Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jan 09, 2008 8:37 am

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime,ineke hamidun medzid.
Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid.
(DANAS JE 1 MUHARREM,NEKA VAM JE MUBAREK NOVA GODINA)
Muaz Ibn Dzebbel r.a je rekao: "Jahao sam iza Vjerovjesnika, s.a.v.s., pa je rekao: 'O, Muaze, znaš li koje je Allahovo pravo (hakk) prema Njegovim robovima, a koje je pravo robova prema Allahu?' Rekao sam: 'Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju!' On reče: ‘Zaista je pravo Allahovo prema robovima da ga obožavaju i da mu ništa ne pridružuju (ne čine širk), a pravo robova prema Allahu je da On ne kažnjava onoga koji mu nije širk činio. ‘ Rekao sam: 'O Allahov Poslaniče, hoću li obveseliti svijet?' Rekao je: ‘Nemoj ga obveseljavati, jer bi se u to pouzdao (pa bi ljudi zanemarili rad)."'Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 10, 2008 8:56 am

Allahumme sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime,ineke hamidun medzid.
Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid.

Ebu Derda r.a pripovijeda da mu je došao jedan čovjek i rekao: "Ja imam ženu, ali meni moja majka nareduje da se rastavim s njom." Ebu-Derda mu na to reče: čuo sam Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, kada je rekao: "Roditelji su srednja vrata Dženneta, pa ako hoćeš, pusti ih, a ako hoćeš, sačuvaj ih." Nesa`i

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jan 11, 2008 8:43 am

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem., rekao: "Požurite sa dobrim jelima, jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao dijelovi mrkle noći; čovjek će osvanuti kao vjernik, a omrknuti kao nevjernik, ill će omrknuti kao vjernik, a osvanuti kao nevjernik - prodavat će svoju vjeru za dunjalučke stvari." Muslim

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, salallalhu alejhi we sellem ,učio: "Gospodaru moj, utječem Ti se od gladi, a ona je loš sudrug; i utječem Ti se od prevare, a ona je loša pratnja."Ebu davud

Prenosi se da je neki čovjek došao Ibrahimu ibn Edhemu i rekao mu: ''Moja duša me neprestano navodi na grijehe, pa me posavjetuj kako da se toga oslobodim.'' Ibrahim ibn Edhem mu odgovori: ''Kad te duša pozove u grijeh prema Allahu, ti se slobodno prepusti grijesima, ali pod nekoliko uvjeta.'' ''Koji su to uvjeti?'', upita čovjek. Ibrahim mu reče: ''Kada budeš želio učiniti grijeh onda to učini na mjestu gdje te Allah ne vidi.'' Čovjek mu reče: ''Subhanallah, kako da to učinim kad me Allah svugdje vidi!'' Zatim mu reče: ''Kada te duša pozove u grijeh učini to, ali ne na Allahovoj zemlji.'' Čovjek reče: ''Ali kako kad je sva zemlja Allahova!'' Ibrahim ibn Edhem je nastavio: ''Kada budeš želio učiniti grijeh nemoj jesti ništa od opskrbe koju Allah daje.'' Čovjek uzviknu: ''A zar sva opskrba nije od Allaha!'' Kada budeš želio učiniti grijeh, i kada te nakon smrti meleki povedu u Vatru, nemoj ih slušati.''

''A kako da ih ne slušam i kako da se oduprem kad je to nemoguće.'' ''Kada budeš čitao svoje grijehe iz knjige koja će ti biti data na Sudnjem danu, nemoj ih priznati već poreci da si to činio.'' A gdje su kiramen-katibini, gdje su meleki čuvari, gdje su ostali svjedoci koji će svjedočiti protiv čovjeka?'' Na kraju mu Ibrahim ibn Edhem reče: ''Pa kako se onda ne stidiš da činiš grijehe prema Allahu, a On te vidi, podario ti je život i opskrbu, dao ti zdravlje i snagu?!'' Nakon tih savjeta čovjek je počeo plakati i kroz suze je govorio: ''Tako mi Allaha, od danas neću biti nepokoran Allahu, dž.š.''

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Jan 12, 2008 10:28 am

Abdullah ibn Omer r.a prenosi da je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Kada bi ljudi znali o samotnom putovanju ono što ja znam, ne bi nikada jahač (konjanik) krenuo noću na put sam." Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Jan 13, 2008 11:35 am

Abdullah ibn Omer r.a pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, u društvu s Abdurrahman b. Avfom, S'ad b. Ebi Vekkasom i Abdullah b. Mes'udom, r.a., obišao S'ad b. 'Ubadeta, pa je zaplakao. Kada su prisutni vidjeli da Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, plače, i oni su se rasplakali, pa im on reče: "Poslušajte! Zaista Allah ne kažnjava zbog suza očnih, niti zbog tuge srčane, nego kažnjava ili milost ukazuje zbog ovoga" - pokazavši na jezik!"Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Jan 14, 2008 3:23 pm

Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid

Aisa bint ebu Bekr r.anha prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem., rekao: "U čemu god se nađe blagost (ljubaznost), ona to ukrasi, a gdje god ne bude blagosti, to bude unakaženo (manjkavo)."Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jan 15, 2008 7:58 pm

Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim ineke hamidun medzid

Prenosi Dzabir Ibn Abdullah r.a: "Došao je neki beduin Vjerovjesniku, sAllahovom Poslaniku sallallahu alejhi we sellem, i rekao: 'O Allahov Poslaniče s.a.ws, koja su to dva obavezujuća djela (koja za sobom povlače nagradu, odnosno kaznu na onom svijetu)?' On je rekao: 'Ko umre, a Allahu ne pripisuje druga (ne čini širk), ući će u Džennet, a ko umre, a Allahu pripisuje druga (čini širk), ući će u vatru."' Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jan 16, 2008 4:33 pm

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Znate li vi ko je muflis (propali, bankrot)?" Ashabi odgovoriše: "Muflis je kod nas onaj koji nema ni novca ni robe." Alejhisselam reče: "Muflis moga ummeta je onaj ko dode na Sudnji dan s namazom, postom i zekatom, ali je psovao onog, potvorio ovog, u imetku zakinuo onog, prolio krv (ranio) ovog, udario onog... Pa će se svakom od njih dati dio njegovih dobrih djela, a ako mu nestane dobrih djela prije nego što se svima oduži, onda će se uzeti od njihovih loših djela i prebaciti na njega, pa će se onda, zajedno s njima, strovaliti u vatru."Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 17, 2008 3:56 pm

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Vrata Dženneta otvaraju se svakoga ponedjeljka i četvrtka, i oprosti se svakom robu koji Allahu ne prtpisuje druga, izuzev onoga ko je zavaden sa svojim bratom muslimanom. Tada se kaže: 'Sačekajte ovu dvojicu dok se izmire, sačekajte ovu dvojicu dok se izmire!'" Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Jan 19, 2008 4:11 pm

Aisa bint Ebu Bekr r.a kazuje da je rekla Allahovom Poslaniku, a.s.: "Dovoljno ti je što je Safija takva i takva!", tj. Niskog rasta, na što on reče: "Rekla si tako krupnu riječ, koja bi, kada bi se pomiješala s morem, promijenila mu miris!" Ona, dalje, kaže: "Jednom sam pred njim oponašala nekog čovjeka, i Allahov Poslanik, a.s., mi reče: ‘Ne bih nekoga oponašao, kada bi mi dali toliko i toliko bogatstva!'"Titmizi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Jan 21, 2008 10:31 am

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Kada je Uzvišeni Allah stvorio Adema, a.s., rekao mu je: ‘Idi i selam onima nazovi, (skupini meleka koji su nedaleko sjedili), pa slušaj šta će ti odgovoriti, jer to će biti tvoj pozdrav i pozdrav tvoga potomstva. ‘ Adem, a.s., otišao je i rekao im: `Esselamu'alejkum', a oni su mu odgovorili: ‘Esselamu `alejke ve rahmetullahi', dodavši: ‘ve rahmetullahi."'Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jan 22, 2008 10:43 am

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem., rekao: "Neka niko od vas ne želi sebi smrt, jer ako je bio dobročinitelj, možda će još više dobra uraditi, a ako je bio grješnik, možda će se pokajati, pa zatražiti Allahovo zadovoljstvo." Ovo je Buharijino prenošenje, a kod Muslima stoji da Ebu-Hurejre, prenosi od Allahova Poslanika, da je rekao: "Neka niko od vas ne želi sebi smrt, i neka ne moli za nju prije njenog dolaska, jer kada čovjek umre, prekida se njegov posao, a zaista vjerniku njegov život samo uvećava dobro.Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jan 23, 2008 9:12 am

Ebu Musa el Esh`ari r.a prenosi "Allahov Poslanik,sallallahu alejhi we sellem mi je rekao: 'Hoćeš li da te uputim na jedno od dženetskih blaga?' Rekao sam mu: 'Da, o Allahov Poslaniče!' On je rekao: ‘La havle ve la kuwete illa billahi' (Nema snage ni moći bez Allaha!)...Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 24, 2008 9:31 am

Aisa bint Ebu Bekr r.a je upitala: Allahov Poslaniče,saws, Ibn Džud'an je u predislamsko doba održavao rodbinske veze i hranio je siromašne: hoće li mu to koristiti? Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, je odgovorio: Neće mu koristiti, jer on nije ni jednoga dana zamolio: Gospodaru, oprosti mi grijehe na Danu sudnjem.Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jan 25, 2008 8:59 am

Enes r.a. veli:" Nisam dodirnuo ni brokata (vrsta tkanine protkane svilom) ni svile mekse ni blaze od dlana ruke Allahovog Poslanika i nisam nikada pomirisao ljepseg i prijatnijeg mirisa od mirisa Allahovog Poslanika. Sluzio sam Allahovog Poslanika 10 godina i nikada mi nije rekao ni uf, niti mi je kada rekao, za neku stvar koju sam ucinio: "zasto si to ucinio", niti za neku stvar(posao) koju nisam ucinio: "zasto to nisi ucinio"? (Muttefekun alejh)

Odgovori