozak i duh mi skroz odsutan. Mogu blejit u nešto satima sa praznom glavom.
I težim slučajevima dolazilo bi mi i tako da nisam bila sposobna svog imena napisati.
A sad elhamdullilah je mnogo bolje. Dolazi do problema samo kad hoču da čitam stvari vjerske tematike ili ovaj forum. Ja mislim da treba ustrajat u poslu i ne odustat. On uvidi da nema efekta pa popusti pritiskom.
Selam Alejkum.

lavica21
Musafir
Pridružio se: Sub Avg 20, 2005 6:08 am

Post od lavica21 » Pon Jul 17, 2006 6:59 pm

Selam
I ja sam ko seka Leyla odustala skolu , jer puno sam bjezala s caseva , nista me nije zanimalo , bjezala od drustva ,a i od roditelja ,da sam mogla pobjegla bi i sama od sebe... Elhamdulilah bolje je .
AL jos uvijek mi je tesko pricati na tel ili pricati s osobom face to face ,a nekad kad pisem odjednom se izgubim neznam sta sam napisala i nista nekontam i na kraju sve izbrisem jer strah me da nisam nesto lose napisala . hehe
Hajr insAllah bice to sve bolje
Slazem se sa sestrom , treba ustrajat u poslu i ne odustati
Eto samo i ja htjela da se javim jer uvijek ima gore od goreg.

~SELAM~

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Re: DZIN UTICE NA CITANJE

Post od Senad » Pon Jul 17, 2006 7:20 pm

MuzikaHaram napisao:Dzinovi ne uticu samo sa psihicke strane oni uticu cak i tada kada citamo ili sam pokusaj da citamo bilo koju knjigu.Ne kazem bez razloga.Jedan praktican primjer je taj sto,kad god se odlucim da citam neku odregjenu knjigu nikako da je procitam do kraja bez iako hocu da je procitam do kraja.Procitam je do polovine.Jos gore ne mogu se koncetrisati 100% na to sto citam.Ba mi ide na zivce.
we aleikum selam

Esselamu alejkum!

Brate razmišlja malo o dobrovoljnom postu ako ne sada onda pripremi se poslije ramazanu kada su kraći dani. Možeš recimo samo četvrtak u sedmici ili ponedjeljak ili i četvrtak i ponedjeljak . Ali da to bude redovno, normalno ako će tvoje zdravlja da trpi onda prioritet zdravlje pa onda opet udariš. Vidjet ćeš kako puca od muke. Desit će ti se možda da u neznanju se iftariš u po bjela dana, osjetit ćeš kako mu je drago . Kada se sjetiš da postiš ne obaziri se na to što si se iftario prije vremena samo nastavi do akšama normalo pod uslovom nastavljaš kao da si cio dan postio bez prekida. Ako neki zikr činiš , ustraj u tome, redovno obavljaj. Uspostavi bar dva rekata nafile pred spavanje normalno dati vitre ostanu zadnje 2+3. Bolje je svaku noć 2 rekata nafile nego li svaki sedam dana 20 ili 50 rekata.
Ja kada sam uspostavljo nafile jednu godinu sam samo dva rekata, slijedeću godinu četiri i išlo je glat međutim kada sam i naredne godine želio još dva (ukupno 6) trajalo je neko vrijeme i morao sam se vratit na četir . Tebi bi preporučio da ostaneš na dva sa nijetom do smrti tako i post , normalno ako je čovjeku u datom momentu predstavlja poteškoću onda netreba se opterećavat nečim što je nafila pa nam može doći u pitanje farz. Znači farz na prvo mjesto pa onda suneti i nakraju nafile.

Ovo što sam naveo kao nijjet do smrti to više radi sebe , da sam sebe tjeraš jer si nešto obećao a obećanje se treba ispoštovat zar ne.

esselamu alejkum!

MuzikaHaram
Mlađi član
Kontakt:

Post od MuzikaHaram » Pon Jul 17, 2006 8:24 pm

Samra napisao:Selam
I ja sam ko seka Leyla odustala skolu , jer puno sam bjezala s caseva , nista me nije zanimalo , bjezala od drustva ,a i od roditelja ,da sam mogla pobjegla bi i sama od sebe... Elhamdulilah bolje je .
AL jos uvijek mi je tesko pricati na tel ili pricati s osobom face to face ,a nekad kad pisem odjednom se izgubim neznam sta sam napisala i nista nekontam i na kraju sve izbrisem jer strah me da nisam nesto lose napisala . hehe
Hajr insAllah bice to sve bolje
Slazem se sa sestrom , treba ustrajat u poslu i ne odustati
Eto samo i ja htjela da se javim jer uvijek ima gore od goreg.
~SELAM~
selam
ovaj citat u vezi s roditeljima nisam bas razumjeo kako treba. jel je rijec o tome da si ih gledala drugim ocima ili je nesto sasvim drugo; jer i jedan brat koji ja poznajem ovdje bio je isti clucaj ili slicno ovome.osjecao je mrznju narocito prema mati.izasla bi npr iz kuce jer ne moze da ga podnosi. govorio bi kako ga ona ne voli i kako ona bjezi od njega,a u stvari on je bio taj sto je tjerao iz kuce pa od zalosti njegova majka izasla bi kod njene udate kcerke i ostala bi tamo mjesecima. dzin ga je bio savladao potpuno. vristao bi od muke. pa okolina bi mislila da je poludio. dosla bi policija da ga tjeraju u bolnici za psihu. bilo je slucaja pokusavanja samoubistva al ehamdulila, od momenta kad se ozenio znatno je bolje. ima jednu divnu kcerku koja se bas danas rodila!
selam

MuzikaHaram
Mlađi član
Kontakt:

Re: DZIN UTICE NA CITANJE

Post od MuzikaHaram » Pon Jul 17, 2006 8:54 pm

Senad napisao:
MuzikaHaram napisao:Dzinovi ne uticu samo sa psihicke strane oni uticu cak i tada kada citamo ili sam pokusaj da citamo bilo koju knjigu.Ne kazem bez razloga.Jedan praktican primjer je taj sto,kad god se odlucim da citam neku odregjenu knjigu nikako da je procitam do kraja bez iako hocu da je procitam do kraja.Procitam je do polovine.Jos gore ne mogu se koncetrisati 100% na to sto citam.Ba mi ide na zivce.
we aleikum selam

Esselamu alejkum!

Brate razmišlja malo o dobrovoljnom postu ako ne sada onda pripremi se poslije ramazanu kada su kraći dani. Možeš recimo samo četvrtak u sedmici ili ponedjeljak ili i četvrtak i ponedjeljak . Ali da to bude redovno, normalno ako će tvoje zdravlja da trpi onda prioritet zdravlje pa onda opet udariš. Vidjet ćeš kako puca od muke. Desit će ti se možda da u neznanju se iftariš u po bjela dana, osjetit ćeš kako mu je drago . Kada se sjetiš da postiš ne obaziri se na to što si se iftario prije vremena samo nastavi do akšama normalo pod uslovom nastavljaš kao da si cio dan postio bez prekida. Ako neki zikr činiš , ustraj u tome, redovno obavljaj. Uspostavi bar dva rekata nafile pred spavanje normalno dati vitre ostanu zadnje 2+3. Bolje je svaku noć 2 rekata nafile nego li svaki sedam dana 20 ili 50 rekata.
Ja kada sam uspostavljo nafile jednu godinu sam samo dva rekata, slijedeću godinu četiri i išlo je glat međutim kada sam i naredne godine želio još dva (ukupno 6) trajalo je neko vrijeme i morao sam se vratit na četir.Tebi bi preporučio da ostaneš na dva sa nijetom do smrti tako i post , normalno ako je čovjeku u datom momentu predstavlja poteškoću onda netreba se opterećavat nečim što je nafila pa nam može doći u pitanje farz. Znači farz na prvo mjesto pa onda suneti i nakraju nafile.
Ovo što sam naveo kao nijjet do smrti to više radi sebe,da sam sebe tjeraš jer si nešto obećao a obećanje se treba ispoštovat zar ne.
esselamu alejkum!

hvala ti brate na savjet. poucniji i bolji savjet nisam primio do danas.cetvrtak i ponedeljak su dani koji je pejgambes s.a.w.s postio je, ako se ne varam.....
we aleikum selam

Odgovori