Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Maj 27, 2007 11:00 pm

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Kaze Velicanstveni Allah.":I ne pravite nered na Zemlji,kad je na njoj red uspostavljen. El-Earaf.56

Prenosi Aisa r.anha : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Ko trazi Allahovo zadovoljstvo u srdzbi ljudi,Allah ce njim biti zadovoljan, i dat ce da i ljudi njim budu zadovoljni,a ko trazi zadovoljstvo ljudi u Allahovoj srdzbi,Allah ce se na njega rasrditi i dat ce da se i ljudi na njega rasrde.Tirmizi,IbnHibban-sahih

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Maj 29, 2007 10:25 pm

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Kaze Velicanstveni Allah.":I ne pravite nered na Zemlji,kad je na njoj red uspostavljen. El-Earaf.56

Prenosi Ebu Zerr r.a : Upitao sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem:Allahov Poslanice,koje je djelo najvrednije?Vjerovanje u Allaha i Dzihad na Njegovom putu-odgovorio je.Koji je rob najvredniji(koji bi se oslobodio)?Upitao sam.Onaj koji je najdragocjeniji i najskupocjeniji kod svojih vlasnika!Odgovori.A sta ako nisam u mogucnosti da to ucinim?Upitao sam.Pomozi onome ko nesto radi ili onome koji je bez zanata-odgovori.Allahov Poslanice,sta kazes ako postanem slab u slucaju nekih djela?Upitao sam.Ne cini zlo ljudima,jer ce ti to necinjenje biti sadaka,odgovori Allahov Poslanik saws.Sahih-Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Maj 31, 2007 12:23 pm

Bismillah

Prenosi Ebu Hurejre r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Allahu,ne daj da moj mezar postane idol koji ce se obozavati.Povecala se Allahova srdzba prema narodu koji je mezare svojih vjerovjesnika pretvorilo u mesdzide.Muslim

Ibn Abbas r.a prenosi da je Resulullah saws rekao:Neka su proklete zene koje cesto posjecuju mezarluke i ljudi koji mezarluke pretvaraju u mesdzide i u njima pale svjetiljke.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Maj 31, 2007 9:47 pm

Bismillah

Prenosi Ebu Hurejre r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem na hutbi :O ljudi,Allah vam je propisao hadzdz,pa ga obavljajte.Neki covjek je upitao,:Jeli svake godine,Allahov Poslanice?Poslanik saws je sutio.Covjek je pitanje ponovio tri puta.Zatim je Allahov Poslanik saws rekao:Da sam rekao da jest,bio bi vam obavezan svake godine,a vi to ne biste mogli ispuniti.Potom je rekao:Ostavite me dok vas ostavljam(Ne pitajte me o onom sto vam ne spominjem)Oni koji su bili prije vas propali su zbog brojnih pitanja i neslaganja sa svojim poslanicima.Kada vam nesto naredim,uradite koliko mozete,a kada vam nesto zabranim to ostavite!.Muslim-Sahih

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Jun 04, 2007 6:27 pm

Bismillah

Prenosi Enes ibn Malik r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Covjek stari ali dvije stvari kod njega ne zastarjevaju,pohlepa za imetkom i zivotom:Muslim-Sahih

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pet Jun 08, 2007 6:22 am

Bismillah

Prenosi Abdur-Rahman ibn Ebi Bekre od svoga oca r.a. da je Poslanik s.a.v.s. upitao ashabe: «Hoćete li da vas obavijestim o najvećim grijesima?» Rekosmo: «Svakako, Allahov Poslaniče». Reče: "Širk (pripisivanje druga) Allahu i neposlušnost roditeljima». Bio je naslonjen, pa se ispravi sjedeći i reče: «I lažan govor i lažno svjedočenje i lažan govor i lažno svjedočenje…» Ponavljao je toliko ovo posljednje, pa sam rekao: «Da hoće ušutjeti?» (Buharija)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 08, 2007 8:36 am

Bismillah

Prenosi Ebu Hurejre r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Ko se okupa petkom,potom dodje na dzumu,klanja koliko moze i ne progovori sve dok hutba ne zavrsi,zatim klanja dzumu,bice mu oprosteni grijesi izmedju dvije dzume,i jos tri dana:Muslim-Sahih
Abdullah ibn Omer i Ebu Hurejre r.a prenose da su culi Resulullaha saws da je na stepenicama svoga minbera rekao:Ili ce ljudi prestati ostavljati dzumu,ili ce Allah zapecatiti njihova srca pa ce postat gafili:Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 08, 2007 8:38 am

Bismillah

Prenosi Ebu Hurejre r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Ko se okupa petkom,potom dodje na dzumu,klanja koliko moze i ne progovori sve dok hutba ne zavrsi,zatim klanja dzumu,bice mu oprosteni grijesi izmedju dvije dzume,i jos tri dana:Muslim-Sahih
Abdullah ibn Omer i Ebu Hurejre r.a prenose da su culi Resulullaha saws da je na stepenicama svoga minbera rekao:Ili ce ljudi prestati ostavljati dzumu,ili ce Allah zapecatiti njihova srca pa ce postat gafili:Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 08, 2007 8:07 pm

Bismillah

Prenose Ebu Musa i ibn Mesud r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Zaista ce pred Kijamet nastupiti dani u kojima ce se spustiti i prosiriti neznanje,a dici ce se znanje:Buhari i Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Jun 10, 2007 9:27 am

Bismillah

Prenosi se od Sevbana r.a : Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:Allah mi je,uistinu,dao da obuhvatim Zemlju,pa sam vidio njene istoke i zapade.Vlast moga ummeta ce doseci onoliko koliko sam od nje obuhvatio.Data su mi dva trezora:crveni i bijeli.I molio sam,uistinu,svoga Gospodara za moj ummet da ga ne unisti sveopcom susom i da njima ne ovlada neprijatelj,mimo njih samih,pa da ovlada svim sto oni posjeduju.Moj je Gospodar,uistinu,rekao."Muhammede,ja kad odredim odredbu,to se,zaista,ne moze sprijeciti.Ja sam,uistinu,dao tvom ummetu da ih necu unistiti sveopcom susom i da necu da njima ovlada neprijatelj,mimo njih samih,da ovlada svim sto oni posjeduju,pa makar se protiv njih sakupili iz svih njenih dijelova,sve dok ne budu unistavali jedni druge i zarobljavali jedni druge: Muslim

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Pon Jun 11, 2007 2:56 am

Bismillah

Prenosi Buhari od Enes r.a. da je neki covjek od Ensarija dosao Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i zatrazio sadaku od njega, pa mu rece: “Zar nemas nista kod kuce?”, Imam, odgovori on, prostirku, njom se nekad odevamo a nekad je prostiremo, i posudu iz koje pijemo vodu, “Donesi ih”,rece mu Allahov Poslanik s.a.v.s., pa ih on donese, Allahov Poslanik s.a.v.s. ih uze u svojim rukama i upita: “Hoce li neko kupiti ovo dvoje?” neko od ljudi rece: Ja cu ih uzeti za dva dirhema, pa mu ih on dade, uze dva dirhema, dade ih covjeku od Ensarija i rece mu: “Kupi sa jednim dirhemom hrane za tvoju porodicu, a sa drugim kupi sjekiricu pa mi je donesi, kad mu je ovaj donese Allahov Poslanik s.a.v.s. pricvrsti za nju drvenu motku i rece mu: “Idi i skupljaj drvece, a zatim ga prodaj, i nemoj mi dolaziti petnest dana”, pa taj uradi tako, a kad je ponovo dosao, bijase zaradio deset dirhema, pa je kupio odjece i hrane dijelom od njih, Allahov Poslanik s.a.v.s. je onda rekao: “Ovo je bolje za tebe, nego da trazis, jer ce ti to biti crni biljeg na tvom obrazu, na Sudnjem danu”.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jun 13, 2007 8:32 pm

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime,ineke hamidun medzid.
Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid.

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Svi moji sljedbenici ce uci u Dzennet osim onih koji to ne htjednu.:Neko rece:A ko to nece Allahov Poslanice?:Ko mi se bude pokoravao taj ce uci u Dzennet,a ko mi se suprotstavi taj nece uci:Odgovori Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jun 14, 2007 11:43 pm

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime,ineke hamidun medzid.
Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid.

Ebu Hurejre r.a prenosi:Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Zemlja ce izbaciti riznice svoje kao ogromne stubove od zlata i srebra.Tada ce ubica doci i reci:Zar sam zbog ovoga ubijao?!Doci ce onaj koji je prekidao rodbinsku vezu i reci ce:Zar sam zbog ovoga prekidao rodbinske veze?!Doci ce kradljivac i reci ce:Zar mi je zbog ovoga odsjecena ruka.Na kraju,sve ce zlato i srebro ostaviti i nista od njega nece uzeti.Muslim

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik salallahu alejhi we sellem rekao:Kada se prouci ajet koji obavezuje na sedzdu,pa je ucini,sejtan se udalji placuci i govoreci:Tesko meni,Covjeku je naredjeno da ucini sedzdu pa je ucinio i zasluzio Dzennet,a meni je naredjeno da ucinim sedzdu pa sam odbio i zasluzio Vatru.Muslim

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Resulullah saws rekao:Mi smo zadnji ummet,ali cemo na Sudnjem danu biti prvi.Mi cemo biti prvi koji cemo uci u Dzennet.Mada je njima data Knjiga prije,a nama poslije,oni su se razisli ,pa je nas Allah uputio na istinu u vezi s kojom su se oni razisli.Allah je nas uputio na dan u vezi s kojom su se oni razisli.To je petak.
Danas je petak,nas dan.Sutra je subota,dan zidovski,a prekosutra je nedjelja,dan krscanski.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 15, 2007 11:59 pm

Bismillah

Prenosi Ebu Seid el Hudri r.a prenosi da su neke ensarije trazile sadaku od Resulullaha saws,pa im je dao,zatim su ponovo trazili,pa im je opet dao.Kada je ponestalo imetka kod njega Resulullaha saws rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:STO BUDE KOD MENE DOBRA I VAMA CE BITI DOSTUPNO.KO SE SUZDRZI,ALLAH CE GA UCINITI SUZDRZLJIVIM.KO SE MOGNE ODRECI TOGA,ALLAH CE GA UCINITI NEOVISNIM.KO SE STRPI,ALLAH CE GA UCINITI STRPLJIVIM.A NAJBOLJE I NAJVREDNIJE STO SE NEKOME MOZE DAT ,JE STRPLJENJE.Muslim

Abdullah ibn Amr b. el As r.a prenosi da je Resulullah saws rekao:Spasen je onaj koji primi islam,bude mu dovoljna opskrba i kome je Allah dao da bude zadovoljan onim sto mu je dato.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jun 20, 2007 10:21 pm

Prenosi Amr ibn As r.a: Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:"Od svih zena najvise volim Aisu,a od ljudi njenog oca"Buhari-Muslim

Od ibn Mesuda r.a se prenosi da je Resulullah saws rekao nakon naklanjanog sabah namaza poslije njegovog vremena."a zatim!Zaista je najiskreniji govor Allahov govor,a najsigurnija veza je rijec takwaluka.Najbolje pokoljenje je millet Ibrahima a.s.Najbolji put je put Muhammeda a.s,najcasniji govor je spominjanje Allaha Uzvisenog.Najlepse kazivanje je sami Kur'an,najbolja stvar je imati cvrstu odluku.Najopasnije stvari za vjeru su novotarije.Najbolja uputa je od vjerovjesnika,a najcasnija smrt je smrt sehida,najvece sljepilo je zabluda poslije upute,najbolja nauka je ona koja koristi,vrijednost upute je u njenoj sljedbi,a najvece sljepilo je sljepilo srca.Gornja ruka je bolja od donje,malo djelo ali trajno,bolje je od velikog koje je kratkotrajno.Kajanje ne koristi pred smrt,kao sto ne koristi ni isprika na Sudnjem danu.Ima ljudi koji na namaz dolaze pri kraju,a ima ih koji se Allaha sjecaju samo u nevolji.Najvise gresaka je od jezika koji laze,najvece bogatstvo je bogatsvo duse,najbolja opskrba je bogobojaznost.Vrhunac mudrosti je strah od Allaha.Najbolje sto se moze imati u srcu je cvrsta vjera i eliminacija nevjerstva.Jadikovanje za umrlim je posao iz vremena dzahilijeta.Krajnosti su dzehenemsko gorivo,a pjesnistvo je sejtanski instrument.Alkohol je skup grijeh,a zene su sejtanski drugovi u zavodjenju ljudi.Mladost je dio ludosti.Najgora zarada je od kamate,a najgora hrana od imetka jetima.Sretan je onaj koji se na tudjim greskama uci,a nesretan je onaj ko se unesreci jos u utrobi majke.Svako od vas ide svojim putem,a konac djelo krasi.Najgora kazivanja su ona koja su izmisljena.Sve sto ce doci blizu je.Psovati vjernika je grijeh,a ubiti ga nevjerstvo.Jesti ljudsko meso je neposlusnost Allahu,a njegov imetak je haram,kao i njegova krv.Ko proizvoljno o Allahu govori,govor mu je lazan.Ko od Allaha trazi oprost,On ce mu oprostiti.Ko se trudi da savlada srdzbu,Allah ce ga nagraditi.Ko se strpi kada ga neko ponizava,Allah ce mu povecati dostojanstvo.Ko zeli ugled,Allah ce mu ga dati,ko iskaze strpljenje,Allah ce mu dvostruko uzvratith.A ko iskaze neposlusnost Allahu,On ce ga kazniti.Moj Boze!Oprosti meni i mome ummetu,moj Boze!Oprosti meni i mome ummetu,mom Boze!Oprosti meni i mome ummetu,trazim oprost kod Allaha sebi i vama.Bejheki

Odgovori