Sihr, varka, carolija, magija, sta vi mislite???

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

insan
Mlađi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 8:47 pm

Post od insan » Pet Avg 24, 2007 12:04 pm

EMIRgr napisao:Selam alejkum

Ako je to znanje sto si naucila da vjerujes da oni letaju po zemaljskoj kugli i klanjaju gdje hoce, ja molim Allaha Uzvisenog da sacuva mene i sve muslimane od takvog znanja ili bolje receno ne znanja.
U takvim slucajevima se moze raditi samo o sejtanskim evlijama a ne o Allahovim evlijama. Da nemaju mozda i slovo S na majici i plavi ogrtac poput supermana.
Ako sam dobro shvatio kazes da ima ljudi koji vide meleke, vidjenje meleka od ljudi je stvar gajba i to ne moze niko vidjeti.
Jer takve stvari se kose sa seriatskim i zdravim ljudskim razumom.
Allah spominje svoje evlije u kur`anu i zna se ko su evlije a ne kojekakvi djedovi sa puno maste. Kada spominjes Musa.a.s., pretpostavljam da mislis na Hidra a.s. u lijepoj prici,ukoliko je rijec o toj osobi ta osoba je jos davnih dana umrla, cak sta vise islamski ucenjaci koji su izucavali hadis su slozni da svi hadisi koji govore o Hidru su izmisljeni.
Muhammed s.a.v.s. kaze jednom od ashaba u skracenoj verziji hadisa koji je svima nama poznat.."Da je Musa a.s. ziv morao bih mene slijediti"
Kazes da ne mozes da objasnis sestri jer nece shvatiti, onda se ovde postavlja pitanje kakav je to dio vjere kada neko ne moze shvatili ili je to ono kao sto je tipicno u sufizmu moras slijediti svog sejha i nesmijes mu se protiviti. Poslanik s.a.v.s. navodi u svojim hadisima drugacije stepne najveceg vjerovanja nego sto si spominjes da je to dusa sto nosi tijelo.
Sestro izucavaj malo vise kur`an i sunnet pa ce ti stvari bolje biti jasnije i savjetovao bih ti da procitas knjigu "islam a ne vehabizam" pa onda pocni rasudjivati na dva jezika.
Da Allah nagradi i oprosti grijehe imamu Safija r.a. koje je tacno rekao kada kaze: ko ujutro udje u sufizam do podne nije vise normalan.

s tobom ne pricam, i jedino si muslimansko bice trenutno s kojim sam ja u zavadi...
Nisi mi jos ni halala zatrazio za onu uvredu,a obracas mi se...

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Pet Avg 24, 2007 12:28 pm

Selam alejkum

Ja cu prvi nazvat selam a ti kako hoces......A ti prvo trazi halala od mene i ovih ljudi na forumu sto si lagala da si musko pa onda pocni prigovarati.

taqwaluk
Mlađi član
Pridružio se: Pet Jul 15, 2005 5:03 pm

Post od taqwaluk » Sub Avg 25, 2007 7:00 am

Nije moje da se mijesam u vase sporove, neznam o cemu se radi.Medzutim, kad smo vec kod trazenja halala, insan, pa nisi ga trazila ni ti meni, poslije one poslane poruke. Doduse, ja to nisam ni uzimala srcu, ne hatoram :P

Nego, da se vratimo temi.

Sto se tice osobe koju spominjes u vezi Musa alejhiselamom, ako mislis na Hidra alejhiselama, kao sto Emirgr spomenu, znam da nema sahih predaja o tome.Ja cu procitati ponovo sve o kazivanju o Hidru u knjizi: "Kazivanje o Vjerovjesnicima, od hfz. Ibn Kesira,a znamo da se ibn Kesirova djela, Allah mu se smilovao, uzimaju kao jedna od najatenticnijih, kao i njegov tefsir Kur'ana.Onda cu citirati zakljucak iz tog djela, da sada ne pisem, mogu pogrijesiti nesto, podavno sam to citala.

eh, sad :)

Kao prvo, zelim reci da mi je nekako "drago", ako tako smijem da se izrazim ,da si napokon rekla da ides u tekije itd.,sto znaci, ucestvujes u sufijskim ritualima. Ovo nije provokacija, nego konstatacija, prije si to energicno odbijala, koliko me pamcenje sluzi.

Drugo, zaista, svaki put kada pises postove, iako teme veze nemam sa takozvanim "vehabijama" ti ih ubacujes, mislim taj naziv. Gdje god spomenes sufiju, ti odmah udri po "vehabijama" zasto?? Kakve veze ima to i sa cim. Ako vec smatras da poznajes sufijizam i to tebi odgovara, onda to kazes i ides dalje.

Meni ovo tvoje dode, kao ono: "napad je najbolja odbrana, pa hajmo izmisliti da ima jos nesto, da na nas ne upuri prstom".Do sada mnogi ljudi su rekli da su sufije i cak imaju mjesta nazvata po sufijama itd, a niko da je "vehabija" to neces cuti, niti postoje tekije, a niti posebne dzamije za vehabije, jel' tako?? to je cinjenica.

Sto se tice vehabizma, ja radije procitam ono sto je sam covjek napisao za kojeg kazu da je zalutao i predvodioc nekog petog mezheba, nesto sto nema itd..To je sam imam Abdul Vehab, njegove knjige postoje, pa najbolje njegove knjige i procitati, da se vidi zasta se taj insan zalagao za svog zivota. Toliko o tome.

Eh, prije nego i pocnem diskutovati o gajbu itd., mene interesuju nekoliko stvari, za pocetak.Pitam, za tvoj komentar, citala sam o ovom, ali ti kazes ti si bila tu, ja nisam, pa da cujem od tebe.

Prvo: zasto sufije imaju posebne tekije? sta ce im to? Allahov Poslanik nije pravio tekije posebne za ibadet, ovo veze nema sa itikafom, nije ni slicno.

Drugo: Ko su onda to prave sufije?? ako ti sama kazes postoje lazni. Znam da se dijele na nekoliko podgrupa, koja je onda, po tvom misljenju, najispravnija?? istinita?

Trece: mevlud, kao mevlud, je jedna stvar uvedena u vjeru,(uzela sam mevlud, jer koliko me pamcenje sluzi, ti se za mevlud "zalagala" na neki nacin) to svi priznaju, cak i oni koji je odobravaju i slazu se da nije bila u vrijeme Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, zato nema potrebe oko tog razglabati, jel' novo ili nije, jeste, to svi kazu. Velika polemika se dize kada dode do tih uvodenja, jedni kazu moze se uvesti nesto u vjeru, drugi kazu nista se ne treba uvoditi u vjeru.Ja isto to kazem, zasto uvoditi nesto, sto nije sam Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, praktikovao, zar mislimo da postoje neki "dobri ili bolji" od njega samog, da je vise volio i boja se Allaha, ne tako mi Allaha taj se poslije njega nije rodio.

Njega je Allah izabrao i podario mu znanje, mudrost i otkrio mu iz Svoje riznice znanja, koliko je Allah htio, o gajbu, Ahiretu, melecima itd., niko poslije njega to nije u stanju postignuti, ali da moze insan biti bogobojazan, sigurno da moze, ali ne toliko da poznaje gajb ili vidi meleke.

selamun alejkum

Nihad
Mlađi član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 10:10 pm
Kontakt:

Post od Nihad » Sub Avg 25, 2007 5:24 pm

Esselamu Alejkum.

Insan moj savjet ti je da kupis i Knjigu- TEWHIDA I RADOST PRAVOVJERNIH-tu knjigu mozes nabaviti kod mene ako si u Americi ili canadi,kao i niz drugih knjiga koje su na temeljima Kur'ana i suneta.Ova Knjiga kosta 15 dol,a ako nisi u stanju da kupis onda se javi na privat,posalji adressu dobitces je dzaba.
InsAllah da te Allah svt naputi i izvede iz slijepog vjerovanja,da ti da uputu i znanje koje ce ti koristiti kako na dunjaluku tako i na Ahiretu.

Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.

''O, ljudi obracajte se Allahu tevbom i trazenjem oprosta! Zaista, ja to uradim stotinu puta na dan.'' (Muslim)

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Jan 16, 2008 8:14 am

Es Selamu Alejkum We Rahmetullahi We Berekatuhu

Sihr, varka, carolija, magija, sta vi mislite???

E’uzu billahi mineš-šejtanirradžim

Covijek pomocu dzina uradi sta hoce sa drugom osobom?????????

http://www.s3udy.net/video/files/file/010.wmv

Mirza
Mlađi član
Pridružio se: Sub Apr 16, 2005 9:56 am

Post od Mirza » Sre Jan 16, 2008 10:17 am

Selam alejkum

kvalitet je tako slab da je teško znati. Interesantno u trgovini i nigdje nikoga, to mi je več sumljivo. Da je kvalitet veći moglo bi se vidjet ako imaju niti i špage pa da je digne i vratit tako nazad.

samo moje mišljenje

mirza

selam alejkum

daneS
Mlađi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 1:46 pm

Post od daneS » Sre Jan 16, 2008 12:19 pm

es-selamu alejkum,
Prvo: zasto sufije imaju posebne tekije? sta ce im to?
to je mjesto koje je predviđeno za druženje i za ibadet ali namaz je dužan svaki sufija u džamiji da klanja,tekije imaju nekakav svoj red ili pravilo to je otključana kuča za svakok prolaznika i konačišće.i nebitno je ništa drugo nego to je krov nad glavom koji je bolji za druženje i sigurniji nego pod drvetom.može se dobro o tekijama pričati ali nebitno je.
Ko su onda to prave sufije??
-ovo je super pitanje i odgovor je, ti si pravi sufija,jer sve što si napisala je sufijsko načelo ,KURAN,SUNET I EHLIBEJT,i sve što izlazi iz ti okvira su oni "nepravi"-ali Allah najbolje zna.

Kod: Obeleži sve

ucestvujes u sufijskim ritualim[quote][/quote]
-ako je zikr ritual zašto i ti nebi u njemu učestvovala
sestro prekompleksno je da bi ulazili u debatu ali mene kad je to zanimalo tražio sam da budem i da pisustvujem na svim zikrovima/obredima/ od svih redova a ima ih pravi 12.
svako dobro i mir ,želim
es-selamu alejkum,wr,wb

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Jan 16, 2008 7:40 pm

Mirza napisao:Selam alejkum

kvalitet je tako slab da je teško znati. Interesantno u trgovini i nigdje nikoga, to mi je več sumljivo. Da je kvalitet veći moglo bi se vidjet ako imaju niti i špage pa da je digne i vratit tako nazad.

samo moje mišljenje

mirza

selam alejkum
We Alejkumu Es Selam We Rahmetu Allahi We Berekatuhu

Dobro i ovdije kvalitet slike nije bas najbolji ali ima naroda, sta mislis na ovo?

http://www.alroqya.com/video/tamathel1.wmv

Odgovori