Cudno stanje moje porodice- molim Vase misljenje

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Mirha
Posmatrač
Pridružio se: Pon Maj 09, 2011 4:54 pm

Cudno stanje moje porodice- molim Vase misljenje

Post od Mirha » Sre Jun 01, 2011 2:49 pm

Selam svima.
Jako mi je drago sto postoji ova stranica na Internetu i sto mogu puno toga saznati korisnog odavdje.
Moj problem je kompliciran i voljela bi to rijesiti. Nadam se da ce te mi i vi dati neke savjete.
Ovako..Ja imam 18 godina i zivim u disfunkcionalnoj porodici. Moji roditelji se ne slazu i skoro da i ne pricaju.
Tu vidim sve suprotno od ljubavi, paznje, brige za dobrobit itd.. Moram priznati malo mi je tesko o ovome govoriti valjda zato sto sam i po prirodi povucena i samo jednoj osobi sam ispricala svoje stanje.
Otac se jako cudno ponasa. Ne mogu ga shvatiti a kad zelim pricati s njim fino on djeluje jako negativno, pocinje galamiti i ja osjecam da nemam snage vise boriti se s tim.
Mama je isla vise puta sihirbazima, no nije znala da je to pogresno. Hvala Allahu ja sam pronasla ovu stranicu i upozorila je da trebamo ici Enesu koji lijeci ispravno. Isli smo prije 3 mjeseca ja, mama i brat. Otac ej uvijek bio izdvojen i nije htio ici. Neki dan je rekao kako on nece nigdje ici, jer on nema problem, vec smo mi ti koji se zalimo i trebamo ici.
Kad smo otisli Enesu mene je bilo jako strah, i inace imam neke strahove od svega, al su popustili. I mama i brat su osjetili blago zujanje u usima.Mama jos i treperenje kapaka, Oni su ostali do kraja. A mene je obuzeo tako neki jak strah ruke su mi se ne mogu rec tresle ali kao da su utrnule i kapci su mi poskakivali. Strah zbog toga da li ce biti reakcija ili ne, i kad sam vidjela da ima morala sam izaci iz sobe, jako sam se uplasila sta ce biti.
Sad ne znam sta da mislim, to znaci da se nesto lose zbiva samnom??
Dao nam je vodu naucenu pili smo, upozorio je da mozemo imati rekacije poput povracanja i sl, ali nismo nista imali, a i ja isto..
Nismo kasnije isli, moj brat je trebao ici u Zagreb doktorima, mama je bila u poslu, te moje obaveze u skoli. Ali sada ako Bog da planirali smo ici u nedjelju.. I sama sebi kazem necu da me je strah, to ce mi samo pomoci.
I jos nesto sto sam zaboravila sihirbazi su rekli mojoj mami kako je mom ocu neko nesto napravio te da ja imam urok.
Svi su mi uvijek govorili da imam lijepu kosu a sad niko. A primjecujem da kosa vise nije kao prije gusta. Sada je veoma rijetka..I jos nesto me interesuje znam da sihirbazi mogu znati proslost zbog tog cime se sluze, ali kako mogu govoriti o buducnosti, na koji nacin kazu bice tako ili ovako..mene to buni..Jer mnogo puta cujem kako je neko nekom rekao desice ti se to i to se desilo.. Da li to oni odredjuju buducnost svojim spletkarenjima i moze li se to izbjeci.
Takodje mama je jednom isla bez mog znanja toj nekoj osobi i pitala i za mene nosila moju sliku..Ja sad ne znam sta da radim, sta on meni moze napakostiti, mama je rekla da nosim tu sliku uza se, ali ja to ne zelim, objasnila sam i njoj da je to grijeh i hvala Bogu shvata me..
Ne znam tacno cime se sve sluze ali sto dalje od toga, i sad mi je krivo sto sam u to upletena ni kriva ni duzna..
Jel mogao on sta prouciti, i meni odrediti. Inace odredjivao mi je i buducnost al ne vjerujem ni u sta sto prica samo zelim znati jel mogao sta lose djelovat na mene s tim svim.
Zbog svega sam u losoj psihickoj formi. Molim vas odgovorite i recite svoje misljenje. Unaprijed zahvalna.

Selam za sve.

FetaH
Posmatrač
Pridružio se: Sre Avg 25, 2010 5:33 pm

Re: Cudno stanje moje porodice- molim Vase misljenje

Post od FetaH » Ned Jun 12, 2011 1:32 pm

Draga sestro "Mirha",

Svako od nas ima neki problem...bilo sa porodicom, bilo sam sa sobom,...sa komšijama, radnim kolegama, itd. U dobu si u kojem se izgrađuješ kao individua, pa je sasvim očekivano da se razilaziš u mišljenju sa roditeljima. Kod nas u Bosni je, naročito kod "nominalnih" Bošnjaka, svađa među roditeljima nacionalni sport - to neka te ne brine; samo se o tome ne priča. Roditelji, uživljeni u međusobnoj borbi, zanemaruju osjećanja djece. Pokušaj da se plaho ne sikiraš,...fokusiraj se na izgradnju vlastite ličnosti, na neke važnije stvari, korisne stvari, ne gubi vrijeme tamo gdje šejtan sije mržnju i njome se sladi. Ti pripadaš dobu u kome su osamnaestogodišnjaci daleko bolje informirani od roditelja - hvala Allahu, a (naši) roditelji se, uglavnom, ne mogu pomiriti da su njihova djeca većeg znanja i "akl"-a od njih samih (govorim to iz vlastitog, ali i iz iskustava mnogih drugih). Hvala Allahu dž.š. koji ti je dao toliko razuma u životnoj dobi u kojoj si...ja sam plaho stariji, ali to nisam imao u tvoje doba.

Bez dozvole Allaha dž.š. se ne dešava ništa, pa ni te tegobe koje ti, eventualno, osjećaš. Isto tako se, samo Njegovom voljom, može svaki od ovih "podmetnutih" problema neutralisati. U to nemaj sumnje! Jednostavno, uzdaj se u Allaha dž.š, traži i očekuj Njegovu pomoć, budi istrajna u onome što nam On naređuje - u ibadetima. Ti si mlada, pa pozivam članove ovog foruma koji će eventualno komentarisati tvoj post, da termine "određivanje" i njemu slične ne doživljavaju previše strogo. Budi istrajna u učenju. Allah dž.š. da te uputi...

Jasno je, nije čovjek kamen, a djevojka u tvojim godinama pogotovo. Očekivano je da će se to što ti nazivaš "psihičkom formom" narušiti uslijed "klime" u kojoj živiš, ali i tih problema koje osjećaš. Međutim, moraš spremno ući u borbu sa problemima koji se pred tebe stavljaju. Korak po korak. Jedino tako ćeš vratiti svoju formu, vratićeš ono što ti je oduzeto. ;-)

O budućnosti, ali i ostalom, čitaj iz slijedećih ajeta (sura Hašr [59.]):
18. O vjernici, Allaha se bojte, i neka svaki čovjek gleda šta je za sutra pripremio i Allaha se bojte jer On dobro zna šta radite.
19. I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave; to su pravi grešnici.
20. Nisu jednaki stanovnici džehennema i stanovnici dženneta; stanovnici dženneta će ono što žele postići.
21. Da ovaj Kur’an kakvom brdu objavimo, ti bi vidio kako je strahopoštovanja puno i kako bi se od straha pred Allahom raspalo.Takve primjere navodimo ljudima da bi razmislili.
22. On je Allah – nema drugog boga osim Njega -, On je poznavalac nevidljivog i vidljivog svijeta, On je Milostivi, Samilosni!
23. On je Allah – nema drugog boga osim Njega, Vladar, Sveti, Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga obezbjeđuje, Onaj koji nad svim bdije, Silni, Uzvišeni, Gordi. Hvaljen neka je Allah, On je vrlo visoko iznad onih koje smatraju Njemu ravnim!
24. On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik, On ima najljepša imena. Njega hvale oni na nebesima i na Zemlji, On je Silni i Mudri.

Piši nam kako napreduješ. Druži se s Božjom riječju.
Da ti Allah dž.š. olakša i smiluje se tvojoj porodici.

__ __ __

Es selamu alejkum

Odgovori