Okivanje sejtana u ramazanu - pitanje

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
selma_sa
pisem pomalo
Pridružio se: Sre Avg 05, 2009 2:14 pm

Okivanje sejtana u ramazanu - pitanje

Post od selma_sa » Čet Avg 13, 2009 11:16 am

"Okivanje sejtana u ramazanu

Preneseno je od Ebu Hurejre r.a. da je rekao: Rekao je Poslanik s.a.v.s:
Kad nastupi ramazan otvore se vrata milosti zatvore vrata dzehenema i okuju se sejtani.(Mutefekun alejhi)

Od njega se takodjer prenosi da je Vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: Kada nastupi prva ramazanska noc okuju se sejtani i neposlusni dzini...(Tirmizi,Nesai,Ibn Madze,Ahmed)

Rekao je veliki ucenjak Muhamed ibn Muflih rahimehullah: Sejtani bivaju baceni u lance i okove u ramazanu prema vanjstini ovog hadisa ili neposlusni dzini kako precizira ovaj rivajet.To nepobitno smatraju Ebu Hatim,Ibn Hibban i drugi ucenjaci rahimehullah.
To ne znaci da zla nestaje u potpunosti nego se smanjuje,jer oni slabe.
Imam Ahmed rahimehullah ovaj hadis je prihvatio kako je i dosao. Rekao je Abdullah Ahmedov sin rahimehullah: Rekao sam svom ocu da vidimo ludjake da ih pogadja dzinska padavica u ramazanu?
Rekao je: Hadis je dosao tako i ne govori o tome!

Imam Ahmed rahimehullah se drzao principa od prvih generacija-selefa,a ako oni to nisu uradili nije ni on.

Preneseno je od Ebu Hurejre r.a. da je vjerovjesnik s.a.v.s. rekao: Samo je mom ummetu dato petero:
-zadah iz usta postaca ljepse ce kod Allaha mirisati od mosusa
-meleci traze oprost za njih sve dok se neiftare
-svaki dan Allah ukrasava Svoj Dzennet i govori: Uskoro ce Moji dobri robovi ukloniti sa sebe teskoce i neprijatnosti i uci u tebe
-okivaju se sejtani u ramazanu, pa ne mogu raditi sta inace rade van ramazana
-oprasta im se u posljednjoj noci"

Vehid Abduselam Bali - "Zastita od dzina i sejtana u svjetlu Kur'ana i Sunneta"

Selam.

Nadjoh ovo na netu, ali mi ostade nejasno, pa ako neko moze da mi odgovori, da li ovo znaci da i dzin u opsihrenom covjeku je uklonjen ili su okovani samo oni koji slobodno hodaju okolo?

Selam.

Enes
Site Admin
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:17 pm
Kontakt:

Re: Okivanje sejtana u ramazanu - pitanje

Post od Enes » Čet Avg 13, 2009 8:17 pm

poput ljudi, dzini imaju priliku tj slobodnu volju da biraju hoce li bit pokorni Allahu i truditi se za dzennet dok sejtani idu u dzehenem sigurno.
tako da dzini ulaze u ljude, tj oni koji imaju problema i prije ramazana obicno imaju i tokom ramazana, jer tom logikom, kojom vi posmatrae, pola insan bi bilo zatvorene u dzehenem al ipak nisu....zive i rade i tokom ramazana

Odgovori