Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sub Avg 11, 2007 4:44 am

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime,ineke hamidun medzid.
Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid.

Bilježi Bejheki od Ebu Hurejre da je rekao: "Kada su spušteni ajeti: "Pa zar se ovom govoru cudite. I smijete se, a ne placete." (Prijevod znacenja - Nedžm, 59.-60.), zaplakali su ehlu sofe toliko da su im suze natopile obraze. Pa kad je Poslanik, s.a.v.s., cuo njihov plac, zaplakao je i on i rekao: "Nece pržiti vatra onoga ko je plakao iz strahopoštovanja prema Allahu, dž.š."

AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Avg 15, 2007 11:03 pm

U ime Allaha Milostivog Svemilosnog!!!!!!

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim,ineke hamidun medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim,ineke hamidun medzid

Abdullah ibn Abbas r.a pripovijeda da je jednoga dana sjedio iza Allahovog Poslanika, saliallahu'alejhi ve selleme, i da mu je rekao: "Mladi?u, ja ?u te pou?iti nekoliko veoma bitnih rije?i: pazi na Allaha, i On ?e na tebe paziti, pazi na Allaha, pa ?e? Ga na?i uvijek u svojoj blizini (kako te poma?e). Ako bude? od koga ne?to tra?io, tra?i samo od Allaha, a ako tra?i? pomo?, onda je samo od Allaha tra?i. Znaj da, kada bi se cijeli svijet sakupio da ti koristi ne?im, ne?e ti koristiti nimalo vi?e nego ?to ti je Allah ve? propisao i odredio, a isto tako kada bi se sakupili da ti ne?im naude, ne bi ti naudili ni?ta vi?e nego ?to ti je Allah vec bio propisao i odredio; pera (za pisanje odredbi) podignuta su, a tinta se osu?ila (odredeno se vi?e ne mijenja)"

A po rivajetu drugih: "Pazi na Allaha, na?i ?e? Ga uvijek uz sebe (na pomo?i), ne zaboravi na Allaha u bogatstvu, On te ne?e zaboraviti u siroma?tvu, i znaj da, ?to god te mimoidje, nije ni moglo da te zadesi (bilo od dobra ill zla), a ?to god te zadesi, nikako te nije ni mogio mimoi?i, i znaj da je uspjeh sa saburom, da je olak?anje poslije tegobe, i da je s te?ko?om i olak?ica." Tirmizi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Avg 19, 2007 7:03 pm

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime,ineke hamidun medzid.
Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid.

Enes r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Allah Svevisnji je rekao"Sine Ademov,sve dok Me pozivas i molis Mi se,Ja cu ti oprostiti sto si cinio,i ne smeta Mi.Sine Ademov,cak kad bi tvoji grijesi i oblake dosegli,i ti Me pitao da ti oprostim,oprostio bih ti.Sine Ademov,kad bi Mi dosao sa grijesima velikim gotovo kao Zemlja,i susretnes se samnom,a da mi nisi saucesnika pripisao,darovao bih ti isto toliko i oprosta.Tirmizi.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Avg 25, 2007 9:03 am

Ebu Se'id el Hudri r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Musa je rekao:O Gospodaru,poduci me necem cime cu Te spominjati i moliti.'Gospodar je rekao:O Musa,reci:Nema Boga osim Allaha:Rekao je:Gospodaru,svi Tvoji robovi to kazu.Gospodar rece;O Musa kada bi sedam nebesa i svi koji su sa njima,osim Mene i sedam zemalja bili na jednom tasu,a "Nema Boga osim Allaha" na drugom tasu,"Nema Boga osim Allaha"prevagnulo bi.Nesai,Hakim,Ibn Hibban

Ibn Mes'ud r.a rekao je."Ko hoce vidjeti oporuku Muhammedovu, s.a.w.s,na kojoj je njegov pecat,neka procita govor Uzvisenog Allaha.

" Reci,Dodjite da vam kazem,sta vam Gospodar vas naredjuje.Da Mu nista ne pridruzujete,da roditeljima dobro cinite,da djecu svoju,zbog neimastine ne ubijate,Mi vas i njih hranimo,ne priblizujte se nevaljalstinama bile javne ili tajne,ne ubijajte onog kojeg vam je Allah zabranio,osim kada to pravda zahtjeva.Eto to vam On preporucuje da biste se razmislili.

I da se imetku siroceta ne priblizavate,osim na najlepsi nacin,sve dok punoljetno ne postane,i da krivo na litru i na kantaru ne mjerite,Mi nikoga preko njegove mogucnosti ne zaduzujemo,i kad govorite,da krivo ne govorite,makar se ticalo i srodnika,i da obaveze prema Allahu ne krsite,eto to vam On naredjuje da biste to na umu imali.

I doista,ovo je Pravi put moj,pa se njega drzite,i druge puteve ne slijdite,pa da vas odvoje od puta Njegova.-eto,to vam On naredjuje,da biste se grijeha klonili.El-En'am,151-153.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Avg 27, 2007 7:23 pm

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Nemoj da neko od vas govori:'Allahu oprosti mi ako hoces'nego neka bude odlucan u molbi,jer za Allaha uistinu,ne postoji neko ko ce Ga prisiliti:Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Avg 28, 2007 4:55 pm

Ibn Mesud r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem ,rekao;Ko umre,a moli pored Allaha sudruga,uci ce u vatru;Buhari
Imran b. Husajn r.a prenosi da Resulullah sallallahu alejhi we sellem vidio covjeka na cijoj je ruci bila narukvica od bakra."Sta je to",upitao ga je.Protiv vahne(slabosti)odgovorio je."Skini je",rekao je,jer ona ce ti,uistinu,samo povecati vehn(slabost).Kada bi umro,a ona bila na tebi,nikada ne bi bio spasen.Ahmed,ibn Hibban,Hakim,Zehebi

Ibn Ebu Hatim prenosi od Huzejfe,da je on vidio na ruci jednog covjeka konac(koji je stavio da ga zastiti od groznice),pa ga je otkinuo i proucio Allahove rijeci.
"Vecina ovih ne vjeruje u Allaha,nego druge Njemu smatra ravnim".(Jusuf,106)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Avg 30, 2007 9:11 am

Ebu Musa r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Troje nece uci u Dzennet,notorni pijanica,onaj koji kida rodbinske veze i onaj koji vjeruje u sihr.Ahmed i Ibn Hibban

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Avg 31, 2007 8:54 am

Tarik b. Sihab od Selmana Farisija r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:"Neki je covjek u Dzennet usao zbog musice i usao je neki covjek zbog musice u Vatru."Kako to,Allahov Poslanice saws,?!,rekli su.Rekao je:'Dva su covjeka naisla na neki narod koji je imao kip i pored kojeg nije mogao niko proci dok mu nesto ne prinese kao zrtvu.Rekli su jednom od njih.Prinesi (zrtvu)!,nemam nista da prinesem kao zrtvu odgovorio je.Prinesi pa makar musicu,rekli su mu.On je prinio kao zrtvu musicu i oni su ga pustili,pa je taj usao u Vatru.Drugom su rekli:Prinesi (zrtvu)!,Ja nikome ne prinosim zrtvu mimo Allaha dz,s.,rekao je.Oni su ga ubili i on je usao u Dzennet.Ahmed

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Sep 01, 2007 3:59 pm

Kaze Uzviseni Allah:Kad im se kaze:Ne cinite nered na Zemlji,odgovaraju:Mi samo red uspostavljamo-El Bekare 11
I ne pravite nered na Zemlji kad je na njoj red uspostavljen.El Earaf,56

Abdullah b. Amr r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Niko od vas nece vjerovati ( potpunim imanom ) dok mu njegove strasti i zelje ne budu u skladu s onim sto sam donio.Taberani

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Sep 04, 2007 8:56 am

Kaze Uzviseni Allah:Kad im se kaze:Ne cinite nered na Zemlji,odgovaraju:Mi samo red uspostavljamo-El Bekare 11
I ne pravite nered na Zemlji kad je na njoj red uspostavljen.El Earaf,56

Kab b. Malik r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao: Primjer vjernika je kao primjer ( vitke ) stabiljke biljke,koju vjetar sad savije,sad ispravi,i sve tako dok ne sazrije.Primjer nevjernika je kao primjer drveta koje je duboko pustilo korjenje,i koje nista ne moze saviti,sve dok jedanput ne bude iscupano iz korjena.Muslim

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Resulullah saws.rekao:Iman se sastoji od 70 i nekoliko i 60 i nekoliko djelova.Najbolji je izgovarati La ilahe IllALLAH,a najmanji uklanjanje s puta necega sto smeta prolaznicima,a i stid je dio imana.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Sep 04, 2007 7:47 pm

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Ko je od vas danas osvanuo kao postac?
Ebu Bekr r.a je rekao:Ja.
Resulullah saws je upitao:Ko je od vas danas klanjao dzenazu?
Ebu Bekr r.a je rekao:Ja
Resulullah saws je upitao:Ko je od vas danas nahranio siromaha?
Resulullah saws je ponovo upitao:Ko je od vas danas obisao bolesnika?
Potom je Resulullah saws rekao:Nikad se ova dobra djela ne sastanu kod nekog covjeka,a da ga ne uvedu u Dzennet.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Sep 05, 2007 12:45 pm

Enes r.a prenosi:Jednog dana dok je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem bio medju nama zaspao je.Zatim je podigao glavu smijeseci se,:Upitali smo:Sta te je nasmijalo Allahov Poslanice?
Odgovorio je:Objavljena mi je maloprije sura-pa ju je proucio:
U ime Allaha Milostivog Samilosnog!Mi smo ti,uistinu mnogo dobro dali,zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji,onaj koji tebe mrzi sigurno ce bez pomena ostati.El-Kewser,1-3
Zatim je upitao.A znate li sta je El-Kewser?Odgovorili smo:Allah i Njegov Poslanik to najbolje znaju.
Rekao je:To je rijeka koju mi je obecao Uzviseni Allah.U njoj je veliko dobro.To je izvor s kojeg ce piti moj ummet na Sudnjem danu.Broj njegovih posuda je kao broj zvijezda.Nekim ljudima ce biti zabranjen dolazak do njega,pa cu ja reci:Gospodaru,oni su moj ummet!Reci ce(Uzviseni Allah):Ti neznas sta su izmijenili poslije tebe.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Sep 06, 2007 6:18 pm

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,rekao:Dvije stvari s kojima ljudi cine kufr su:Omalovazavanje porijekla i naricanje za umrlim.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Sep 07, 2007 8:37 am

Allahume salli we sellim ala nebijjina Muhammed (10 x ujutro i 10 x navece)

Rekao je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,:Ko na mene donese salavat,svako jutro i svake noci,taj je zasluzio shefa'at moj na Sudnjeme danu.Taberani

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Sep 07, 2007 10:49 pm

"Tesko svakom lascu,velikom gresniku!On cuje Allahove rijeci kada mu se kazuju,pa opet ostaje ohol kao da ih nije cuo,-njemu patnju neizdrzljivu navjesti.A kada sazna za neke ajete nase on im se ruga,Takve ponizavajuca patnja ceka. ( El Dzasije,7-9 )

Rekao je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem,;Bilo sta da vam ja zabranim,klonite se toga.Muslim

Odgovori