selam alejkum..
interesuje me ako se nekome uci rukja i ako zena koja je dobila hajz na to reaguje, dali sve zene sa hajzom reaguju na to ucenje ili bas samo one koje imaju sihir na sebi, a prije tog su bile pod abdestom i nisu imale bas hajz nego u toku svega toga je recimo ta djevojka dobila ili se prije toga malo nakazalo da ce dobiti???
mozel neko reci dal se na rukju reaguje pod hajzom!!!
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
-
IslamSunni
- pisem pomalo
- Pridružio se: Pon Nov 01, 2010 9:31 pm
Re: mozel neko reci dal se na rukju reaguje pod hajzom!!!
Selamu alejkum muslimanima.
Ja se drzim stava da zena pod hajzom moze uciti Kuran bez da dodiruje mushaf. Npr. listati olovkom(kao medreslijke djevojke). Moze uciti napamet.
Moze joj mehrem uciti Kuran ili da joj neka druga zena uci.
Da, zena pod hajzom ima ISTE reakcije kao i ona bez hajza! Vidio.
Ja se drzim stava da zena pod hajzom moze uciti Kuran bez da dodiruje mushaf. Npr. listati olovkom(kao medreslijke djevojke). Moze uciti napamet.
Moze joj mehrem uciti Kuran ili da joj neka druga zena uci.
Da, zena pod hajzom ima ISTE reakcije kao i ona bez hajza! Vidio.
-
Haris
- Veteran
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
- Kontakt:
Esselamu alejkum,
Negdje kao da pročitah. Možda je to bio neki tekst Almina O. Da bi žena trebala pristupiti učenju rukje pod uslovima kao za namaz. Tj. da je čista, pod abdestom, i pokrivena po propisu. Ne znam tačno. Ako navrati Enes, dat će mišljenje, jer bolje zna.
Opet hajz ne traje 3 godine, može se sačekat
Allah zna najbolje.
Negdje kao da pročitah. Možda je to bio neki tekst Almina O. Da bi žena trebala pristupiti učenju rukje pod uslovima kao za namaz. Tj. da je čista, pod abdestom, i pokrivena po propisu. Ne znam tačno. Ako navrati Enes, dat će mišljenje, jer bolje zna.
Opet hajz ne traje 3 godine, može se sačekat
Allah zna najbolje.
-
IslamSunni
- pisem pomalo
al taj dan je bio zakazan, nemoze se reci dal je bas jos bilo, pod abdestom se dogodilo ucenje, al hajz se samo malo nagovijestio, inace nije bilo...
Esselamu alejkumIslamSunni napisao:selam alejkum..
interesuje me ako se nekome uci rukja i ako zena koja je dobila hajz na to reaguje, dali sve zene sa hajzom reaguju na to ucenje ili bas samo one koje imaju sihir na sebi, a prije tog su bile pod abdestom i nisu imale bas hajz nego u toku svega toga je recimo ta djevojka dobila ili se prije toga malo nakazalo da ce dobiti???
Tvoje pitanje ide u tom pravcu
*osoba ako ima hajz ili treba da otpočne ciklus da li će reagovati ?na rukju ako nije opsihirena...
Logičan odgovor je da je to prirodno stanje , tj. fiziološki proces kod žena . KAd su žene u ovakvom stanju nisu obavezne da klanjaju i nisu dužne da naklanjaju propuštene namaze,, Rukja ne može izazvati reagovanje. ako nije u pitanju sihir ,urok,mess,
Osoba koja je opsihirena , da li ima ili nema mjesečni ciklus, bila pod abdestom ili ne (propisno odjevanje se podrazumijeva) u biti pokažu se reakcije,,, stim što kod stanja mjesečnog ciklusa ako je osoba opsihirena može imati veću nelagodu,, uzmajući u obzir činjenicu da fiziološki proces "hajz" uglavnom kod žena izaziva nelagodu, kod nekih mučnine, jake bolove itd.
Allah s.w.t. najbolje zna
Esselamu alejkum
-
IslamSunni
- pisem pomalo
da te Allah nagradi na odgovoru, ja kad sam taj dan bila na rukji samo tako se pokazalo, a naredna dva puta kao da niceg nema... stim da mi je receno da je sihr star i da je to procedura duga da se izlijeci a ovdje nema nigdje ucaca rukje... trpim i saburim a godine me moje mladosti prolaze
nisam nezahvalna, al znam da nam je duznost traziti lijek....
nisam nezahvalna, al znam da nam je duznost traziti lijek....