NE MOGU DOC SEBI

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

elma np
Stari član
Pridružio se: Sub Dec 10, 2005 6:27 pm

Re: NE MOGU DOC SEBI

Post od elma np » Uto Jul 13, 2010 3:58 pm

Selam Allejkum Sestro Elma np.
Nezelim da te sa ovim potcenjivati sto ti hocu reci .Nadam se da ces me sa ovim u pozitivnom smislu razumeti.
Sestro, kada Ja pisem neki post na forumu bez obzira o cemu se radilo ,dali o nekoj sugestiji ,primedbi ili dati neki savet ,toliko razmisljam o tome i pored sto ja vec imam
neku osmisljenost u tome sta cu napisati ,ja toliko izbacujem iz toga pa opet nesto dodam ,pa izbacim pa popravim i opet nesto dodam ,sve do jednog cilja da u meni vise nema nikakve dvojbe u vezi toga kako ce taj Brat i Sestra primiti taj moj post.
Sestro ja bih ne samo tebi ,nego i svima na forumu toplo prepurucio da nabavite sebi iz sveg srca knjigu . Uzivaj u Zivotu od pisaca dr.Muhammed bin Abdurrahman.
To je veoma interesatna i poucna knjiga ,koja se radi o ophodzenju sa ljudima.
Selam Allejkum i sve najlepse ti zelim Sestro.[/quote]
Za Sadaku!Ja bih tebi preporucila Kur`an da citas i to cesto.Da se malo prisetis sta je haram a sta halal.Ja samo govorim istinu a kako ce me ko shvatiti iskreno nije me briga,nemam nameru da nesto ulepsavam i dodajem.Eto za tebe,Harisa i Senada da procitate kolko je islamski brak vazan.Mislim da svaka normalna osoba koja za sebe tvrdi da je vernik ili vernica kad sazna koliki je greh pociniti blud sto pre prestane to ciniti i pokajati se i ne cekati ni dan vise a da se ne venca po serijatu.Nema tu vencat cu se za mesec ili dva a do tad nastavljam po svome.To je cisto nepostovanje ALLAHA dz.s i licemerstvo.Do sad bi i zidovi shvatili :lol:
Brak zarad Allaha Subhanehu we Teala‏

Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim

Ona je jedna od casnih savremenika Poslanikovih s.a.w.s. U Medinel-Munevveri ona je bila zena o cijoj su ljepoti kruzile price.
Dosavsi pred Poslanika s.a.w.s. rece mu:” Poduci me onom sto cu raditi sto bi me uvelo u Dzennet “
Resululllah s.a.w.s. rece:” Najprije ti je potrebno da se udas za nekoga. S tim cinom sigurno dobijas pola Imana.”
“O Poslanice “, zapita ona, “ ko bi mi bio drug, mladozenja? Prosio me je vladar Abesinije, kralj Negus, ja ga nisam htjela. Ubejdullah je davao sto deva i jos nekih stvari, ali i njega sam odbila. A sada ti kazes da je sklapanje braka ono sto ce me izbaviti na onom svijetu. Poslanice, ja sam zadovoljna s onim kojeg ti izaberes”
I Resulullah s.a.w.s. shvati da, ako predlozi ime jednog od ashaba, drugome nece pruziti sansu, pa rece:” Ko prvi udje u Mesdjid, ova zena je njegova”
Svi su sa ovim bili zadovoljni. Ali njima Allah dzs dade takav san da se niti jedan od njih ujutro ne mogase probuditi.
Poslanik s.a.w.s. je cekao ko ce se prvi pojaviti u dzamiji i odjednom se pojavi Suhejb. Bez igdje ikoga, siromah, skoro crne puti, on je bio covjek cija pojava nije bila lijepa, dugacak, mrsav, slabasne gradje. A Hifa je opet bila zena- i bogata i lijepa do krajnjih granica. Resulullah s.a.w.s. poslije namaza pozva Hifu i objasni joj situaciju. Hifa je bila zadovoljna s onim sto joj je Allah swt odredio.
Poslanik s.a.w.s. prouci hutbu i rece: ” Suhejbe, ustani i uzmi nesto za ovu zenu “
Suhejb odgovori:” Poslanice pa ti znas da od dunjaluckih stvari nejmam niti jednog dirhema“
Hifa naredi slugama i donesose kesu od 1000 dirhema u srebru. Dadose ih Suhejbu i on dade od toga nesto za nju.
Zatim Poslanik s.a.w.s. rece: ” Suhejbe, uzmi ovu zenu za ruku i vodi je kuci.”
Suhejb ce na to :” Poslanice, kojoj kuci cu je odvesti kad ti znas da je moj dom dzamija?”
A Hifa onda rece:” Poklanjam ti gotovu kucu koja se nalazi na tom i tom mjestu, sad ustani i vodi me tamo.”
Resulullah s.a.w.s. prouci dovu, a ashabi molise i zahvaljivase Allahu. Ustadose i odose kuci.

Kada su zavrsili sa objedovanjem, cim dodje vrijeme spavanja, Hifa rece;” Suhejbe, znaj da sam ja tvoja blagodat, a ti moja nevolja. Nego, da bi ti na ovu blagodat zahvaljivao Allahu swt, a da bi ja na ovu nevolju bila strpljiva, dodji da ovu noc provedemo u ibadetu. Ti da se pridruzis sevabima onih koji Allahu zahvaljuju na podarenoj im blagodati, a ja –onih koji su strpljivi. Jer Resulullah s.a.w .s.je rekao:”U Dzennetu postoji visok cardak i u njemu ce se naci samo oni koji Allahu zahvaljuju i koji su strpljivi.”
Tu noc oboje bijehu zaokupljeni pokornoscu i ibadetom .Suhejb na sabah dodje u dzamiju Dzibrail a.s upozna Poslanika s.a.w.s. s onim sto je bilo prethodne noci. Donese im radosnu vjest o Dzennetui Allahovoj ljepoti.
Resulullah s.a.w.s. se obrati Suhejbu: ”Suhejbe, da li bih te upitao da mi ispricas ono sto je bilo prosle noci?”
“ Poslanice, upitaj” odgovori Suhejb. Resulullah s.a.w.s. mu objasni njihovu situaciju i ono sto su ucinili, te mu rece radosnu vjest:” Vi ste Dzennetlije, vi cete vidjeti Uzvisenog Allaha swt.”
Suhejb od srece sto ce biti od onih koji ce vidjeti Uzvisenog Allaha swt, spusti glavu na sedzdu i zamoli:
” Gospodaru moj, ako si mi oprostio, uzmi moju dusu da se ne bih vise ogrijesio.”

Dok je bio na sedzdi, Uzviseni Allah swt mu primi dovu i uze dusu. Na ovo svi zaplakase. Resulullah s.a.w .s.rece:” Nesto sto ce vas jos vise zbuniti jeste to da je u ovom trenutku i Hifa svoju dusu ispustila i predala je Hakku.”
Oboma su klanjali dzenazu. Oboje su ukopali jedno kraj drugog, povise njihovih glava stavili dva biljega, na jednom je pisalo:
“OVO JE MEZAR ONOGA KO JE ZAHVALJIVAO ALLAHU SWT NA BLAGODATI KOJU MU JE ON PODARIO”
a na drugom:
“OVO JE KABUR ONOG KOJI JE BIO STRPLJIV NA NEVOLJI KOJU MU JE ALLAH ODREDIO”

Takav je bio snazan iman i jekin casnih ashaba Muhammeda s.a.w.s. A sad ajeti o zabrani bluda.
Ajeti o prevenciji i zabrani bluda

I ne približujte se bludu! Zaista je to sramno. I (kakav je to) ružan put!
(El-Isra', 32)1

I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!
(El-Isra', 32)2
Islam, kao kompletan i sveobuhvatan sistem, daje smjernice i odreduje pravila ponašanja u svim segmentima ljudskog života. Zato posvecuje dužnu pažnju svim bitnim faktorima koji utjecu na napredak ili stagnaciju ljudskog društva. Jedan od tih faktora jeste, svakako, izgradnja moralnog društva, kroz poticanje ljudi na prihvatanje plemenitih osobina i svojstava i klonjenje svih loših osobina, koje vode padu morala, te samim time stagnaciji i nazadovanju društva. Islam traži od ljudi da budu iskreni, pošteni, dobronamjerni, pravedni, visokomoralni itd. te da se klone svih osobina koje su suprotne ovima. Islam potice ljude na cednost, poštenje i uzoran bracni život a strogo im zabranjuje svaki oblik nemoralnog nacina života i nedozvoljene intimne odnose. Islam zato za blud i propisuje najstrožiju kaznu, tj. stotinu udaraca bicem za o­ne koji nisu stupili u brak a kamenovanje do smrti za o­ne koji su u braku! Neki prigovaraju zbog ovako stroge kazne za to djelo, medutim, historijska je cinjenica da se tome zlu moglo oduprijeti jedino u islamskom društvu, koje je bilo uredeno tako da nicim nije pozivalo ljude na to zlo a i kada bi se o­no desilo primjenjivala bi se ta kazna, koja je odvracala mnoge od eventualnog pokušaja da ga ucine.
U ajetu ciji je prijevod na pocetku naveden može se primijetiti nekoliko stvari. Kao prvo, njegov pocetak nije O vjernici..., koji je uobicajen kod mnogih ajeta u kojima se navodi neko naredenje ili zabrana. Time se ukazuje na to da je cedan život opce dobro i da bi ga trebali usvojiti i o­ni koji priznaju Stvoritelja a i o­ni koji Ga ne vjeruju. Zatim, interesantno je da se ovim ajetom ne izrice sama zabrana cinjenja bluda, tj. ne kaže se: I ne cinite blud!, nego se upotrebljava poseban nacin izražavanja, time što se kaže da se bludu ne smije ni približiti! To je jaca forma izražavanja, tj. na taj nacin još se efikasnije ukazuje na to koliko je ta zabrana teška, jer ako se ne smije približavati bludu o­nda se o­n pogotovo ne smije ciniti!5 Ako je sredstvo i o­no što vodi nekom djelu zabranjeno o­nda je logicno da to djelo bude još strožije zabranjeno.6 Dakle, radi se o preventivi, jer je lakše i bezbolnije sprijeciti nego lijeciti. U mnogim stvarima islam traži preventivu, pa tako i u pogledu bluda. Nagon za intimnim odnosom je najjaci ljudski poriv pa ako mu se približi skoro je nemoguce izbjeci ga. Zato se od ljudi traži da ucine sve što mogu da ne bi došli u to iskušenje, tj. da ne cine ništa što ce ih podsjecati na blud i što ce u njima buditi strast prema tome. Pored svega toga, kada se u ajetu kaže da je to razvrat i ružan put, time se ukazuje na to da se o­ni koji to cine povode za svojim strastima, da je to djelo ispod nivoa ljudskog dostojanstva i da taj put, odnosno takvo ponašanje rezultira lošim posljedicama i na ovom a pogotovo na o­nom svijetu, gdje ce se radi toga morati provesti dugi period vremena u Vatri.7

Islam osuduje miješanje izmedu spolova, ukoliko nije neminovno, zabranjuje osamu spolova, zabranjuje pretjerano šminkanje i dogonjenje, bodri sklapanje braka svakoga ko može to da ucini, preporucuje o­nome ko nema sredstava za sklapanje braka da posti, osuduje svaku smetnju koja sprjecava sklapanje braka, kao npr. pretjerano visoki mehr (ženidbeni dar), negira strah zbog siromaštva i bijede prouzrokovane radanjem djece, bodri da se pomažu o­ni koji žele sklopiti brak da bi ocuvali cistotu, propisuje najvecu kaznu ukoliko se dogodi cin prostitucije kao i kaznu protiv potvore udatih i cestitih žena, potvorenih bez dokaza. Islam predvida i druga sredstva za zaštitu i tretman ovog problema da bi sacuvao islamsko društvo od propasti raspadanja.8
:lol:

Zaključana tema